Πλήρης ήταν η αποτυχία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στο θέμα του μεταναστευτικού, καθώς Πολωνία και Ουγγαρία επέμειναν στο μπλόκο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των κανόνων παροχής ασύλου και τον υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης. Το κείμενο των συμπερασμάτων περιορίζεται σε αναφορές στο ουκρανικό και στη στήριξη του Κιέβου, με χρήματα και όπλα.
«Όμηροι» Πολωνίας και Ουγγαρίας
Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έκαναν αυτό που είχαν υποσχεθεί, καθώς αντιδρούν τόσο στο νέο σύστημα παροχής ασύλου, όσο και στο χρηματικό «πέναλτι» που θα επιβάλλεται στις χώρες που δεν θα δεχθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφός τους.
Οι πρωθυπουργοί Βίκτορ Όρμπαν (Ουγγαρία) και Ματέους Μοραβιέτσκι (Πολωνία) έδειξαν από το απόγευμα της Πέμπτης ότι δεν επρόκειτο να υποχωρήσουν, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό δεν μπορεί να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία (όπως έγινε στις 8 Ιουνίου), αλλά με ομοφωνία και πως δεν θα στηρίξουν το κείμενο των συμπερασμάτων.
Χρήματα και όπλα στην Ουκρανία
Το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε τελικά περιλαμβάνει μόνο τις αποφάσεις σχετικά με το ουκρανικό και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία με χρήματα και υλικοτεχνική υποδομή.
«Η EE θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί», αναφέρεται ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την «ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, ιδίως μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης. Έκανε απολογισμό της προόδου στην παράδοση και την κοινή προμήθεια ενός εκατομμυρίου οβίδων πυρομαχικών και πυραύλων πυροβολικού για την Ουκρανία».
Επίσης, οι ηγέτες των 27 συζήτησαν τις προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση της πίεσης στη Ρωσία προκειμένου να αποδυναμωθεί η ικανότητά της να διεξάγει επιθετικό πόλεμο, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους και της πρόληψης της παράκαμψής τους και χαιρετίζει την έγκριση της 11ης δέσμης κυρώσεων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει επίσης τη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας που παρέχεται από το Ιράν και τη Λευκορωσία, ενώ αναγνωρίζει τη δέσμευση και τις ουσιαστικές προσπάθειες της Ουκρανίας να εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις στη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ και την ενθαρρύνει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία και θα υποστηρίζει τις προσπάθειές της για την πλήρη εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων», αναφέρεται.
Όσον αφορά τα συμπεράσματα για την «Ασφάλεια και την Άμυνα», οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η τεχνολογική και βιομηχανική βάση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα και «να καταστεί πιο καινοτόμος, ανταγωνιστικός και ανθεκτικός, ιδίως σε ένα νέο στρατηγικό περιβάλλον που απαιτεί αμυντική ετοιμότητα και σημαντική αύξηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Ευρώπης και ικανότητα να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της άμυνα».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσης ζητεί να προχωρήσουν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης για την παράδοση και την κοινή προμήθεια πυρομαχικών και πυραύλων, ιδίως σχετικά με τον νόμο για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) με σκοπό την ταχεία έγκρισή του. Χαιρετίζει, επίσης, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω του κοινού νόμου περί προμηθειών (EDIRPA) και καλεί την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Επενδυτικό Πρόγραμμα (EDIP) για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση για περαιτέρω αύξηση του χρηματοοικονομικού ανώτατου ορίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί και η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και να διατηρηθεί η ικανότητα της Ένωσης να αποτρέψει και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε κρίσεις και συγκρούσεις και να αναπτύξει ικανότητες μέσω των εκπαιδευτικών αποστολών της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας