Η Βρετανία θα υποδεχθεί τελικά 20.000 Σύρους πρόσφυγες σε 5 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσε χθες το απόγευμα μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλάζοντας έτσι την απόφαση που είχε πάρει μόλις πριν από μία εβδομάδα να μη συμμετάσχει η χώρα του στο πρόγραμμα βοήθειας της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες.
Οι Βρυξέλλες εδώ και καιρό έχουν ζητήσει την ισομερή κατανομή Σύρων προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο σε χώρες της Ενωσης. Η Βρετανία όμως ήταν κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι «η υποδοχή όλο και περισσότερων προσφύγων δεν αποτελεί απάντηση της μεταναστευτικής κρίσης».
Η πολιτική πίεση όμως που δέχθηκε ο Κάμερον τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό ήταν πρωτοφανής. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του τρίχρονου Αϊλάν, που η σορός του ξεβράστηκε στα παράλια της Τουρκίας, μαζεύτηκαν πάνω από 420.000 υπογραφές πολιτών οι οποίοι ζητούν την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης Κάμερον στη μεταναστευτική πολιτική.
Ετσι, η Βρετανία αποφάσισε να δεχθεί μετανάστες κατευθείαν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία και όχι πρόσφυγες που φτάνουν μόνοι τους στη Γηραιά Αλβιώνα ή σε άλλα σημεία της Ευρώπης.
Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η Ντάουνινγκ Στριτ, «θα δινόταν η εντύπωση ότι οι πόρτες της χώρας είναι ανοιχτές και περισσότερα άτομα θα ενθαρρύνονταν να έρθουν προς τα εδώ, κάνοντας το επικίνδυνο ταξίδι από τη Συρία ώς την Ευρώπη». Επίσης, μια τέτοια επιλογή θα ευνοούσε την παράνομη διακίνηση μεταναστών, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, ο Ντέιβιντ Κάμερον στις αρχές του ερχόμενου μήνα θα ζητήσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει αεροπορικούς βομβαρδισμούς θέσεων του λεγόμενου «Ισλαμικού κράτους». Πράγμα που επιχείρησε και πριν από δύο χρόνια, αλλά τότε οι Βρετανοί βουλευτές τού το αρνήθηκαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας