Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει το προσφυγικό πρόβλημα που ταλανίζει την Ευρώπη, καθώς η εγκατάσταση και υποδοχή των προσφύγων συνιστά πλέον τη σημαντικότερη πτυχή. Πρόθυμες χώρες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες υπάρχουν, καθώς Καναδάς και Αυστραλία δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν.
Στην Ευρώπη, όμως, η στάση της Ουγγαρίας έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, με την Ελβετία να απειλεί ότι θα διακόψει τη χρηματοδότησή της, ενώ η Αυστρία ζητά τη σύγκληση έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου ώστε να δοθεί συνολική και ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα.
Καναδάς: Ζήτημα προεκλογικής ατζέντας
Το ζήτημα των προσφύγων στη Συρία είναι πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα στον Καναδά καθώς τα κόμματα διαγωνίζονται και πλειοδοτούν ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που θα δεχθεί η χώρα μετά τις εκλογές. Το κεντροαριστερό Νεοδημοκρατικό Κόμμα δεσμεύεται, αν κερδίσει τις εκλογές, για την υποδοχή 46.000 προσφύγων από τη Συρία εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.
«Όταν υπάρχουν ανθρωπιστικές κρίσεις, οι Καναδοί ανταποκρίνονται συνήθως με γενναιοδωρία» δήλωσε εκπρόσωπός του και τόνισε πως «είναι απαραίτητο να δράσουμε, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, για να σωθούν άμεσα ζωές, και υιοθετώντας ένα διαρκές σχέδιο βοήθειας για τα ερχόμενα χρόνια». Ανάλογες θέσεις εκφράζουν -αν και μιλούν για μικρότερους αριθμούς- και τα υπόλοιπα κόμματα.
Ωστόσο, κυρίως οι Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι επισημαίνουν την ανάγκη ο Καναδάς να συμμετάσχει και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ζώνες στις οποίες δρα και καταδιώκει τους πολίτες το Ισλαμικό Κράτος, αναγκάζοντας τους πληθυσμούς τους σε φυγή.
Μάλιστα ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Στίβεν επέκρινε εξάλλου τους αντιπάλους του, διότι ζητούν να σταματήσει η εμπλοκή των καναδικών ενόπλων δυνάμεων στον διεθνή συνασπισμό, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, στο Ιράκ και τη Συρία. «Πώς μπορούν να συμπεραίνουν ότι πρέπει να αποσυρθούμε και να αφήσουμε αυτούς τους πληθυσμούς να πεθάνουν επειδή εμείς δεν θέλουμε να μετέχουμε σε μια στρατιωτική δέσμευση;» αναρωτήθηκε την Παρασκευή.
Αυστραλία: Πρόσφυγες από τους καταυλισμούς
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, ανακοίνωσε πως η χώρα του, απαντώντας έτσι στη μεταναστευτική κρίση, θα δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από καταυλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ. Σημειώνει μάλιστα, ότι η Αυστραλία «είναι ανοιχτή» στην παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας, ωστόσο πρόσθεσε ότι η περιοχή χρειάζεται μία «ισχυρή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τόνι Άμποτ τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο μια ανθρωπιστκή απάντηση στο ζήτημα. «Υπήρξαμε ανέκαθεν καλοί πολίτες του κόσμου. Πάντα είμασταν και πάντα θα είμαστε...», είπε μεταξύ άλλων ο Άμποτ, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον θα μεταβεί στη Γενεύη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να συζητήσουν για τη μορφή που θα λάβει η περαιτέρω βοήθεια την οποία θα μπορούσε να προσφέρει η Αυστραλία. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα αυξηθεί και η οικονομική βοήθεια που προσφε΄ρει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Επίσης, η αυστραλιανή κυβέρνηση πρόκειται να λάβει εντός της εβδομάδας απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, έχοντας ήδη λάβει μέρος στην επιχείρηση στο Ιράκ τον περασμένο χρόνο. Η Αυστραλία βέβαια έχει επιδείξει προθυμία να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, ωστόσο κανείς δεν λέει αν ο συνολικός αριθμός προσφύγων που θα δεχτεί η χώρα του (επί του παρόντος ανέρχεται σε 14.000 ανθρώπους) θα αυξηθεί ή αν θα κλείσει η πόρτα σε πρόσφυγες που προέρχονται από άλλες χώρες του κόσμου.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, περίπου το ένα τρίτο από τους 13.750 ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στην Αυστραλία, προέρχονταν από τη Συρία και το Ιράκ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τον συνολικό αριθμό προσφύγων που δέχεται ετησίως σε 18.750 ως το 2018-19.
Ελβετία: πάγωμα βοήθειας προς την Ουγγαρία
Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, όπου το ζήτημα των προσφύγων και τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται επιτείνονται, η σκληρή στάση της Ουγγαρίας έναντι των προσφύγων αλλά και των υπόλοπιπων κρατών-μελών, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ελβετίας. Ο πρόεδρος του ελβετικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Κριστιάν Λεβρά, ζήτησε μάλιστα να παγώσει μια οικονομική βοήθεια που χορηγεί η χώρα του στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την Ε.Ε. «λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή και του σκανδάλου με τους πρόσφυγες».
Η βοήθεια αυτή αφορά ένα δισεκατομμύριο ευρώ που καταβάλλει η Ελβετία σε αρκετές χώρες που έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες και χαρακτηρίζεται «το δισεκατομμύριο της συνοχής».
«Θα πρέπει να παγώσει» η καταβολή του ποσού που λαμβάνει η Ουγγαρία σημείωσε ο Κριστιάν Λεβρά, διότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας «Βίκτορ Όρμπαν δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Μάλιστα πρότεινε οι επιπρόσθετοι οικονομικοί πόροι να χορηγηθούν σε οργανώσεις που προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διασχίζουν την Ευρώπη.
Επίσης, εισηγήθηκε οι αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο στην Ελβετία του Όρμπαν, ο οποίος έχει επικριθεί κυρίως για την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία ο οποίος έχει στόχο να ανακόψει τη ροή των μεταναστών. Για τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος ένα μεγάλο μέρος του χάους «στη διαδρομή των προσφύγων μέσω των Βαλκανίων οφείλεται στην Ουγγαρία».
Τέλος, ζήτησε να ανοίξει η Ελβετία τα σύνορά της και να προωθήσει «τις ικανότητες υποδοχής της». «Η Ελβετία ήταν πάντα γενναιόδωρη σε τέτοιες καταστάσεις», τόνισε.
Αυστρία: Έκτακτη σύνοδος
Τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση ζήτησε σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, υπογραμμίζοντας ότι η καλή θέληση της χώρας του δεν μπορεί παρά να έχει μόνον προσωρινό χαρακτήρα και ότι πρέπει να υιοθετηθεί χωρίς καθυστέρηση μια κοινή πολιτική.
Η Αυστρία έχει δεχθεί να διευκολύνει την υποδοχή και τη διέλευση από το έδαφός της χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να μεταβούν στη Γερμανία από την Ουγγαρία, μισθώνοντας ειδικά τρένα γι' αυτό τον σκοπό, ωστόσο για τον καγκελάριο «ένα μέτρο αυτού του είδους δεν μπορεί να αποτελέσει μια λύση».
Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για απλό «προσωρινό» μέτρο, το οποίο αποσκοπεί να δείξει την «καλή διάθεση» της Βιέννης για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. «Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», σημείωσε ο Φάιμαν, καθώς η Αυστρία προτείνει, εκτός από την εφαρμογή ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων, οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν κοινούς κανόνες για τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα.
Επίσης είναι υπέρ της δημιουργίας στα σύνορα της Ε.Ε. κέντρων υποδοχής και διαχωρισμού των προσφύγων και των μεταναστών, λύση που υποστηρίζουν αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία. Στο μεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες συνέχισαν σήμερα το πρωί το ταξίδι τους από την Ουγγαρία στη Γερμανία, διερχόμενοι με τρένο από το αυστριακό έδαφος, μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι δεν θα επαναπροωθεί τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες από τις οποίες εισήλθαν στην ΕΕ, όπως προβλέπει η συνθήκη του Δουβλίνου.
Πάπας: Να βοηθήσουν οι ενορίες
Τη δική του έκκληση έκανε και ο πάπας Φραγκίσκος, για την αντιμετώπιση του προβλήματος εγκατάστασης των προσφύγων. Κάλεσε κάθε ενορία της Ευρώπης και κάθε θρησκευτική κοινότητα να φιλοξενήσει η καθεμία από μία οικογένεια προσφύγων σε ένδειξη αλληλεγγύης. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει από το μικρό κράτος του Βατικανού.
«Κάνω έκκληση στις ενορίες, στις θρησκευτικές κοινότητες, στα μοναστήρια... ολόκληρης της Ευρώπης να φιλοξενήσουν από μία οικογένεια προσφύγων», είπε ο Πάπας στο κυριακάτικο μήνυμά του στο Βατικανό, προκαλώντας τα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου πλήθους στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Όπως ανέφερε, δύο ενορίες στο Βατικανό θα φιλοξενήσουν από μία οικογένεια προσφύγων.
10.000 σήμερα στη Γερμανία
Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί σήμερα 10.000 πρόσφυγες, προερχόμενους από την Ουγγαρία που ταξιδεύουν μέσω Αυστρίας. Πρόκειται για πρωτοφανή αριθμό για μία και μόνη ημέρα, καθώς χθες υποδέχθηκε 7.000, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία. Οι 6.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είχαν φτάσει στο γερμανικό έδαφος έως το απόγευμα. Οι περισσότεροι καταγράφηκαν στη Βαυαρία, ενώ άλλοι 4.000 αναμένονται μέχρι το βράδυ.
Οι πρόσφυγες, κυρίως Σύροι γίνονται δεκτοί από εθελοντές που κρατούν πινακίδες με ένα ζεστό καλωσόρισμα (Καλωσήρθατε στη Γερμανία) και τους προσφέρουν νερό, τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και δωράκια. Στο Μόχανο, κομβικό σημείο άφιξης των προσφύγων, οι πρόσφυγες μεταφέρονται γρήγορα σε κέντρα καταγραφής και στη συνέχεια προωθούνται σε διάφορα κέντρα υποδοχής στη χώρα.
Πορεία αλληλεγγύης στη Στοκχόλμη
Περί τους 30.000 ανθρώπους αναμένεται να λάβουν σήμερα μέρος σε πορεία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες στη Στοκχόλμη. Άλλωστε, πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Aftonbladet δείχνει πως το 54% των Σουηδών πολιτών είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από κάλεσμα που έγινε μέσω facebook.
Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μαζί υψώνουμε το ανάστημά μας για μία ανθρώπινη Ευρώπη. Μία Ευρώπη που δεν κλείνει τα μάτια στην πιο σοβαρή προσφυγική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία Ευρώπη, η οποία υποδέχεται εκείνους που χρειάζονται προστασία και βοήθεια».
«Την Κυριακή, οργανώνουμε μία πορεία με αυτό ακριβώς το μήνυμα. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε περισσότεροι όσοι υπερασπιζόμαστε μία ανθρώπινη Ευρώπη, μία Ευρώπη ανοιχτή σε εκείνους που αναζητούν προστασία. Ελπίζουμε να έχουμε ευρεία υποστήριξη», καταλήγουν οι διοργανωτές.
Το Λονδίνο θα δώσει χρήματα για στέγαση Σύρων
Τμήμα του προϋπολογισμού διεθνούς βοήθειας (0,7% του ΑΕΠ) θα διαθέσει η Βρετανία για την αντιμετώπιση του κόστους φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως η Βρετανία θα υποδεχτεί «χιλιάδες επιπλέον» Σύρους πρόσφυγες, εκτιμάται 4.000 ανθρώπους, απόφαση που έλαβε μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας του τρίχρονου νεκρού παιδιού. Αρχικά, ο Κάμερον είχε αρνηθεί να δεχτεί η χώρα του περισσότερους πρόσφυγες.
«Η διεθνής βοήθεια που διαθέτουμε μπορεί να παράσχει υποστήριξη τον πρώτο χρόνο (παραμονής) για αυτούς τους πρόσφυγες, να βοηθήσει τα τοπικά συμβούλια σε ζητήματα όπως τα κόστη στέγασης», δήλωσε ο Όσμπορν στο BBC.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας