Στο τέλος της εβδομάδας ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέπτεται επίσημα την Πορτογαλία και την Ισπανία. Βασικός σκοπός του Ντέιβιντ Κάμερον είναι να ενημερώσει τους δύο ομολόγους του, Πέδρο Κοέλιο και Μαριάνο Ραχόι, για τη θέση της χώρας του στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης Λονδίνου - Βρυξελλών - μια επαναδιαπραγμάτευση που ήδη έχει ξεκινήσει η κυβέρνησή του.
Ως γνωστόν, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ε.Ε., οι Βρετανοί πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν επιθυμούν ή όχι την παραμονή τους στην Ενωση. Ο χρόνος διεξαγωγής του περιβόητου αυτού δημοψηφίσματος θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξετάζει πια σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα εντός του 2016, ίσως και μέσα στον Ιούνιο, και όχι το 2017 όπως αρχικά τουλάχιστον είχε αφήσει να εννοηθεί.
Ενα από τα σημαντικά θέματα που θέλει να διαπραγματευθεί το Λονδίνο με την Ε.Ε. είναι αυτό του μεταναστευτικού. Η γηραιά Αλβιώνα από τη μία θέλει να θέσει αυστηρότερους όρους στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. και από την άλλη να κάνει πιο δύσκολη την είσοδο στη Βρετανία μεταναστών και προσφύγων από τρίτες χώρες.
Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία πήραν την πρωτοβουλία και ζήτησαν την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 Σεπτεμβρίου.
Υπολογίζεται πως μόνο αυτές τις μέρες στο Καλέ της Γαλλίας βρίσκονται πάνω από 5.000 άτομα που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασχίσουν τη θάλασσα της Μάγχης για να έρθουν εδώ, στη Βρετανία, ενώ πολλοί περισσότεροι το προσπάθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ετσι, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί πως η βρετανική κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Παράλληλα, πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοίνωσε «την πιο στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές», ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε τη χρηματοδότηση νέας περίφραξης στον τερματικό σταθμό της σήραγγας της Μάγχης, ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Τουλάχιστον 9 θάνατοι
Η μικρή απόσταση που χωρίζει το Καλέ από τη Βρετανία έχει γίνει πόλος έλξης για πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ρισκάροντας ακόμη και τη ζωή τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, επισήμως τουλάχιστον, 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την υπόγεια σήραγγα της Μάγχης.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι σε άρθρο της στη «Sunday Times» υπογραμμίζει ότι η μεταναστευτική κρίση επιδεινώθηκε γιατί «το σχετικό ευρωπαϊκό σύστημα αντιμετώπισής της είναι διαλυμένο». Τονίζει ότι η κατάσταση αυτή αποδεικνύει πόσο σωστή είναι η επιλογή της Βρετανίας να διαπραγματευτεί τη θέση της μέσα στην. ΕΕ.
Επίσης ζητάει να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αναφέρεται με καυστικό τρόπο και στο μεταναστευτικό κύμα Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία. Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, από το 2010 που ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση του κράτους, οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ οι κοινοτικοί έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, από πέρυσι τον Μάρτιο ώς τον Μάρτιο του 2015 στη χώρα έφτασαν 330.000 μετανάστες περισσότεροι από όσους έφυγαν. Οι περισσότεροι απ' αυτούς προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Με αυτό ως δεδομένο, η υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι «η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη». Υπογραμμίζει πως «ασκείται μεγάλη πίεση στις υποδομές, όπως η στέγαση και οι συγκοινωνίες, και στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία».
Με αυτά και με τ’ άλλα, όμως, οι πρόσφυγες, που στη συντριπτική πλειονότητά τους προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους και άλλες ακραίες καταστάσεις για να ζήσουν πιο ανθρώπινα αυτοί και οι οικογένειές τους, έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τις ισχυρές χώρες, χωρίς πραγματικά να γίνονται σοβαρές προσπάθειες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας