Στα χέρια των ρωσικών αρχών βρίσκεται μία γυναίκα, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι η αυτουργός της βομβιστικής επίθεσης σε καφέ της Αγίας Πετρούπολης, χθες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του γνωστού Ρώσου στρατιωτικού μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι και τον τραυματισμό 32 παρευρισκόμενων.
Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι συνελήφθη η Ντάρια Τρεπόβα. Η συλληφθείσα ταυτοποιήθηκε από ορισμένα ρωσικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ως ύποπτη παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε καμία αναφορά στη δολοφονία του Τατάρσκι στην ιστοσελίδα του.
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ενέταξε το όνομα μιας γυναίκας στη λίστα με τους καταζητούμενους. Διάφορα ρωσικά ΜΜΕ τη «δείχνουν» ως ύποπτη για τη δολοφονία του Τατάρσκι.
Στο κάδρο «ενόχων» της Μόσχας Ναβάλνι και Κίεβο
Η Μόσχα πάντως ισχυρίζεται ότι το Κίεβο με την συνέργεια υποστηρικτών του κρατούμενου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι οργάνωσε και πραγματοποίησε την επίθεση που σκότωσε τον υποστηρικτή του Κρεμλίνου και του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
«Αποδείχθηκε ότι η τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στις 2 Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη (...) σχεδιάσθηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες στρατολόγησαν πράκτορες μεταξύ των συνεργών του υποτιθέμενου Ταμείου του Αγώνα κατά της Διαφθοράς», της απαγορευμένης οργάνωσης του Ναβάλνι, ανακοίνωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας επιβεβαιώνοντας το όνομα της βασικής ύποπτης που έχει συλληφθεί και κρατείται Ντάρια Τρεπόβα.
Οι ρωσικές αρχές δημοσίευσαν δύο βίντεο που αφορούν στο περιστατικό. Το ένα δείχνει μία γυναίκα, που πιθανολογείται να είναι η Τρεπόβα, να κρατά ένα αντικείμενο που μοιάζει με το επίμαχο αγαλματίδιο τη στιγμή που μπαίνει στο καφέ. Έπειτα, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το ρωσικό μέσο NEXTA δείχνουν την Τρεπόβα να κάθεται δίπλα στον Τατάρσκι.
«Σύμφωνα με αναφορές ρωσικών μέσω ενημέρωσης, στην πρώτη φωτογραφία το κορίτσι άφησε στον Τατάρσκι ένα αγαλματίδιο και πήγε να καθίσει στη θέση της, όμως ο Βλάντλεν τη σταμάτησε και της ζήτησε να καθίσει δίπλα του. Εκείνη, παρόλο που είπε ότι ήταν ντροπαλή, κάθισε δίπλα του. Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει την ίδια να κάθεται δίπλα στον Βλάντλεν», γράφει το NEXTA
Στο μεταξύ, βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter δείχνει στιγμιότυπο της υπό κράτησης Τρεπόβα να δίνει κατάθεση στις ρωσικές αρχές.
Το χρονικό της έκρηξης και η διπλωματική κόντρα
Το TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι η βόμβα ήταν κρυμμένη σε ένα μικρό αγαλματίδιο το οποίο δόθηκε στον Τατάρσκι κατά την ομιλία που εκφώνησε στο καφέ. Το κανάλι Mash του Telegram, το οποίο συνδέεται με τις ρωσικές δυνάμεις επιβολής της τάξης, ανάρτησε βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσφέρεται στον Τατάρσκι το αγαλματίδιο ενός στρατιώτη. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία για την επίθεση, αλλά ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος έσπευσε να κατηγορήσει την Ουκρανία, χωρίς να δώσει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την άλλη, έκανε λόγο για «εγχώρια τρομοκρατία» η οποία καταστρέφει τη Ρωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε καμία εικασία σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την επίθεση, αλλά κατήγγειλε τη σιωπή της Δύσης, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτεται η υποκρισία της σε ό,τι αφορά την ανησυχία της για τους δημοσιογράφους.
Ο Τατάρσκι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φομίν, είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στο Telegram και ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους στρατιωτικούς μπλόγκερ που υπερασπιζόταν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και συχνά κατηγορούσε τα ανώτερα στελέχη του ρωσικού στρατού.
«Θα νικήσουμε τους πάντες, θα σκοτώσουμε τους πάντες, θα κλέψουμε όλους όσους χρειάζεται. Όλα θα γίνουν όπως μας αρέσει», ακούγεται να λέει σε τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Κρεμλίνο στη διάρκεια της οποίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τη Μόσχα.
Ο Ντένις Πουσίλιν, ρωσόφιλος ηγέτης της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε δημοσίως ότι για την επίθεση ευθύνεται το Κίεβο. «Δολοφονήθηκε αισχρά. Οι τρομοκράτες δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Το καθεστώς του Κιέβου είναι ένα τρομοκρατικό καθεστώς. Πρέπει να καταστραφεί, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το σταματήσουμε», είπε.
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η απουσία αντίδρασης από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο «μιλά από μόνη της», με δεδομένη την επίμονη ανησυχία τους για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία της έκφρασης. «Η αντίδραση του Κιέβου είναι εντυπωσιακή, αυτοί που λαμβάνουν δυτικά χρήματα δεν κρύβουν με κανέναν τρόπο την ευχαρίστησή τους για τα όσα συνέβησαν», έγραψε στον ιστότοπο του υπουργείου.
Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter ότι είναι θέμα χρόνου, «όπως το σπάσιμο ενός ώριμου αποστήματος», μέχρι η Ρωσία να καταστραφεί από την εγχώρια τρομοκρατία, όπως την αποκάλεσε. «Οι αράχνες τρώνε η μία την άλλη μέσα σε ένα βάζο», δήλωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας