Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολωνός στρατιώτης περπατάει δίπλα σε άρματα μάχης Leopard 2 που προορίζονται για ενίσχυση της Ουκρανίας | AP Photo/Michal Dyjuk

Ευκαιρία στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης

Τις... δικές της πληγές μετράει η Ε.Ε. από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος και οι συνέπειές του που έφεραν για ακόμα μία φορά τους 27 στα όριά τους, αλλά και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που μειώνουν αργά τις δυνατότητες της ρωσικής πολεμικής μηχανής και προκαλούν ανησυχίες για ενδεχόμενο μπούμερανγκ. Κυρίως όμως είναι η στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε., μιας Ενωσης που θέλει να διατυμπανίζει ότι για 60 χρόνια διαφύλαξε την ειρήνη για τα κράτη-μέλη της.

Ηταν από τις λίγες φορές που η θέση των Βρυξελλών ήταν ξεκάθαρη από το πρώτο λεπτό: με την Ουκρανία. Και πώς όχι, αφού -παρά τις διαβεβαιώσεις του περί του αντιθέτου- ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε και πραγματοποίησε εισβολή σε τρίτη χώρα. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η Ε.Ε. είναι παραδοσιακά προσδεδεμένη στο διπλωματικό «άρμα» των ΗΠΑ, τότε η στήριξη της Ουκρανίας ήταν μονόδρομος. «Ενας πόλεμος στο κατώφλι μας», έλεγαν οι χώρες της Βαλτικής, που «βγήκαν μπροστά» για να υποστηρίξουν τη σκληρή γραμμή σε Ε.Ε. αλλά και ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτό το πολεμοχαρές κλίμα, που ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν «έπεσε», όπως προσδοκούσε ο Πούτιν, μέσα σε λίγες ώρες, οι Βρυξέλλες βρήκαν την ευκαιρία να στρατιωτικοποιήσουν το κλίμα. Ο ευρωπαϊκός στρατός ήταν ένα πρότζεκτ που αποτύγχανε χρόνια, ωστόσο το νέο πλαίσιο που δημιουργήθηκε έκαμψε τις πολλές αντιστάσεις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ε.Ε. χρησιμοποίησε κοινά ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Διευκόλυνσης για την Ειρήνη (!) για να αγοράσει όπλα που διατέθηκαν στην Ουκρανία. Κι αυτά, πέραν των πυρομαχικών που έχουν σταλεί διμερώς από τα κράτη-μέλη, αλλά και τα Λέοπαρντ που αναμένεται να στείλει η Γερμανία. Επίσης, δεκάδες στρατιωτικοί παράγοντες έχουν λάβει εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό έδαφος για τη χρήση «δυτικού τύπου» όπλων.

Μόνο που από την πολλή... δωρεά όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, πολλά ευρωπαϊκά κράτη τείνουν να... ξεμείνουν. Η συζήτηση για νέα παραγωγή και επέκτασή της έχει ήδη ανοίξει από τους υπουργούς Εξωτερικών που εξέτασαν το ενδεχόμενο κοινής αγοράς πυρομαχικών, όπως έγινε με τα εμβόλια. Η σκυτάλη έχει περάσει στους υπουργούς Αμυνας και η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση έχει δρομολογηθεί...

Συνολικά, η Ε.Ε. υπολογίζει ότι 50 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την Ουκρανία μέχρι στιγμής, 12 δισ. για στρατιωτικούς σκοπούς και τα υπόλοιπα για μακροοικονομική στήριξη της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. έχει επιβάλει σχεδόν 10 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσικής Δημοκρατίας. Οι κυρώσεις δεν έχουν μεν συντρίψει τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας, αλλά έχουν επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα της Μόσχας και έχουν απομονώσει τη χώρα διπλωματικά.

Τα κράτη-μέλη έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής 9 γύρους και ο 10ος βρίσκεται στα σκαριά. Εως τώρα τα μέτρα είχαν περιορισμένη επίδραση στην ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της, αλλά πολλές από αυτές τις κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα, όχι βραχυπρόθεσμα...

Oι πρώτοι γύροι κυρώσεων στόχευαν πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, απαγόρευσαν τα ρωσικά αεροπλάνα που πετούσαν προς την Ευρώπη και εισήγαγαν απαγορεύσεις εξαγωγών ευαίσθητης τεχνολογίας. Η Ε.Ε. συμμετείχε επίσης στις προσπάθειες για τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και απέκλεισε μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT.

Καθώς ο πόλεμος κλιμακωνόταν, η Ε.Ε. πίεζε για νέες κυρώσεις και άρχισε να βάζει στο στόχαστρο τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν αρχικά την εισαγωγή αργού πετρελαίου και εισήγαγαν πρώτη φορά πλαφόν στο φυσικό αέριο. Και αργότερα, την εισαγωγή ρωσικών προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Παράλληλα, η Ευρώπη αύξησε την ανεξαρτησία της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα έχασε τον μεγαλύτερο πελάτη της.

Αλλά και η Ευρώπη χρειάστηκε να ισορροπήσει από τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Παρ' όλο που, σύμφωνα με αναλυτές, οι ακραίες τιμές του φυσικού αερίου το περασμένο καλοκαίρι ήταν κυρίως αποτέλεσμα της χειραγώγησης της αγοράς από τη Ρωσία και δεν σχετίζονταν με τις κυρώσεις, η Ε.Ε. έπρεπε να κάνει πολλές... μανούβρες για να ισορροπήσει.

Ενα τελευταίο θέμα που απασχολεί τις Βρυξέλλες μετά τον πόλεμο είναι και η ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Παρά τους συμβολισμούς και τη βοήθεια, οι 27 δεν έχουν δεσμευτεί για άμεση ένταξή της στην Ε.Ε. Ωστόσο, η πίεση αυξάνεται όσο η Ουκρανία εμφανίζεται να φυλάττει Θερμοπύλες στην Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ευκαιρία στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας