Σερβικό δικαστήριο διέταξε τη Δευτέρα - μετά από απαίτηση ΗΠΑ και Ε.Ε.- την απελευθέρωση τριών αστυνομικών από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι είχαν συλληφθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο βαλκανικών χωρών.
Δικαστήριο στην πόλη Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία, δήλωσε ότι απελευθερώνει τους αστυνομικούς, στους οποίους θα επιτραπεί να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο. Το δικαστήριο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι τρεις κατηγορούνται για παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών και ότι θα τους επιτραπεί να παραμείνουν ελεύθεροι εν αναμονή πιθανών περαιτέρω διαδικασιών.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι έγραψε στο Twitter ότι «επιβεβαιώνουμε ότι οι τρεις αστυνομικοί που απήχθησαν, αφέθηκαν ελεύθεροι. Παρόλο που χαιρόμαστε που επιστρέφουν στις οικογένειές τους, αυτή η απαγωγή συνιστά σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να τιμωρηθεί. Η Σερβία πρέπει να λογοδοτήσει για την επιθετικότητά της».
Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν στα μέσα Ιουνίου. Το Βελιγράδι ανέφερε ότι είχαν περάσει στη χώρα από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Πρίστινα επέμεινε ότι είχαν απαχθεί εντός κοσοβάρικων συνόρων και μεταφέρθηκαν σε σερβική φυλακή.
Το περιστατικό αυτό αύξησε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που ξέσπασε πρόσφατα σε βίαια επιεσόδια στο σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, προκαλώντας φόβο για επανάληψη της σύγκρουσης του 1998-99 στο Κοσσυφοπέδιο, που άφησε νεκρούς περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, κυρίως Αλβανούς του Κοσόβου.
Η Ε.Ε. κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις εντάσεις. Η συνάντηση δεν έφερε σημαντική πρόοδο, καθώς αξιωματούχοι της Ε.Ε. προέτρεψαν και τις δύο πλευρές να καταβάλλουν άμεση προσπάθεια για να εκτονωθεί η κατάσταση.
Η Σερβία και η πρώην επαρχία της το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες, με το Βελιγράδι να αρνείται να αναγνωρίσει τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, το 2008. Οι δυτικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης αυξήθηκαν πρόσφατα, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή αστάθεια στα Βαλκάνια, καθώς μαίνεται την ίδια ώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα, μεταξύ άλλων, με βίαιες συγκρούσεις, αφού η αστυνομία του Κοσόβου κατέλαβε κτίρια τοπικής αυτοδιοίκησης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία, για να εγκαταστήσουν Αλβανόφωνους δημάρχους που εξελέγησαν σε τοπικές εκλογές τον Απρίλιο, αφού οι Σέρβοι μποϊκόταραν συντριπτικά την ψηφοφορία.
Το Βελιγράδι ζήτησε από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και τους δημάρχους να αποχωρήσουν από τη βόρεια περιοχή που συνορεύει με τη Σερβία και να απελευθερωθούν αρκετοί Σέρβοι, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό κράτηση στο Κόσοβο, τις τελευταίες εβδομάδες. Το Βελιγράδι έχει αυξήσει την ετοιμότητα του στρατού, απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση, λόγω καταγγελλόμενων «βασανιστηρίων» Σέρβων πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο.
Σε απάντηση στις ενέργειες του Κοσόβου να καταλάβει δημοτικά κτίρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν τη συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και διέκοψαν τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου στην Πρίστινα.
Η Ουάσιγκτον και τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Ρωσία και η Κίνα έχουν υποστηρίξει τη διεκδίκηση του Βελιγραδίου στην επικράτεια. Η Σερβία έχασε τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, το 1999, για να σταματήσει δήθεν τον πόλεμο, αναγκάζοντας το Βελιγράδι να τερματίσει τη βάναυση καταστολή των αυτονομιστών Αλβανών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας