Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται τη δέκατη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπάρχουν σχέδια για την πάταξη της καταστρατήγησής τους.
Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ομάδα επτά κρατών αναζητά ένα νέο εργαλείο για τον συντονισμό των προσπαθειών επιβολής των κυρώσεων και την ενίσχυση της συμμόρφωσης. Θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με χώρες και επιχειρήσεις οπουδήποτε στον κόσμο που προσπαθούν να παρακάμψουν ή να υπονομεύσουν τις κυρώσεις.
Για να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης, η επίτροπος Οικονομικών Υπηρεσιών, Μέιριντ Μακγκίνες, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των κυρώσεων της Ε.Ε., θα προεδρεύσει σήμερα σε συνάντηση των κρατών μελών και των βιομηχανιών για να δει τι λειτούργησε και πού επικράτησε η καταστρατήγηση.
Πάνω από δώδεκα χώρες της Ένωσης ηγήθηκαν χθες της απόρριψης της πρότασης της Κομισιόν για την επιβολή κυρώσεων για την επιβολή των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Το σχέδιο προέβλεπε την επιβολή προστίμων σε ιδρύματα και ιδιώτες εάν δεν ανέφεραν πού βρίσκονται τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά η αντίδραση των πρωτευουσών της Ε.Ε. ανάγκασε την Επιτροπή να το εγκαταλείψει.
Η πρόταση αποτελούσε μέρος του δέκατου πακέτου κυρώσεων της Ένωσης κατά του Κρεμλίνου, αλλά χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λετονία, η Μάλτα και η Πορτογαλία υποστήριξαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. αποφάσισαν την Τετάρτη την παράταση για έκτο μήνα των κυρώσεων κατά προσώπων που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας, αφού η Ουγγαρία υποχώρησε στις απαιτήσεις να αφαιρεθούν τέσσερα ονόματα, με αντάλλαγμα να διατηρηθεί η περίοδος ανανέωσης στους έξι μήνες αντί των προτεινόμενων 12. Η παράταση της περιόδου ανανέωσης θα έδινε στη Βουδαπέστη λιγότερες ευκαιρίες να τορπιλίσει τις κυρώσεις και να εκτροχιάσει τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Η δέκατη δέσμη μέτρων δεν είναι ακόμη έτοιμη. Οι πρεσβευτές συναντώνται και πάλι σήμερα, υπό τεράστια πίεση για να φέρουν το 10ο πακέτο κυρώσεων πάνω από τη γραμμή πριν από τις 24 Φεβρουαρίου - τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας. Το πακέτο περιλαμβάνει νέες κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, περαιτέρω εμπορικούς περιορισμούς και ατομικές κυρώσεις που στοχεύουν περισσότερα μέλη του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μια προσπάθεια της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής να επιβάλουν κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία, όπως προέτρεψε η Ουκρανία, απέτυχε κυρίως λόγω της κατηγορηματικής αντίθεσης της Ουγγαρίας, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες. Ενώ αρκετές χώρες της Ε.Ε. βασίζονται σε ρωσικές ράβδους πυρηνικού καυσίμου, προχωρούν στην αντικατάστασή τους με άλλους προμηθευτές, δήλωσαν ανώτεροι διπλωμάτες. Η πρόταση κυρώσεων θα περιλάμβανε μια ρήτρα κατοχύρωσης που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να αγοράζουν καύσιμα για όσο διάστημα χρειαστεί.
Η Βουδαπέστη δεν επιθυμεί κυρώσεις στην κρατική εταιρεία Rosatom, καθώς εξακολουθεί να προχωρά στην κατασκευή δύο νέων ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων με τη Rosatom στον ουγγρικό πυρηνικό σταθμό Paks, που χρηματοδοτείται με πίστωση από τη Ρωσία.
Μια που μιλάμε για Ουγγαρία: Οι ηγέτες των «9» χωρών του ΝΑΤΟ του Βουκουρεστίου συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Βαρσοβία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Αλλά ένας ηγέτης έλειπε: Ο Βίκτορ Όρμπαν. Η ομάδα Β9, που αποτελείται από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, σχηματίστηκε το 2015, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Όρμπαν, Ζόλταν Κόβατς, προέτρεψε σε «άμεση κατάπαυση του πυρός» και ειρηνευτικές συνομιλίες, αποκλίνοντας από τη γραμμή της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι η Ουκρανία είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τους όρους των διαπραγματεύσεων. Ακόμα ένα σημάδι ότι η Ουγγαρία έχει γίνει το χρήσιμο εργαλείο της Ρωσίας εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ συνεχίζουν να κοιτάζουν αλλού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας