Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Βρυξέλλες - Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ | AP Photo/Olivier Matthys

Πάει... Βρυξέλλες η προμήθεια οπλισμού στο Κίεβο UPD

Εν αναμονή δύο σημαντικών ομιλιών αύριο Τρίτη, του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και του Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία, συνεδριάζει σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα στον λαό και θα αναφερθεί στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τα επακόλουθά της.

Την ίδια ημέρα, ο Αμερικανός ομόλογός του αναμένεται να μιλήσει για την ένοπλη σύρραξη στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, που γειτονεύει με την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος ως τώρα διαβεβαιώνει πως ο Τζο Μπάιντεν δε θα ταξιδέψει στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ευρώπη.

Συμφωνία για την αγορά όπλων από κοινού, χρησιμοποιώντας παρόμοιο μοντέλο με αυτό που αναπτύχθηκε για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της πανδημίας, θα προτείνει στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ. Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες αναμένεται να πάρει μορφή - ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας - η νέα δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η 10η κατά σειρά δέσμη κυρώσεων να περιλαμβάνει περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές και πάταξη των προσπαθειών αποφυγής των ισχυουσών κυρώσεων.

Δεν αναμένεται πάντως λήψη οριστικής απόφασης σήμερα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα συμμετάσχει στο συμβούλιο, το οποίο θα απασχολήσουν οι προσπάθειες να υποστηριχθούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με περαιτέρω προμήθειες όπλων και πυρομαχικών, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου, μετά την πρόσφατη πτώση της κυβέρνησης της χώρας, εν μέσω καταγγελιών περί ανάμιξης της Ρωσίας, που διαψεύστηκαν από το Κρεμλίνο.

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του μπλοκ ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα υποστηρίξει την πρόταση της Εσθονίας για διεύρυνση του ευρωπαϊκού σχήματος για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κοινών αγορών πυρομαχικών κι ανεφοδιασμού των στοκ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, το εν λόγω σχέδιο θα λειτουργούσε με την υποβολή μεγάλων παραγγελιών πυρομαχικών για λογαριασμό πολλών κρατών μελών, ώστε να επιταχυνθεί η προμήθεια και να ενθαρρυνθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας.

Ο Μπορέλ είπε ότι θα καταθέσει σχέδια στη συνάντηση για τη χρήση του αποθεματικού των 3,6 δισ. ευρώ από το υπάρχον ευρωπαϊκό ειρηνευτικό ταμείο για την από κοινού προμήθεια πυρομαχικών από την Ε.Ε. στο μοντέλο της προμήθειας εμβολίων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο, ο κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωπαϊκής διπλωματίας «κρατάει μικρό καλάθι» και προειδοποιεί ότι η λύση που προτείνει η Εσθονία δε θα λύσει τώρα την επείγουσα ανάγκη του Κιέβου για περισσότερα πυρομαχικά. «...δεν μπορεί να λυθεί με τη μετάβαση σε κοινές προμήθειες… γιατί κάθε προμήθεια που βγαίνει στην αγορά θα έρθει στο τέλος της ουράς μιας μεγάλης λίστας παραγγελιών που έχουν ήδη περάσει από τα κράτη μέλη».

Ο Μπορέλ είπε ότι η ιδέα της Εσθονίας θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα, αλλά πιστεύει ότι ο επείγων χαρακτήρας των ελλείψεων είναι τέτοιος που απαιτεί από τις χώρες της Ε.Ε να αντλήσουν από τα υπάρχοντα αποθέματα. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά που έχουν τα κράτη μέλη», είπε.

«Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να αυξήσουμε και να επιταχύνουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη. Αυτήν τη στιγμή χρειάζονται σχεδόν 10 μήνες για να αγοράσει ο ευρωπαϊκός στρατός μια σφαίρα διαμετρήματος 155 mm και σχεδόν τρία χρόνια για να αγοράσει έναν πύραυλο αέρος-αέρος. Αυτό δεν είναι σύμφωνο με την πολεμική κατάσταση στην οποία ζούμε».

Το Μπαχμούτ δεν είναι το... «ιερό δισκοπότηρο»

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται η αντιμέτωπη - εδώ και μήνες - με καθημερινές ρωσικές επιθέσεις Μπαχμούτ στα ανατολικά, αλλά υπολογίζοντας το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, τόνισε σε συνέντευξή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε αυτό το σχόλιο στην Corriere della Sera την ώρα που αρκετοί δυτικοί αναλυτές αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον οι δυνάμεις του Κιέβου, που μειονεκτούν αριθμητικά, πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη για να κρατήσουν την πόλη, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές κι έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, από τον ακατάπαυστο βομβαρδισμό του ρωσικού πυροβολικού.

Προπολεμικά, η Μπαχμούτ, που υπάγεται στην περιφέρεια Ντονέτσκ, είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων, όμως τώρα ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως δεν απομένουν σε αυτή παρά λιγότεροι από 5.000 πολίτες.

«Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη πόλη. Στην πραγματικότητα, όπως αρκετές άλλες στο Ντονμπάς, έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τους Ρώσους. Είναι σημαντικό για εμάς να την υπερασπιστούμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος και όχι αν πρόκειται να σκοτωθούν όλοι», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στην ιταλική εφημερίδα.

Για ορισμένους αναλυτές στη Δύση, η πόλη έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική αξία, μολονότι αναγνωρίζουν πως αποτελεί πύλη για πόλεις δυτικότερα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, οι ρώσοι διοικητές έχουν σκοπό να κινηθούν προς τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, δυτικότερα στην περιφέρεια, να φθάσουν «ως και τη Ντνίπρο» (κεντρικά).

«Θα αντισταθούμε και στο μεταξύ θα προετοιμάσουμε την επόμενη αντεπίθεση», είπε.

Ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην κατάληψη όλου του Ντονμπάς, αφού απέτυχε η αρχική προσπάθειά του να προελάσει στο Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την Μπαχμούτ από τον Ιούλιο, όταν κατέλαβαν δυο πόλεις βορειότερα. Με αιχμή του δόρατος τους μισθοφόρους της εταιρείας Βάγκνερ, σημειώνουν οριακά εδαφικά κέρδη σε κοντινά χωριά, ενώ μαίνονται μάχες σε βόρειους τομείς της ίδιας της πόλης τις τελευταίες ημέρες.

Για ουκρανούς στρατιωτικούς αναλυτές, η πόλη, που διαθέτει φυσικές οχυρώσεις, ιδίως έναν ποταμό και δασικές εκτάσεις, έχει σημασία: καθηλώνει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή ο ουκρανικός στρατός να εγκαταλείψει την Μπαχμούτ. Η πόλη δεν είναι περικυκλωμένη», διαβεβαίωσε ο Ολεξάντρ Κοβαλένκο μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο nv.ua. «Η Μπαχμούτ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο: είναι παγίδα. Για εννιά μήνες, συγκεντρώνει τους πόρους και τα μέσα των ρωσικών δυνάμεων κατοχής... έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Δεν πρέπει να θεωρείται φρούριο, αλλά παγίδα», επέμεινε.

Σύμφωνα πάντως με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ανεξάρτητα από την επί τόπου πραγματικότητα, η Ρωσία, στην επέτειο του ενός έτους από την εισβολή στην Ουκρανία, θα ισχυριστεί ότι η Μπαχμούτ καταλήφθηκε.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα υπόκεινται σε αυξανόμενη πολιτική πίεση καθώς πλησιάζει η επέτειος της εισβολής, αναφέρει η τελευταία έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, στην τελευταία του ενημέρωση, το  Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου εκτιμά ότι η Ρωσία πιθανότατα δεν έχει τα αποθέματα για να αυξήσει δραματικά την κλίμακα ή την ένταση της επίθεσής της στο Λουγκάνσκ αυτόν τον χειμώνα.

Το αμερικανικό thinktank προσθέτει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα εξασφάλισαν μικρά κέρδη στα βόρεια προάστια της Μπαχμούτ και στα ανατολικά της. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι σπαταλά τον χρόνο του εξετάζοντας οποιοδήποτε είδος διαλόγου με τη Ρωσία.

Εγκώμια Καντίροφ για τη Βάγκνερ 

Ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ εξάρει τη Βάγκνερ και τον ηγέτη της Γεβγκένι Πριγκόζιν για τα «εντυπωσιακά αποτελέσματα» που έχουν κατ’ αυτόν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, ο κ. Καντίροφ πρόσθεσε πως σχεδιάζει κι αυτός να ιδρύσει ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία όταν πάψει να είναι ο ηγέτης της Τσετσενίας.

Συνόδευσε το κείμενο με φωτογραφία στην οποία εικονίζεται μαζί με τον ιδρυτή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, κάτι που αρκετοί είδαν ως σαφές μήνυμα πως οι δυο άνδρες συνεργάζονται.

Και οι δυο θεωρούνται απόλυτα πιστοί στον Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως κατά καιρούς επικρίνουν τον ρωσικό στρατό.

► Κορίτσι 12 ετών σκοτώθηκε από πυρά του πυροβολικού της Ουκρανίας εναντίον χωριού στη ρωσική παραμεθόρια περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιατσέσλαβ Γκλάντκοφ, το κορίτσι τραυματίστηκε θανάσιμα όταν εξερράγη οβίδα, καθώς περπάταγε σε χωριό της περιοχής.

Κατά δημοσιεύματα, σπίτια και αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των βομβαρδισμών. Ο κ. Γκλάντκοφ έκανε λόγο για πλήγματα και σε άλλες περιοχές, ορισμένα από τα οποία έβαλαν στο στόχαστρο γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Οι αρχές σε παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας —συμπεριλαμβανομένων των Κουρσκ και Μπριάνσκ— έχουν καταγγείλει ότι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε αναρίθμητους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν έναν χρόνο, προκαλώντας θανάτους, τραυματισμούς και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα βάλει στο στόχαστρο κέντρα διοίκησης στο Κίεβο εάν οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί στην επικράτειά της συνεχιστούν.

Ρωσικά αντίποινα σε ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ρωσία έχει ασκήσει διώξεις σε βάρος 680 αξιωματούχων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 118 μελών των ενόπλων δυνάμεων και στελεχών του υπουργείου Άμυνας, για παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Κατά το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται κορυφαίο ρώσο εισαγγελικό λειτουργό, τα πρόσωπα αυτά βαραίνουν κατηγορίες για τη «χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων» διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων, όπως ορίζονται στο Άρθρο 356 του ποινικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο, διευκρίνισε πως οι κατηγορίες συμπεριλαμβάνουν τη χρήση όπλων εναντίον αμάχων και ότι οι κατηγορίες σε βάρος των 138 απαγγέλθηκαν ερήμην.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των ουκρανικών αρχών για να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρώσου εισαγγελικού λειτουργού.

Σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία, έχουν καταγραφεί πάνω από 70.000 εγκλήματα πολέμου από την εισβολή του ρωσικού στρατού. Το Κίεβο έχει επίσης κάνει λόγο για διώξεις σε βάρος μελών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της εταιρείας Βάγκνερ.

Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία αρνούνται πως βάζουν στο στόχαστρο άμαχους στον πόλεμο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκτόπισε εκατομμύρια και μετέτρεψε ολόκληρες πόλεις σε συντρίμμια.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έχει καταλήξει επισήμως στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία διέπραξε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα απορρίπτει.

Εξάλλου χθες, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δύση πως δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευτεί.

Η Δύση δεν είναι ανοικτή σε πρωτοβουλίες για να υπάρξει ειρήνη, έκρινε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Δύση δεν έχει άλλωστε πρόθεση να εξετάσει καν το ενδεχόμενο να οργανωθεί σύνοδος κορυφής του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του.

Από τη σκοπιά του Κιέβου και δυτικών κυβερνήσεων, δεν υπάρχει καμιά βάση για να γίνουν διαπραγματεύσεις, καθώς η Ρωσία εννοεί να διατηρήσει τις περιοχές που κατέλαβε στην ουκρανική επικράτεια, όπου εισέβαλε την 24η Φεβρουαρίου 2022, και να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι σπαταλά τον χρόνο του εξετάζοντας οποιοδήποτε είδος διαλόγου με τη Ρωσία, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι η Ρωσία πρέπει να «ηττηθεί αλλά όχι να συντριβεί» και ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να διευθετηθεί με διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προτείνει επανειλημμένα να οργανώσει σύνοδο κορυφής με τον Τζο Μπάιντεν στο Μινσκ. Στην λευκορωσική πρωτεύουσα είχε υπογραφτεί η ειρηνευτική συμφωνία του 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση, που παρέμεινε νεκρό γράμμα.

Ουκρανικό μποϊκοτάζ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ

Τα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου θα μποϊκοτάρουν τις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την Πέμπτη και την Παρασκευή, εξαιτίας της συμμετοχής μελών της ρωσικής Βουλής, ξεκαθάρισε μέλος της ουκρανικής εθνικής αντιπροσωπείας χθες Κυριακή.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στις επίσημες εκδηλώσεις της κοινοβουλευτικής συνέλευσης — κανένας από μας», τόνισε η Ευγενία Κραβτσούκ, βουλεύτρια του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ουκρανική τηλεόραση.

Η κ. Κραβτσούκ διευκρίνισε πως η ίδια και άλλα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου θα ταξιδέψουν στη Βιέννη για την 22η χειμερινή κοινοβουλευτική συνέλευση, αλλά για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εταίρους του Κιέβου.

Ο ΟΑΣΕ, που ιδρύθηκε το 1995, έχει σκοπό να εγγυάται την ασφάλεια της Ευρώπης. Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί τη σοβαρότερη κρίση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος.

Κοινοβουλευτικοί 20 χωρών μελών άσκησαν πίεση το τελευταίο διάστημα στην Αυστρία, προτρέποντάς τη να μη δώσει βίζες στα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Η Βιέννη αντέτεινε πως καθώς φιλοξενεί την έδρα του ο ΟΑΣΕ, υποχρεούται να υποδεχθεί ρώσους κοινοβουλευτικούς.

Οι αρχές σε Βρετανία και Πολωνία πάντως αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζες σε ρώσους αντιπροσώπους, όταν φιλοξένησαν εκείνες τις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνέλευσης πέρυσι.

Η Χέλγκα Μαρία Σμιτ, η Γερμανίδα γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ, γενικά τάσσεται κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον θεσμό, επιχειρηματολογώντας πως πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί διπλωματικοί δίαυλοι.

Με πληροφορίες από TheGuardian, Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πάει... Βρυξέλλες η προμήθεια οπλισμού στο Κίεβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας