Η αιφνιδιαστική παραίτηση της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ήταν η είδηση από τη Βρετανία που κυριαρχούσε χθες στα διεθνή ΜΜΕ. Τα βρετανικά ΜΜΕ, ωστόσο, επικεντρώνονταν εξίσου σε μια άλλη βαρυσήμαντη είδηση από το Λονδίνο: την πρωτοβουλία του κεντρώου ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ να δρομολογήσει το μεγάλο… ξεκαθάρισμα στις τάξεις του κόμματος και συγκεκριμένα της αριστερής του πτέρυγας, μέλη της οποίας πρόσκεινται ακόμα στον -δαιμονοποιημένο ως αντισημίτη- πρώην επικεφαλής του, Τζέρεμι Κόρμπιν. «Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν θα κατέβει στις επόμενες γενικές εκλογές ως κομματικός υποψήφιος των Εργατικών», δήλωσε κατηγορηματικά ο Στάρμερ, διακηρύσσοντας ότι το κόμμα άλλαξε ριζικά υπό τη δική του ηγεσία του και εφαρμόζει πια «μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό».
Είχε προηγηθεί χθεσινή αναφορά της βρετανικής Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκρινε πως οι Εργατικοί έχουν βελτιώσει πλέον τις πρακτικές αντιμετώπισης κρουσμάτων αντισημιτισμού στο εσωτερικό τους, όπως τους είχε ζητηθεί μετά το πόρισμα έρευνας της Επιτροπής το 2020, με βάση το οποίο κομματικοί αξιωματούχοι, επί των ημερών του Κόρμπιν, ήταν υπεύθυνοι για «παρενόχληση και διακρίσεις» σε βάρος Εβραίων και είχαν επιτρέψει τη διασπορά αντισημιτικών προκαταλήψεων εντός της παράταξης. Μαχητικός αντιρατσιστής, γνωστός υποστηρικτής των Παλαιστινίων και σφοδρός επικριτής του Ισραήλ, ο Κόρμπιν αποπέμφθηκε από τους Εργατικούς την ίδια χρονιά, με αφορμή δηλώσεις του που υποβάθμιζαν το πόρισμα και το απέδιδαν σε εσωκομματικούς του αντιπάλους που παραφούσκωσαν την υπόθεση για «πολιτικούς λόγους», με σκοπό να τον πλήξουν και να τον… ξεφορτωθούν μια και καλή.
«Το Εργατικό Κόμμα έχει αλλάξει. Κι αν υπάρχει οποιοσδήποτε στο Εργατικό Κόμμα που δεν του αρέσει αυτή η αλλαγή, τότε το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο: η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορείτε να φύγετε», προέτρεψε στεγνά ο Στάρμερ, εν αναμονή πρωθυπουργός σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που συνεχίζουν να δείχνουν άνετη νίκη των Εργατικών στις επόμενες εκλογές. Αιρετός αδιάλειπτα από το 1983 στο Ισλινγκτον Νορθ του Λονδίνου, ο Κόρμπιν παραμένει βουλευτής ως ανεξάρτητος και δεν άργησε να αντιδράσει, κατακεραυνώνοντας τον Στάρμερ για «κατάφωρη επίθεση» στη δημοκρατία, επειδή στερεί από τα μέλη των Εργατικών τη δυνατότητα επιλογής του υποψήφιου που προτιμούν.
«Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βλέπει αφ’ υψηλού τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά, αυτός είναι ένας διχαστικός αντιπερισπασμός από τον πρωταρχικό μας στόχο: να νικήσουμε το Συντηρητικό Κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές», τόνισε οργισμένος, χωρίς να ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του για το αν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος απέναντι πλέον από τους Εργατικούς. Πληροφορίες από το περιβάλλον του δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «να θέσει πρώτα εαυτόν προς επιλογή στο Εργατικό Κόμμα της εκλογικής του περιφέρειας στο Ισλινγκτον Νορθ, όπου εξακολουθεί να έχει συμπαγή βάση υποστήριξης. Αυτό θα σήμαινε ότι η εθνική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος θα χρειαζόταν να τον μπλοκάρει επίσημα» από το να λάβει το χρίσμα υποψήφιου βουλευτή των Εργατικών, επισήμαινε η Guardian.
Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εσωκομματικό εμφύλιο και μάλιστα προεκλογικά, βάζοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους λεγόμενους κορμπινίστας, δηλαδή τους συμμάχους του Κόρμπιν μέσα στο κόμμα αλλά και στην οργάνωση Momentum, το αριστερό ακτιβιστικό κίνημα «από τα κάτω» με τα δεκάδες χιλιάδες μέλη που είχε συνδράμει καταλυτικά στην ανάδειξή του σε ηγέτη του Εργατικού Κόμματος το 2015.
Την ώρα πάντως που οι Εργατικοί… σφάζονταν μεταξύ τους, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωνε την παραίτησή της, θυμίζοντας σε πολλούς την πρόσφατη σοκαριστική αποχώρηση από την πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας της Τζασίντα Αρντερν. Επικαλούμενη παρόμοιους λόγους με εκείνη, η Στέρτζον απέδωσε την απόφασή της κυρίως στην εξάντληση των αποθεμάτων ενέργειάς της ύστερα από οχτώ χρόνια θητείας σε μια άκρως απαιτητική θέση. Οι κακές γλώσσες, πάντως, την ήθελαν να εγκαταλείπει πρόωρα την εξουσία, επειδή έχει μειωθεί η στήριξη και στο SNP και στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκοτίας, με βάση τα γκάλοπ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας