Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι συνεχίζει να θεωρεί την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού κύριο θέμα τής όλης δράσης της με προφανή στόχο τη δημιουργία ενός «αναγνωρίσιμου προφίλ». Μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, στην οποία η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι διαπίστωσε μεγαλύτερη επίγνωση της ανάγκης για συλλογική δράση, η Ρώμη τώρα αποφάσισε να κινηθεί αυτόνομα.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι της ιταλικής πρωτεύουσας αποφασίσθηκε η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού για περίοδο έξι μηνών.
Στόχος της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης Μελόνι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να απλουστευτούν οι διάφορες διαδικασίες για την ταυτοποίηση των μεταναστών, να αυξηθούν οι απελάσεις και να δημιουργηθούν κέντρα υποχρεωτικής παραμονής σε κάθε μία από τις είκοσι περιφέρειες της χώρας.
Τις τελευταίες τέσσερις μέρες έφτασαν στην Ιταλία πάνω από τρεις χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Τυνησία. Μετά το ναυάγιο που είχε σημειωθεί σε πολύ μικρή απόσταση από το Κούτρο της Καλαβρίας τον Φεβρουάριο με πάνω από 90 νεκρούς (για το οποίο πολλές ΜΚΟ κατηγόρησαν τις ιταλικές αρχές για ανεπαρκή συντονισμό), τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι το λιμενικό και η ακτοφυλακή της χώρας δραστηριοποιούνται άμεσα.
Πράγματι τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα τα ρεφλέξ της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, του λιμενικού και της ακτοφυλακής λειτούργησαν αποτελεσματικά. Είναι πιθανό, δε, τις επόμενες εβδομάδες με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να χρησιμοποιηθούν πλοία του πολεμικού ναυτικού και να ναυλωθούν εμπορικά σκάφη.
Η νέα αυτή κίνηση όμως της κυβερνητικής συμμαχίας, την οποία απαρτίζουν η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι, αποτελεί και μερική αναθεώρηση της προηγούμενης στρατηγικής τους: δείχνει δηλαδή ότι η αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπόρους που μεταφέρουν τους «απελπισμένους της θάλασσας», η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα, δεν μπορεί να οδηγήσει σε άμεση μείωση των αποβιβάσεων. Αντιθέτως, με την έλευση του καλοκαιριού, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν.
Τοξική ατζέντα
Από τη μία λοιπόν η Ιταλία σκοπεύει να συνεχίσει να περιορίζει τη δράση των ΜΚΟ, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν μόνο μία διάσωση κάθε φορά που σαλπάρουν από κάποιο ιταλικό λιμάνι. Από την άλλη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της όσο πιο άμεσα γίνεται. Στέλνοντας το μήνυμα δηλαδή ότι ο ιταλικός Νότος θα «αποσυμφορηθεί» και ότι «όποιος δεν δικαιούται να μείνει στη χώρα, θα γυρίσει σπίτι του».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας