Αδιέξοδη είναι η κατάσταση στο Κόσοβο με φόντο τις δημοτικές εκλογές και την εκλογή Αλβανών δημάρχων στις περιοχές με πλειοψηφία Σέρβων κατοίκων.
Στον απόηχο των σκληρών επεισοδίων μεταξύ Σέρβων και δυνάμεων καταστολής ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπαναχωρήσει από την απόφασή του να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους.
«Οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε και να εργαστούν στα γραφεία τους» είπε ο Κούρτι μιλώντας σε κοσοβάρικα μέσα ενημέρωσης. «Χρειαζόμαστε κανονικότητα… Τι νόημα έχει να διαθέτουμε δημόσια κτίρια για κρατικούς λειτουργούς αν δεν τα χρησιμοποιούμε;», πρόσθεσε.
Οι περίπου 50.000 Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου δεν αναγνωρίζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους. Οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται επίσης να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Απριλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή ανήλθε μόνο στο 3,5%.
Οι δήμαρχοι «πρέπει να φύγουν από την περιοχή επειδή δεν εκπροσωπούν κανέναν» είπε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, Ίγκορ Σίμιτς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ο Λουλζίμ Χετέμι, ο Αλβανός δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, βρίσκεται στο γραφείο του από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο της πόλης, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα. Οι δήμαρχοι του Ζβέτσαν και του Ζούμπιν Πότοκ εργάζονται από τα σπίτια τους.
Στο Ζβέτσαν μερικές δεκάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν και πάλι σήμερα έξω από το δημαρχείο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλώσεις ήταν πάντως πιο άμαζες σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες.
Γύρω από το δημαρχείο της πόλης έχουν τοποθετηθεί επίσης συρματοπλέγματα και μεταλλικές μπάρες. Στρατιώτες της του ΝΑΤΟ της ομάδας KFOR έχουν παραταχθεί εδώ και μέρες έξω από το κτίριο ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί σε οδικούς άξονες που οδηγούν στο κέντρο του Ζβέτσαν, κατόπιν έκκλησης της Σερβικής Λίστας, με αφορμή το γεγονός ότι «μασκοφόροι» πετροβόλησαν την Τετάρτη δύο περιπολικά. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και τα τζάμια των δύο οχημάτων έσπασαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου.
Συνεχίζονται οι βιαιοπραγίες
Νωρίτερα σήμερα, στο σερβικό τμήμα της εθνοτικά διχασμένης Μιτρόβιτσα, δυο Αλβανοί Κοσοβάροι δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν «από μια οργανωμένη ομάδα μασκοφόρων», όπως ανέφερε η κοσοβάρικη αστυνομία.
Πολλές εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το μεσημέρι κοντά σε μια γέφυρα που συνδέει το αλβανικό με το σερβικό τμήμα της πόλης, κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας «Η Μιτρόβιτσα δεν μπορεί να είναι διαιρεμένη».
Η αστυνομία κάλεσε στους πολίτες να μην κατέβουν στη διαδήλωση για «να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά».
Οι διαδηλωτές σκόπευαν να μεταβούν στο βόρειο, το σερβικό τμήμα της πόλης, όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβασή τους στη γέφυρα.
Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση στο όνομα των ευρωατλαντικών σχέσεων
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου να αποκλιμακώσουν την ένταση η οποία, όπως προειδοποίησε, θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους.
«Καλούμε τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Όσλο. «Στηρίζουμε τη διαδικασία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης του Κοσόβου και της Σερβίας όμως η τρέχουσα κλιμάκωση εμποδίζει τις προσπάθειες (ένταξής τους) παρά τις βοηθάει», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ επέκριναν το Κόσοβο, το οποίο στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι να εγκαταστήσει τους δημάρχους παρόλο που οι Σέρβοι αμφισβητούν τις εκλογές. «Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά τις ανησυχίες μας για ορισμένες πρόσφατες ενέργειες. Το είπαμε απευθείας στους εν λόγω ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Κούρτι», εξήγησε ο Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε να μην γίνονται «μονομερείς ενέργειες» από τις δύο πλευρές, αφού η Σερβία έθεσε τον στρατό της σε κατάσταση ετοιμότητας. «Αν η μία ή η άλλη χώρα λαμβάνουν μέτρα που θα καθιστούσαν (τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους) πιο υποθετικές, αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών τους», εκτίμησε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας