Κοχλάζει από οργή η Γαλλία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται μετά την επίδειξη βοναπαρτισμού από τον Εμανουέλ Μακρόν και το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που καταγγέλλεται ευρέως ότι έκανε, δίνοντας εντολή στην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να περάσει τελικά χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή τη βαθύτατα αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, εκμεταλλευόμενος τις ειδικές εξουσίες που δίνει στην κυβέρνηση το γαλλικό Σύνταγμα. Για «πλήρη άρνηση της δημοκρατίας» κατηγόρησαν ομαδόν τον Γάλλο πρόεδρο τα εργατικά συνδικάτα, για «απομόνωση» και «αδυναμία» που υποκρύπτει ο τσαμπουκάς του τον στηλίτευσε μεγάλο κομμάτι του γαλλικού Τύπου.
Βουλευτές της επίσης εξοργισμένης αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας LIOT κατέθεσαν χθες πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, την οποία συνυπέγραψαν και μέλη της κεντροαριστερής συμμαχίας κομμάτων NUPES υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. Κατόπιν, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κατέθεσε κι αυτός την δική του πρόταση μομφής. Η σχετική ψηφοφορία αναμενόταν να διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πάντως, η κυβέρνηση προβλεπόταν να επιβιώνει αφού οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί ξεκαθάρισαν πως δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση.
Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, πάνω από 8 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την απόφαση να παρακαμφθεί η ψηφοφορία στη Βουλή και να επιβληθεί με το ζόρι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια με ενεργοποίηση του συνταγματικού άρθρου 49:3. Το δε 65% θέλει να συνεχιστούν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις.
Εν μέσω ανησυχίας για νέα κοινωνική έκρηξη στη Γαλλία, αυθόρμητες πορείες διαμαρτυρίας έγιναν την Πέμπτη σε πολλές πόλεις και βέβαια στο Παρίσι, όπου σημειώθηκαν πάλι συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών. Οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 300 σε όλη τη χώρα, ενώ εκατοντάδες μέλη του αριστερού συνδικάτου CGT προσπάθησαν χθες να αποκλείσουν το οδικό δαχτυλίδι που περιβάλλει την πρωτεύουσα. Το ξέσπασμα θύμισε τη βία και την καταστολή που είχε σημαδέψει τις μαζικές αντι-μακρονικές κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων από τα τέλη του 2018 με αφορμή τις υψηλές τιμές στα καύσιμα. «Η αντιπολίτευση είναι νόμιμη, οι διαμαρτυρίες είναι νόμιμες, αλλά η πρόκληση χάους δεν είναι» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, διαμηνύοντας πως θα πατάξει τους ταραξίες. Η επικεφαλής του μακρονικού κόμματος Αναγέννηση στο κοινοβούλιο ζήτησε μάλιστα την αστυνομική προστασία βουλευτών, φοβούμενη πράξεις αντεκδίκησης.
Νέα συλλαλητήρια διοργανώνονταν και χθες και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τα εργατικά συνδικάτα έχουν ήδη προκηρύξει νέα πανεθνική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη με βασική επιδίωξη να αναγκάσουν τον «πρόεδρο των πλουσίων» να πάρει πίσω τον αντιλαϊκό νόμο για τις συντάξεις. Ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, προειδοποίησε μάλιστα ότι ο Μακρόν με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό του κινδυνεύει να «δώσει τα κλειδιά» της προεδρίας της Γαλλίας στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις επόμενες εκλογές του 2027, όταν εκείνος δεν θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας