Οχι μέσω Λαμίας, αλλά μέσω… Ουκρανίας και Σερβίας εξαναγκάζονται τα τελευταία τρία χρόνια να ζητούν άσυλο στην Ουγγαρία όσοι (ελάχιστοι) το επιδίωξαν. Στο νομοθετικό αυτό τέχνασμα είχε καταφύγει το 2020 η κυβέρνηση του πρύτανη της μισαλλοδοξίας στην Ε.Ε., Βίκτορ Ορμπαν, με πρόφαση την πανδημία. Και χθες το Δικαστήριο της Ε.Ε. του έβαλε για άλλη μία φορά φρένο. Εκρινε ότι η Βουδαπέστη παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και τα δικαιώματα των άμεσα ενδιαφερόμενων, εξωτερικεύοντας σε τρίτες χώρες την υποχρέωσή της να εξετάζει τις αιτήσεις για παροχή διεθνούς προστασίας, κοινώς για χορήγηση ασύλου.
Συγκεκριμένα ο αντιπροσφυγικός νόμος της κυβέρνησης Ορμπαν προβλέπει ότι οι επίδοξοι αιτούντες άσυλο, που βρίσκονται στα σιδερόφραχτα σύνορα ή και εντός της επικράτειας της Ουγγαρίας, πρέπει αναγκαστικά να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να φτάσουν στις πρεσβείες της στο εμπόλεμο πια Κιέβο (!) ή στο Βελιγράδι. Εκεί οφείλουν να κάνουν πρώτα δήλωση προθέσεων ότι σκοπεύουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ουγγαρία, παίρνοντας στη συνέχεια ταξιδιωτικό έγγραφο που θα τους επιτρέπει να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος ώστε να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο.
Οπως αποφάσισε όμως το Δικαστήριο, με το «να εξαρτά την αίτηση διεθνούς προστασίας με πρότερη υποβολή δήλωσης προθέσεων σε ουγγρική πρεσβεία που βρίσκεται σε τρίτη χώρα» η κυβέρνηση Ορμπαν στερεί από τους ενδιαφερόμενους «την ουσιαστική άσκηση του δικαιώματός τους να ζητήσουν άσυλο από την Ουγγαρία», κάτι που «συνιστά εμφανώς δυσανάλογη παρέμβαση στο δικαίωμα των προσώπων τα οποία ζητούν διεθνή προστασία».
«Η Ουγγαρία παρεμπόδισε αδικαιολόγητα τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου. […] Η Ουγγαρία απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε.» αναφέρει χαρακτηριστικά η δικαστική ετυμηγορία. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο ουγγρικός νόμος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε καν για λόγους δημόσιας υγείας, αφού η υποχρεωτική μετάβαση σε τρίτη χώρα θα μπορούσε να θέσει ανθρώπους σε κίνδυνο λόγω διασποράς της Covid.
«Χωρίς καθυστέρηση» πλέον, σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Βουδαπέστη πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση είτε αποσύροντας είτε αλλάζοντας τον ξενοφοβικό νόμο. Διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιθανές οικονομικές κυρώσεις και δη επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς για πλείστα άλλα ζητήματα. Η ίδια η Κομισιόν εξάλλου την παρέπεμψε στο Δικαστήριο της Ε.Ε., αποδοκιμάζοντας τον νόμο του Ορμπαν που έκανε βέβαια τη δουλειά του. Το 2022, όπως σημείωνε το Politico, υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στην Ουγγαρία μόλις 44 άνθρωποι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας