Με ένταση, υψηλούς τόνους, αλλά και αντεγκλήσεις πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Στην ανταλλαγή απόψεων, στην οποία συμμετείχε πλήθος ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες, εκφράστηκε σε όλους τους τόνους η ανησυχία για την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, όπως και επιφυλάξεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Στην αντίπερα όχθη στάθηκε μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ειδικά οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η συζήτηση ήταν άκαιρη, περιττή και άστοχη, αφού η διαδικασία διερεύνησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται δικαστικές αποφάσεις. Οι δε αναφορές της Ελίζας Βόζενμπεργκ, αλλά και της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου που υποστήριξαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την καμπάνια ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν σαν παραφωνία στην Ολομέλεια.
Τόσο, που ευρωβουλευτές άλλων χωρών, όπως η Ολλανδή Σοφί Ιντ’ Βελτ, αλλά και ο Αυστριακός Σοσιαλιστής Χάνες Χάιντε -μεταξύ άλλων-, αναγκάστηκαν να απαντήσουν. «Η δουλειά μας (σ.σ.: των ευρωβουλευτών) είναι να προστατεύουμε τη δημοκρατία για όλους, όλοι μαζί και όχι τα πολιτικά συμφέροντα της πολιτικής μας ομάδας», είπε στα ελληνικά η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων.
Ακόμα και η (αναρμόδια επί του θέματος) επίτροπος Μαρέιντ Μαγκίνες, που ουσιαστικά μετέφερε τα στοιχεία από την έκθεση του αρμόδιου επιτρόπου Ντιντιέ Ρέιντερς, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της -καταδικάζοντας πάντως δριμύτατα τις παρακολουθήσεις. Παρ’ όλο που επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα νόμο για τις υποκλοπές και την καταπολέμηση της κατάχρησης των παράνομων λογισμικών, τόνισε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί από κοντά την εφαρμογή του νόμου.
Πρώτος τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης. «Βρίσκομαι εδώ όχι μόνο ως συνάδελφος και θύμα μιας κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ως πρόεδρος μιας παράταξης που δημιούργησε στην Ελλάδα τις Ανεξάρτητες Αρχές και διαχρονικά αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη», ενώ μιλώντας για θεσμική απόκλιση τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από τον συνεχιζόμενο κατήφορο». Ο ίδιος κάλεσε την Ε.Ε. να κάνει κάτι δραστικό και θεσμικό για να προλάβει τον πλήρη ευτελισμό της έννοιας του κράτους δικαίου.
«Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ως ένας κεντροδεξιός πολιτικός με ευρωπαϊκό λούστρο και στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όχι μόνο μέσω του Predator, αλλά και μέσω της ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, που θυμίζουν την ανατολικογερμανική Στάζι», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Θέλω να πιστεύω, για να μην πω ότι είμαι βέβαιος, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα αυτών των μεθοδεύσεων, θα συμβάλει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, που να μη θυμίζει την Πολωνία και την Ουγγαρία, να έχουμε στις επόμενες εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό», πρόσθεσε.
Την... ομοιότητα της Ελλάδας με την Ουγγαρία και την Πολωνία τόνισαν πολλοί ευρωβουλευτές, κυρίως μη Ελληνες, ενώ στην πλειονότητά τους μετέφεραν τις ανησυχίες τους για τη μη εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ενδιαφέρον είχε πάντως η τοποθέτηση του πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου. «Είμαι σοκαρισμένος από την απουσία του ΕΛΚ σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Είχα υποκλαπεί από τον Μητσοτάκη ακόμα και την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής του ΕΛΚ! Αυτό δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες και το κράτος δικαίου πριν να είναι πολύ αργά. Διαφορετικά, καληνύχτα Ευρώπη και καλή τύχη», είπε με νόημα.
«Παρακολουθούμε μια άσφαιρη αντιπαράθεση και επιστρατεύονται κάλπικα διλήμματα “περί δημοκρατίας ή εκτροπής”, γιατί όλα τα αστικά κόμματα στοχεύουν να μείνουν στο απυρόβλητο οι ευρωενωσιακοί κανονισμοί, οι οδηγίες και οι μηχανισμοί που έχουν συνδιαμορφώσει και ψηφίσει, και θωράκισαν το απαράδεκτο αντιλαϊκό πλαίσιο φακελώματος εναντίον του “εχθρού λαού”. Με κανονισμό του 2021 τα κατασκοπευτικά λογισμικά θεωρούνται κανονικότητα στην Ε.Ε. Τουλάχιστον 14 κράτη-μέλη τα έχουν χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας