Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ένας περιβαλλοντικός ακτιβιστής απομακρύνεται από αστυνομικό από τον χώρο της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων του γαλλικού γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, στο Παρίσι | AP Photo/Thibault Camus

Δακρυγόνα κατά ακτιβιστών σε συνέλευση μετόχων της TotalEnergies στο Παρίσι

Συνεχίζονται οι δράσεις ακτιβιστών για το κλίμα στο πλαίσιο συνελεύσεων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που πλούτισαν μέσα στην ενεργειακή κρίση, ενώ δεν εισακούουν τις φωνές περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον.

Μετά τη χθεσινή επεισοδιακή παρέμβαση σε σύσκεψη μετόχων της Shell στο Λονδίνο, κάτι αντίστοιχο έγινε σήμερα στο Παρίσι, κατά τη συνεδρίαση των μετόχων της πετρελαϊκής TotalEnergies.

Η γαλλική αστυνομία έστησε ένα κλοιό ασφαλείας γύρω από τη συνεδρίαση των μετόχων της εταιρείας, ρίχνοντας δακρυγόνα και απωθώντας τους διαδηλωτές για το κλίμα που φώναζαν: «Να είστε ευγενικοί, αστυνομικοί, το κάνουμε αυτό για τα παιδιά σας!».

AP Photo/Thibault Camus

Ορισμένοι μέτοχοι μπήκαν στο χώρο συνοδευόμενοι από την αστυνομία, ενώ νεαροί, ειρηνικοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ εναντίον του κλιματικού ρεκόρ του γαλλικού ενεργειακού γίγαντα που έχει αποκομίσει κολοσσιαία κέρδη από τις αυξήσεις των τιμών που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο τελευταίος αγωγός πριν από το τέλος του κόσμου» και «Ακούστε τους επιστήμονες: Όχι άλλα έργα ορυκτών καυσίμων» ήταν μερικά απ' τα συνθήματα που ανέγραφαν τα πλακάτ.

AP Photo/Thibault Camus

Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία και ένωσαν τα χέρια τους για να εμποδίσουν την πρόσβαση στη συνάντηση σε ένα φημισμένο συναυλιακό χώρο του Παρισιού. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν με τη βία κάποιους διαδηλωτές από το δρόμο και έριξαν δακρυγόνα για να αναγκάσουν τους ανθρώπους να κάνουν πίσω.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την καύση άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου και βιομάζας που ευθύνεται για την ατμοσφαιρική ρύπανση που σκοτώνει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ετησίως και προκαλεί την κλιματική κρίση, προκαλώντας θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα, πείνα, θανάτους από ζέστη, μετανάστευση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να σταματήσουν οι νέες έρευνες ορυκτών καυσίμων και οι πλούσιες χώρες να σταματήσουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως το 2040.

Επικαλούμενη τις διαμαρτυρίες, η TotalEnergies είχε πει εκ των προτέρων στους μετόχους ότι μπορούσαν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως.

Οι διαδηλωτές ήρθαν ώρες πριν από τη συνάντηση, καθώς ξημέρωσε, για να προσπαθήσουν να την εμποδίσουν να πραγματοποιηθεί. Η αντιπαράθεση με την αστυνομία εξελίχθηκε από εκεί.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να είμαστε εδώ κάθε φορά που είναι εδώ», είπε μια διαδηλώτρια,η Καμίλ Ετιέν.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δακρυγόνα κατά ακτιβιστών σε συνέλευση μετόχων της TotalEnergies στο Παρίσι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας