Ένα ακόμη στοιχείο, που δημιουργεί νέα ερωτήματα, ή εντείνει τα ήδη υπάρχοντα, σχετικά με το πώς διαχειρίστηκαν οι ελληνικές αρχές το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Σε δήλωσή του στο Politico, ο εκπρόσωπος της Frontex δήλωσε ότι την ημέρα που το υπερφορτωμένο πλοίο με τους πρόσφυγες κινδύνευε να βυθιστεί, είχε προτείνει να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, και με αεροπλάνο από την Ιταλία, που θα παρακολουθούσε την κατάσταση. Ωστόσο, όπως είπε, η Αθήνα δεν απάντησε ποτέ.
Το ρεπορτάζ του Politico επισημαίνει το «επικοινωνιακό χάσμα», σημειώνοντας ότι «είναι ένδειξη αυξημένης έντασης μεταξύ της υπηρεσίας της ΕΕ, γνωστής ως Frontex, και της Αθήνας, σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε κάθε μέρος σε μια τραγωδία που φαίνεται πιθανό να γίνει το χειρότερο ναυάγιο της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο».
Επίσης, αναφέρει ότι ρωτήθηκε για το θέμα η ελληνική ακτοφυλακή, η απάντηση στο Politico ήταν ότι «δεν ήθελε να σχολιάσει σχετικά με λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό, με ανακοίνωσή της η Frontex είχε επισημάνει ότι αφότου εντόπισε το υπερφορτωμένο αλιευτικό, ενημέρωσε άμεσα τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για την παρατήρησή της, «παρέχοντάς τους πληροφορίες για την κατάσταση και την ταχύτητα του σκάφους, καθώς και φωτογραφίες».
Εν συνεχεία συνεχίζει να παρακολουθεί από αέρος το σκάφος, «παρέχοντας συνεχώς ενημερώσεις σε όλες τις αρμόδιες εθνικές Αρχές» μέχρι που το αεροπλάνο «έμεινε από καύσιμα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση».
Και προσέθετε ότι «καθώς ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Frontex επρόκειτο να περιπολεί στο Αιγαίο την ίδια ημέρα, ο Οργανισμός προσφέρθηκε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια πριν από την προγραμματισμένη πτήση» όμως, «οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από τον οργανισμό να στείλει το drone σε ένα άλλο περιστατικό έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης με 80 άτομα να κινδυνεύουν».
Αφού επιλήφθηκε του περιστατικού, «πέταξε στην τελευταία γνωστή θέση του αλιευτικού σκάφους» τέσσερις ώρες αργότερα, στις 04:05 (UTC) τα ξημερώματα, «όταν βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από τις ελληνικές αρχές», σημειώνει ο Οργανισμός και προσθέτει πως «δεν υπήρχε κανένα ίχνος του αλιευτικού σκάφους».
Τέλος, σημειώνει πως «κανένα αεροπλάνο ή σκάφος της Frontex δεν ήταν παρόν την ώρα της τραγωδίας».
Τις τελευταίες ημέρες, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα βρίσκεται αντιμέτωπο με σειρά καίριων ερωτημάτων σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε το μοιραίο ναυάγιο, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ έχουν διασωθεί μόλις 104.
Όπως επισημαίνει το Politico, η διαμάχη «επικεντρώνονται στο εάν η ελληνική ακτοφυλακή ενήργησε ανάρμοστα, συναινώντας όταν οι διακινητές αρνήθηκαν τη βοήθεια ζητώντας να τους επιτραπεί να πλεύσει το ασταθές σκάφος στην Ιταλία» και πως όπως τονίζουν οι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν «ότι η διάσωση δεν πρέπει να εξαρτάται από το τι θέλουν οι λαθρέμποροι που πληρώνουν το σκάφος».
Οι επικριτές των ελληνικών αρχών, όπως επισημαίνει το Politico, τονίζουν οι ελληνικές αρχές έπρεπε να είχαν ενεργήσει πιο γρήγορα για να αποτρέψουν την ανατροπή του πλοίου ενώ υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες από επιζώντες, σύμφωνα με τους οποίους η ακτοφυλακή έδεσε στο σκάφος και επιχείρησε να το ρυμουλκήσει. Έτσι προκλήθηκε ταλάντευση του σκάφους, κάτι που οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά. Και τονίζει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο βίντεο από την επιχείρηση.
Το Politico θυμίζει ότι η Frontex είχε ξεκινήσει τη σύνταξη «έκθεσης σοβαρών περιστατικών» (SIR) για την υπόθεση, ενώ τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να υποχωρήσεις στις πιέσεις από διεθνείς οργανισμούς να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών, επικαλούμενη την εισαγγελική έρευνα στην Ελλάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας