Σοβαρά στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα του Guardian και του OCCRP (Πρόγραμμα Πληροφόρησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς) για τις διευκολύνσεις που παρείχε εταιρεία της γειτονικής χώρας σε Ρώσο επιχειρηματία, παρά το καθεστώς των κυρώσεων.
Στην έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική ιστοσελίδα, γίνεται εκτενής αναφορά στη δραστηριότητα του Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις καθώς κατηγορείται ότι στηρίζει και χρηματοδοτεί αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Μια κυπριακή εταιρεία, η MeritServus φέρεται να του παρείχε διευκολύνσεις προκειμένου να συνεχίζει να υπογράφει εταιρείες δεκάδων εκατομμυρίων, παρά το καθεστώς κυρώσεων.
Η συνεργασία των δύο πλευρών ήταν σε ισχύ από το 2014, όταν και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, έως και το 2017 με την MeritServus να προσφέρει ειδικά έγγραφα προς τον Ρώσο υποστηρικτή του Πούτιν προκειμένου να μπορεί να μεταφέρει δάνεια της κυπριακής εταιρείας -βιτρίνας του, αλλά και άλλων εταιρειών του.
Σύμφωνα με τον Guardian τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε σειρά εγγράφων που διέρρευσαν από την ίδια την εταιρεία του λογιστή Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος τέθηκε πριν από μερικές ημέρες στη λίστα των βρετανικών κυρώσεων λόγω σχέσεων με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Τα έγγραφα αυτά «δημιουργούν ανησυχίες για τους χρηματοοικονομικούς ελέγχους στην Κύπρο, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. που διευκολύνει επί χρόνια την κίνηση ρωσικών κεφαλαίων στην Ευρώπη και πιο πέρα».
Από την πλευρά της η κυπριακή εταιρεία έχει διαψεύσει τις κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος, σημειώνοντας ότι διέκοψε τις σχέσεις της με τον Μαλοφέγιεφ όταν αντιλήφθηκε ότι είναι σε λίστα κυρώσεων και πως ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΛΚ, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, και ΜΟ.Κ.Α.Σ. Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης).
Χριστοδουλίδης: Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση
Αντίδραση στα δημοσιεύματα του Guardian ήρθε και από τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να σχολιάζει σχετικά ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους,,ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η καλύτερη απάντηση, θεωρώ, είναι οι ίδιες οι δηλώσεις από πλευράς αμερικανικής Κυβέρνησης» για να προσθέσει «έχουμε ζητήσει να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, η δική μας πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη, ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, δηλαδή φαινόμενα που εκφεύγουν του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί ειδικότερα από πλευράς ΕΕ στις οποίες συμμετείχε και η Κυπριακή Δημοκρατία».
«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε ή να δώσουμε τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε, να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας», κατέληξε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας