Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
AP PHOTO

Νέα προσπάθεια εντός ΕΕ για επαναπροσέγγιση του μεταναστευτικού

Ένας ευρύς συνασπισμός που περιλαμβάνει τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ, τους Σοσιαλδημοκράτες και το Renew, κατέθεσε τη Δευτέρα ψήφισμα ζητώντας την εκκίνηση οργανωμένων επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να αποτραπούν οι απώλειες περισσότερων ζωών στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει το περιοδικό πολιτικής επιθεώρησης Politico. 

Οι ευρωβουλευτές καλούνται την Πέμπτη να ψηφίσουν επί του κειμένου. Το ψήφισμα κατατίθεται στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, που κόστισε τουλάχιστον 600 ζωές προσφύγων και έθεσε στο επίκεντρο τον ρόλο του Ελληνικού Λιμενικού.

Οι βουλευτές ζητούν από την ΕΕ να δρομολογήσει άμεσα «μια ολοκληρωμένη αποστολή έρευνας και διάσωσης της που θα υλοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και τον Frontex». Η διφορούμενη αυτή διατύπωση παραπέμπει στην επαναφορά της Επιχείρησης «Σοφία», μια θαλάσσια αποστολή διαρκείας με στόχο την διακοπή των διαδρομών παράνομης διακίνησης ανθρώπων στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή αυτή έλαβε τέλος το 2020, με την έλευση της πανδημίας.

Στο στόχαστρο Ελλάδα, Ιταλία και Λιβύη

Το σχέδιο πρότασης θέτει προ των ευθυνών τους στον μεταναστευτικό τομέα τρεις χώρες που βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου και σημειώνουν μεγάλο αριθμό αφίξεων λέμβων και σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αντίστοιχα έντονη είναι η συστηματική τους δραστηριότητα σε pushbacks, πνιγμούς, βασανιστήρια και κακομεταχείριση των πληθυσμών αυτών.

Αναφορικά με την Ιταλία, η κυβέρνηση Μελόνι εγκαλείται για τη σκληρή αντιμεταναστευτική της πολιτική -κατά παράβαση κάθε διάταξης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των διεθνών κανόνων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων-, η οποία λαμβάνει την μορφή των pushbacks και των βασανιστηρίων προσφύγων, αλλά και την απόπειρα κατάργησης της δράσης των ΜΚΟ τόσο νομικά (δια της απονομιμοποίησής τους) όσο και δια της βίας. Ο συνασπισμός των κομμάτων καλεί τις χώρες της ΕΕ να «διατηρούν τα πλησιέστερα ασφαλή λιμάνια ανοιχτά σε πλοία ΜΚΟ» και όχι να τις

ποινικοποιούν.

Το έγγραφο εγκαλεί και την Ελλάδα, η οποία έχει κατηγορηθεί από διεθνείς οργανισμούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσφυγες και πολίτες για εκατοντάδες επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων στα χερσαία σύνορα και τα ελληνικά ύδατα. Καλεί την Κομισιόν να επαληθεύσει εάν οι παράνομες επαναπροωθήσεις του ελληνικού κράτους είναι σύμφωνες με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς νόμους.

Σημειώνεται πως από τη δική της μεριά η Μελόνι ζήτησε «ομόφωνη διαχείριση στην πηγή του μεταναστευτικού», ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Λετονό ομόλογό του ανέφερε πως «χωρίς την προστασία των εξωτερικών συνόρων δε μπορούμε να έχουμε μία συνεκτική πολιτική στο μεταναστευτικό ως Ε.Ε».

«Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται  στα εξωτερικά σύνορα μίας επικίνδυνης περιοχής να φέρουν το αποκλειστικό βάρος της διαχείρισης του προβλήματος ή να κατηγορούνται ότι δε σώζουν ανθρώπους, όπως κάνει η ακτοφυλακή μας καθημερινά», είπε ακόμη.

Επιστρέφουν τα σενάρια διαπραγμάτευσης Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας

Σημειώνεται πως τις τελευταίες μέρες έχει «αναθερμανθεί» η πιθανότητα τριμερούς συνάντησης στον Έβρο, ανάμεσα σε Τουρκία, Ελλάδα και Βουλγαρία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, η οποία είχε αναβληθεί λόγω του σεισμού και των εκλογών στην Τουρκία. Παράλληλα, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου υπουργών εσωτερικών στην Ισπανία στις 19 Ιουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, αναμένεται να προτείνει να προσκληθούν στην κανονική σύνοδο, Τουρκία, Τυνησία και Αλγερία, προκειμένου να συζητηθεί η αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Με πληροφορίες από το Politico

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέα προσπάθεια εντός ΕΕ για επαναπροσέγγιση του μεταναστευτικού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας