Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, το αίσθημα της δυσφορίας και τα δυνητικά προβλήματα υγείας, ειδικά για τα πιο ευάλωτα άτομα. Οι επαναλαμβανόμενοι και παρατεταμένοι καύσωνες πιθανώς να βλάψουν και τον τουρισμό στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως επισήμαιναν χθες μεγάλα ξένα ΜΜΕ. Η γαλλική Liberation, για παράδειγμα, κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ο τουρισμός ασφυκτιά» στο πρωτοσέλιδό της κι ένα εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό των μεσογειακών χωρών.
Σύμφωνα με αυτό η Μεσόγειος, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη, «είναι πιθανό να γίνει λιγότερο ελκυστική για τον τουρισμό», όπως προειδοποίησαν στην τελευταία τους έκθεση οι διεθνείς εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Κι αυτό διότι οι παραλίες, οι οποίες αποτελούν την επιλογή για περισσότερους από τους μισούς του συνόλου των τουριστών που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι τη Μεσόγειο, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.
«Σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Ρώμη, η ρύπανση από το όζον επιδεινώνεται σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας», επισημαίνει ο κλιματολόγος Βόλφγκανγκ Κράμερ, συντάκτης έκθεσης για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του τουρισμού με τη σημερινή του μορφή να επιβιώσει στη ζέστη».
Μια από τις λύσεις που προτείνουν οι επιστήμονες είναι η προσαρμογή της τουριστικής περιόδου και των ταξιδιωτικών προορισμών στους καύσωνες. «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι προτιμήσεις των επισκεπτών θα αλλάξουν και θα πηγαίνουν στις ακτές του Ατλαντικού, όπου το κλίμα θα είναι μεσογειακό σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, ή στα βουνά», αναφέρει το ρεπορτάζ. Η δε λεκάνη της Μεσογείου θα μπορούσε να είναι πιο δημοφιλής και προσιτή την άνοιξη και το φθινόπωρο, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.
Σε αντίστοιχο πνεύμα κινούνταν και ρεπορτάζ του Reuters επισημαίνοντας ότι τα καυτά καλοκαίρια της Νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να στείλουν τους τουρίστες σε πιο δροσερούς προορισμούς. Ηδη, όπως έγραφε το ρεπορτάζ, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο από τον Ιούνιο ώς τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Εκθεση της ίδιας επιτροπής δείχνει επίσης ότι το 7,6% των ταξιδιωτών βλέπει τους καύσωνες ως σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για τον σχεδιασμό των διακοπών του την ίδια χρονική περίοδο. Προορισμοί όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία γνωρίζουν ήδη αυξημένη ζήτηση, σημείωνε το Reuters.
To υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σε φετινή του έκθεση προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο οι ξένοι τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο, ενώ το καλοκαίρι να επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς. Αλλες χώρες πάλι, έγραφε το Reuters, αντιμετωπίζουν το ζήτημα με μεγαλύτερη αισιοδοξία, βλέποντας μετατόπιση της τουριστικής κίνησης σε άλλες εποχές του έτους και ενδεχομένως σε άλλες, πιο ορεινές τοποθεσίες και όχι γενικότερη μείωση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η Ισπανία και η Ελλάδα. Βάσιμη αισιοδοξία ή -κυριολεκτικά- όνειρα θερινής νυκτός;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας