Με στόχο τα πιο προσιτά φάρμακα, προσβάσιμα από όλους, η Κομισιόν, χθες, παρουσίασε την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του φαρμακευτικού τομέα. Σε μια εθνική δραστηριότητα όπως η υγεία, η Ε.Ε. επιχειρεί τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς φαρμάκων για τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και των τιμών.
«Ενώ οι ασθενείς στα δυτικά και μεγαλύτερα κράτη-μέλη έχουν σήμερα πρόσβαση στο 90% των νέων εγκεκριμένων φαρμάκων, στο ανατολικό τμήμα της Ε.Ε. και στα μικρότερα κράτη-μέλη ο αριθμός αυτός είναι μόλις 10%. Και υπάρχουν πολίτες της Ε.Ε. που πρέπει να περιμένουν από 4 μήνες έως και πάνω από 2 έως 3 χρόνια για αυτά τα φάρμακα», δήλωσε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.
Είναι η πρώτη σημαντική αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας από το 2004 και θα προσαρμόσει τη νομοθεσία στις ανάγκες της μεταπανδημικής εποχής. Παρά τον πόλεμο των λόμπι στις Βρυξέλλες και αλλού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να πιέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να προωθήσουν ταχύτερα νέα φάρμακα σε παραμελημένες αγορές. Αυτή τη στιγμή, ένας Πολωνός ασθενής περιμένει κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από τους Γερμανούς -αλλά το πολωνικό κράτος πληρώνει επίσης πολύ χαμηλότερες τιμές για τα ίδια φάρμακα κατά μέσο όρο.
Επίσης, η Κομισιόν θέλει να αποτρέψει την επανάληψη των τεράστιων ελλείψεων σε φάρμακα που συγκλόνισαν τα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πώς; Προτείνει τη δημιουργία καταλόγων κρίσιμων φαρμάκων, για τα οποία οι παραγωγοί θα έχουν αυστηρότερες απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων, ώστε να υπάρχουν λιγότερες δυσάρεστες εκπλήξεις. Με άλλα λόγια, προτείνεται η καθιέρωση έγκαιρων προειδοποιήσεων από τις εταιρείες σε περίπτωση ελλείψεων.
Πέρα από τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς φαρμάκων που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι ασθενείς σε ολόκληρη την Ε.Ε. έχουν έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα, η Κομισιόν προτείνει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και την έμφαση της έρευνας, την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και της παρουσίας φαρμακευτικών προϊόντων στο περιβάλλον, μέσω της προσέγγισης «Μία υγεία».
Επιπλέον, συνιστά τη δραστική μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος έγκρισης των φαρμάκων, ώστε αυτά να φθάνουν ταχύτερα στους ασθενείς, αλλά και την ενίσχυση της διαθεσιμότητας και διασφάλιση ότι τα φάρμακα μπορούν πάντα να παρέχονται στους ασθενείς, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους στην Ε.Ε.
Οι προτάσεις παραπέμπονται τώρα για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν στην τελική τους μορφή προτού δώσουν την τελική έγκριση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας