Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που το ιταλικό ναυτικό, η ακτοφυλακή και το λιμενικό έσωσαν το Σαββατοκύριακο είναι τέσσερις χιλιάδες τριακόσια άτομα. Ταξίδευαν με είκοσι τρία πλεούμενα, από τα οποία επτά ήταν μεγάλες βάρκες και δεκαέξι φουσκωτές λέμβοι.
Ενενήντα εξετάστηκαν από τους γιατρούς, οι οποίοι και διέγνωσαν συμπτώματα ψώρας, και για τον λόγο αυτό, όπως έκαναν γνωστό οι ιταλικές αρχές, θα τεθούν σε προσωρινή απομόνωση.
Η διαδικασία που ακολουθούν πλέον οι δουλέμποροι είναι σχεδόν πάντα η ίδια: φορτώνουν τα σαπιοκάραβα με όσο περισσότερους μετανάστες μπορούν και, λίγο μετά την αναχώρησή τους από τα λιμάνια της Λιβύης, εκπέμπουν σήμα κινδύνου, ζητώντας τη βοήθεια των ιταλικών πλοίων, όπως και εκείνων που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή για τη φύλαξη των συνόρων, Triton.
Απελπιστικά μόνοι
Οπως πάντα, το βάρος της υποδοχής το σηκώνει η Κάτω Ιταλία. Μόνο στο λιμάνι της Αουγκούστα, στη Σικελία, αποβιβάστηκαν 506 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία. Ηταν 293 άνδρες, 132 γυναίκες και 92 ανήλικα.
Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες των καταθέσεων μεταναστών που έφτασαν την περασμένη Πέμπτη στο Παλέρμο, στη Σικελία πάντα. Οι δουλέμποροι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έκλεισαν τις γυναίκες και τα παιδιά στο αμπάρι, εκβιάζοντας τους συγγενείς τους και ζητώντας από τους «απελπισμένους της θάλασσας» επιπλέον χρήματα. Μόνον όταν τους δόθηκε ό,τι ζητούσαν άφησαν τα γυναικόπαιδα να αναπνεύσουν και πάλι καθαρό αέρα.
Στο μεταναστευτικό και στην ολοένα και δραματικότερη διάστασή του αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσατζέρο». Ο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι «αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, κινδυνεύει η ίδια η συνθήκη του Σέγκεν».
Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η αδιάκοπη μεταναστευτική ροή είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Η έλλειψη κοινής δράσης και μιας κοινής ευθύνης είναι σαν έναν τεράστιο λίθο, υπό το βάρος του οποίου κινδυνεύουν να αρχίσουν τα τρίζουν τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης», τόνισε ο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με τον οποίο «είναι σαν να μην έχουν κατανοήσει κάποιοι τα χαρακτηριστικά της νέας μετανάστευσης».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των συνθηκών του Δουβλίνου, διότι «οι μετανάστες δεν φτάνουν στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στην Ουγγαρία, αλλά στην Ευρώπη». Κάτι που σημαίνει ότι και οι κανόνες που ρυθμίζουν την υποδοχή πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα αυτή και «να εξευρωπαϊστούν».
Η Ιταλία, τέλος, συνεχίζει να πιέζει με στόχο την υπογραφή συμφωνίας όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Λιβύη, ώστε να περιοριστούν οι αναχωρήσεις των σαπιοκάραβων των δουλεμπόρων, όπως ζητά και η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την Τουρκία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας