Πέντε χρόνια είχε να γίνει γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής, με το Λονδίνο και το Παρίσι -ειδικά στη διάρκεια της επεισοδιακής πρωθυπουργίας του σκληρού μπρεξιστή Μπόρις Τζόνσον- να τρώγονται σαν τον σκύλο με τη γάτα για σειρά ζητημάτων, με πρώτο το προσφυγικό/μεταναστευτικό όσο και τα δικαιώματα αλιείας στο πλαίσιο του Brexit. Κι ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να μην είχε την παραμικρή εμπιστοσύνη στον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό (όχι άδικα, αφού θεωρείται ευρέως ψεύτης κατά συρροή), με τον Ρίσι Σούνακ φαίνεται να τα βρήκε σε προσωπικό αλλά και πολιτικό επίπεδο λόγω της «χημείας» μεταξύ τους, της κοινής νοοτροπίας και κατ’ επέκταση της κοινωνικής αναλγησίας τους ως νεοφιλελεύθεροι πρώην τραπεζίτες.
Στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και την καλή... αύρα ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ήρθε να προστεθεί, την περασμένη βδομάδα, η νέα εμπορική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία που έκλεισε ο μετριοπαθής μπρεξιστής Σούνακ με την Ε.Ε. Τον Βρετανό πρωθυπουργό συνόδευσε στο Παρίσι κουστωδία υπουργών -Εξωτερικών, Εσωτερικών, Αμυνας και Ενέργειας- για επαφές με τους δικούς τους ομολόγους. Πέρα από την προβλεπόμενη επίδειξη ενότητας απέναντι στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο άντρες συμφώνησαν μεταξύ άλλων να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πεζοναύτες και να εξετάσουν από κοινού την ανάπτυξη σύνθετων οπλικών συστημάτων.
Στην κορυφή της ατζέντας της χθεσινής συνάντησης κορυφής βρέθηκε πάντως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς ο Σούνακ έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό (και προεκλογικό) κεφάλαιο στο «να σταματήσει τις βάρκες» που διαπλέουν το Στενό της Μάγχης. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα παρουσίασε το σκληροπυρηνικό «νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση» που ποινικοποιεί τις παράτυπες αφίξεις, αφαιρεί συλλήβδην το δικαίωμα αίτησης για άσυλο από όσους φτάνουν χωρίς χαρτιά στις βρετανικές ακτές, προβλέπει την άμεση κράτηση και απέλασή τους, ενώ τους απαγορεύει ισόβια να ξαναπατήσουν στη Βρετανία και να πάρουν βρετανική υπηκοότητα. Το νομοσχέδιο κατακρίθηκε οξύτατα μεταξύ άλλων από την Υπατη Αρμοστεία Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που τόνισε πως «ισοδυναμεί με απαγόρευση ασύλου» κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, από τη Διεθνή Αμνηστία που το κατήγγειλε ως «σοκαριστικό νέο χαμηλό» για τη βρετανική κυβέρνηση (αφού έχει προηγηθεί ο απάνθρωπος περσινός νόμος του Τζόνσον για εξορία αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα), ακόμα και από την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον που διαμήνυσε επίσης ότι καταπατάει το διεθνές δίκαιο.
Ο Μακρόν δεν άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε όμως -μιλώντας στα αγγλικά- ότι δεν μπορεί να υπάρξει διμερής συμφωνία για επιστροφή (βλέπε απέλαση) προσφύγων/μεταναστών από τη Βρετανία στη Γαλλία, όπως ευελπιστούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, παρά μόνο σε επίπεδο Ε.Ε. Πέρα από τη στενότερη συνεργασία πάντως, ανακοινώθηκε πως το Λονδίνο συμφώνησε να δώσει στο Παρίσι 479 εκατομμύρια στερλίνες (541 εκατομμύρια ευρώ) την επόμενη τριετία -μια «συνετή επένδυση», κατά τον Σούνακ-, υπερδιπλασιάζοντας το πακέτο χρηματοδότησης για περαιτέρω ενίσχυση της αστυνόμευσης των γαλλικών ακτών με επιπλέον 500 ένστολους, υπερσύγχρονα μέσα επιτήρησης και drones.
Πάγιος (και ανέφικτος) στόχος η ανακοπή των αναχωρήσεων προσφύγων/μεταναστών κι η πάταξη των εγκληματικών δικτύων διακινητών. Για πρώτη φορά δε η Βρετανία θα συγχρηματοδοτήσει κέντρο κράτησης σε γαλλικό έδαφος. Ο πολιτικός... έρωτας των δύο αντρών επισφραγίστηκε με μια αγκαλιά, στο τέλος της συνέντευξης τύπου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας