Αυξήσεις στο Δημόσιο υποσχέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χθες, την ίδια μέρα που οι εκπαιδευόμενοι γιατροί του NHS, του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία, ξεκίνησαν πενθήμερη απεργία, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου, o oποίος πρόσφατα έκλεισε 75 χρόνια ζωής.
Οι εκπαιδευόμενοι, όρος που περιλαμβάνει τους ειδικευόμενους και τους νέους γιατρούς με έως οκταετή εμπειρία, απαιτούν αύξηση 35% στους μισθούς τους προκειμένου να ισοφαρίσουν τις απώλειες από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν το 2008, με αποκορύφωμα το κύμα ακρίβειας και τον πληθωρισμό των τελευταίων ετών. «Μπορούμε να ακυρώσουμε την απεργία αυτή αν η βρετανική κυβέρνηση ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης της Σκοτίας, η οποία έκανε νέα πρόταση στους γιατρούς, με αποτέλεσμα αυτοί να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους», σημείωσαν.
Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε, αλλά όχι ακριβώς με τον τρόπο που περίμεναν. Ο πρωθυπουργός Σούνακ ανακοίνωσε χθες αυξήσεις σε διάφορους τομείς του δημόσιου τομέα προκειμένου να κατευνάσει τους γιατρούς και να προλάβει νέες απεργίες, καθώς από πέρυσι η Βρετανία συγκλονίζεται από το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα των τελευταίων 30 ετών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε αύξηση 6% για τους ειδικευόμενους γιατρούς του NHS, 6,5% για τους εκπαιδευτικούς, ενώ λίγο πιο γαλαντόμος φάνηκε με τους αστυνομικούς (οποία πρωτοτυπία!), οι οποίοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 7%.
«Η σημερινή προσφορά είναι η τελική», είπε ο Σούνακ. «Δεν θα γίνουν άλλες συνομιλίες για τα μισθολογικά φέτος και η απόφασή μας δεν θα αλλάξει όσες απεργίες κι αν γίνουν». Εκανε λόγο για μια «δίκαιη συμφωνία για τους Βρετανούς φορολογούμενους» και διαβεβαίωσε πως δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω δανεισμό με κίνδυνο να εκτινάξει τον πληθωρισμό. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Τζον Γκλεν είπε από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τη μισθολογική αύξηση των δημόσιων υπαλλήλων, μειώνοντας άλλους τομείς των δημόσιων δαπανών και αυξάνοντας έναν ειδικό φόρο που καταβάλλουν οι πρόσφατα αφιχθέντες μετανάστες. Και κάπου εδώ ίσως κρύβεται η «παγίδα».
«Η κυβέρνηση, με το να αποδέχεται τις εισηγήσεις για αυξήσεις και ύστερα να μην τις χρηματοδοτεί, φέρνει σε δύσκολη θέση τους υπουργούς της», σχολίασε στο BBC η Σάρον Γκράχαμ, γενική γραμματέας του Unite, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας. «Τώρα πια», συνέχισε, «αυτοί θα πρέπει να διαλέξουν αν θα δώσουν στους εργαζόμενους κάποιους μισο-αξιοπρεπείς μισθούς ή αν θα περικόψουν κι άλλο τις ήδη υποχρηματοδοτούμενες δημόσιες υπηρεσίες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας