Αυξημένες είναι οι πιθανότητες για συμφωνία στο μεταναστευτικό στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών σήμερα στο Λουξεμβούργο. Η λογική είναι «υποχρεωτική αλληλεγγύη, μη υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις» στην Ε.Ε., μια πρόταση της Κομισιόν που έχει συνδυάσει τις... ανησυχίες των διαφορετικών κρατών-μελών. «Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με ειδική πλειοψηφία είναι 50-50», έλεγαν χθες διπλωμάτες στην «Εφ.Συν.».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση ακροβατεί σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ αλληλεγγύης και υποχρέωσης, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στο ζήτημα «που ανεβάζει ή κατεβάζει κυβερνήσεις», όπως το έθεσε εκπρόσωπος χώρας στις Βρυξέλλες.
Σε μια παραχώρηση προς τα κράτη της Νότιας Ευρώπης που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις μεταναστευτικές ροές, το έγγραφο μειώνει την ευθύνη της χώρας παράνομης εισόδου έναντι του μετανάστη από 2,5 σε 2 χρόνια. Και το έγγραφο επιβεβαιώνει τον ετήσιο αριθμό των 30.000 μεταναστών που πρέπει να μετεγκατασταθούν σε όλη την Ε.Ε.
Τα κράτη-μέλη διαφωνούν επίσης για το πόσο θα χρεώνουν μια χώρα εάν αρνείται να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο, αν και διπλωμάτες λένε ότι αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό σημείο διαφωνίας. Η σουηδική προεδρία καθόρισε έμμεσα ένα νέο ποσό 20.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που δεν μετεγκαθίσταται από χώρα της Ε.Ε., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ωστόσο, η απαίτηση αυτή προκάλεσε την οργή των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες διαμαρτύρονται ότι στην πράξη θα τις αναγκάσει να επιλέξουν μεταξύ της αποδοχής μεταναστών ή της καταβολής μετρητών σε ένα ταμείο.
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, απάντησε στις επικρίσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη: «Η αλληλεγγύη δεν λειτουργεί όταν δεν είναι υποχρεωτική. Δεν μπορείτε να ζητάτε από ορισμένες χώρες να κάνουν μετεγκαταστάσεις, ενώ άλλες δεν πρέπει να κάνουν τίποτα».
Αφήνοντας αιχμές κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, υπενθύμισε ότι η απόφαση λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοτροπίες λίγων κρατών-μελών δεν θα μπλοκάρουν μια απόφαση. Ωστόσο, το νέο σχέδιο θα χρειαστεί ακόμη την υποστήριξη χωρών όπως η Ιταλία και η Γερμανία.
Πάντως, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής, ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα. Στην ατζέντα των ηγετών θα είναι όμως η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού. Εάν το Συμβούλιο συμφωνήσει, η ισπανική προεδρία που ακολουθεί θα προσπαθήσει να επιτύχει τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος του έτους. «Σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, υπάρχει πολιτική βούληση για την εξεύρεση συμφωνίας», σημείωσαν οι διπλωμάτες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας