Χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν πάλι χθες το κέντρο της Τιφλίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα κομμάτων της αντιπολίτευσης για νέο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο παρά την οπισθοχώρηση των γεωργιανών αρχών ώρες νωρίτερα και την «άνευ όρων» απόσυρση επίμαχου νομοσχεδίου με... άρωμα Ρωσίας, που πυροδότησε λαϊκή κατακραυγή, βίαιες διαδηλώσεις, αλλά και την ενόχληση των Βρυξελλών.
Ανεμίζοντας ξανά σημαίες της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της Ε.Ε., πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε ξανά έξω από το Κοινοβούλιο, εντείνοντας κι άλλο την πίεση στην κυβέρνηση με απώτερο στόχο την πτώση της, αφού την κατηγορούν ότι επιδιώκει να σύρει τη χώρα στην τροχιά της Μόσχας, υποσκάπτοντας την προοπτική μελλοντικής ένταξης στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
«Οσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Γεωργία βρίσκεται σταθερά σε φιλοδυτική πορεία, αυτές οι διαδικασίες δεν θα σταματήσουν», ανέφερε σε κοινή δήλωση ομάδα κομμάτων της αντιπολίτευσης, ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση δεκάδων διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί τις δύο προηγούμενες μέρες στη διάρκεια εκτεταμένων συγκρούσεων με την αστυνομία. Πράγματι, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι αφέθηκαν ελεύθεροι. «Θέλω να συγχαρώ την κοινωνία για την πρώτη της νίκη. Είμαι περήφανη για τους ανθρώπους που έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί», τόνισε σε τηλεοπτικό της διάγγελμα (από τη Νέα Υόρκη) η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμε Ζουραμπισβίλι. «Υπάρχει δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς ακολουθούμε την ευρωπαϊκή μας πορεία», κατήγγειλε, έχοντας αποστασιοποιηθεί πλήρως από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο που είχε στηρίξει την εκλογή της. Είχε προηγηθεί η απειλή της να ασκήσει βέτο στον «ρωσικό νόμο», όπως χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση κι οι υποστηρικτές της το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε, αν και ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση από τη Βουλή.
Αντιγράφοντας ουσιαστικά την άκρως αμφιλεγόμενη νομοθεσία της Ρωσίας, όπως επιμένουν οι επικριτές της, η κυβέρνηση της Γεωργίας προσπάθησε να επιβάλει σε οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν άνω του 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταχωρούνται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ως «πράκτορες ξένης επιρροής», ορίζοντας τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Μέσω και του αντίστοιχου νόμου, η Μόσχα καταγγέλλεται πως καταπνίγει την ελευθερία του Τύπου και τις φωνές αντιφρονούντων, σε άλλη μια επίδειξη αυταρχισμού.
Οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, έχοντας προειδοποιήσει ότι «δεν είναι συμβατό με την πορεία [της Γεωργίας] προς την Ε.Ε.». Την «ανησυχία» του Κρεμλίνου για τα τεκταινόμενα εξέφρασε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέροντας ότι το επίμαχο νομοσχέδιο προσομοιάζει σε παλιότερο νόμο που είχε θεσπιστεί στις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει και η γεωργιανή κυβέρνηση. Τα αντιρωσικά αισθήματα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι έντονα λόγω και της στήριξης της Μόσχας στους αυτονομιστές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έχουν αποσχιστεί ντε φάκτο από τη Γεωργία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας