Η Ιταλία στη φάση αυτή επιβεβαιώνει τη δεξιά στροφή της. Τα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στο Λάτιο και τη Λομβαρδία (στις ευρύτερες περιοχές, δηλαδή, της Ρώμης και του Μιλάνου) το έδειξαν χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας.
Στη Λομβαρδία ο απερχόμενος συντηρητικός περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα επανεξελέγη με άνεση και ποσοστό 56,2%, ενώ ο κεντροαριστερός αντίπαλός του -ο ευρωβουλευτής Πιερφραντσέσκο Μαγιορίνο- δεν ξεπέρασε το 32,8%.
Στη Ρώμη και ολόκληρη την Περιφέρεια του Λατίου ο Φραντσέσκο Ρόκα, με την υποστήριξη της Λέγκας, της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας, έλαβε ποσοστό 50%. Ο δε Αλέσιο ντ’ Αμάτο, μέχρι χθες υπεύθυνος θεμάτων Υγείας της περιφέρειας, παρά τη συνεργασία κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πέντε Αστέρων και Ιταλικής Αριστεράς, «έπεισε» μόνον το 36,2% των ψηφοφόρων.
Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι ο μέσος όρος της συμμετοχής περιορίστηκε στο 40% και ότι στην Περιφέρεια της Αιώνιας Πόλης ήταν μόλις στο 37%. Κάτι που οφείλεται στην κούραση των ψηφοφόρων μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά και στο ότι η τοπική αυτή αναμέτρηση αφορούσε μόλις δύο Περιφέρειες σε σύνολο είκοσι.
Παράλληλα μέτρησε και η κρίσιμη φάση που διέρχεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Μετά την ήττα των εθνικών εκλογών πέρασε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και στο τέλος του μήνα τα μέλη του θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο γραμματέα που θα επιχειρήσει να το βγάλει από το επικίνδυνο αυτό τέλμα.
Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών και υπογράμμισε ότι «αυξάνεται η ενότητα της κυβερνητικής συμμαχίας». Στην πραγματικότητα η όλη κατάσταση είναι κάπως διαφορετική: το κόμμα της, τα Αδέλφια της Ιταλίας, βγαίνει σίγουρα ενισχυμένο. Αλλά τόσο η Λέγκα όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι συνεχίζουν να αποδυναμώνονται. Είναι πολύ πιθανό σύντομα να αποφασιστεί κυβερνητικός ανασχηματισμός με αύξηση των υπουργών που ανήκουν στο κόμμα της Μελόνι.
Οι ενδοκυβερνητικές εντάσεις άλλωστε είχαν γίνει εμφανείς ήδη από την Κυριακή με την τελευταία δήλωση-βόμβα του «καβαλιέρε», ο οποίος, αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του Μιλάνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Αν ήμουν πρωθυπουργός δεν θα πήγαινα ποτέ να συναντήσω τον Ζελένσκι, διότι βλέπουμε όλοι ότι η χώρα του καταστρέφεται και ότι οι στρατιώτες και οι πολίτες της Ουκρανίας σφάζονται. Αν είχε σταματήσει να επιτίθεται στις δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς, αυτό δεν θα είχε συμβεί. Τουτέστιν, κρίνω πολύ πολύ αρνητικά τη συμπεριφορά του κυρίου αυτού».
Η κυβέρνηση της Ρώμης άφησε να διαρρεύσει ότι η στάση της Ιταλίας δεν αλλάζει και ότι συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση απάντησε ότι o «μίστερ τιβί» «φιλά τα χέρια του Πούτιν τα οποία είναι βαμμένα με αίμα». Πολλοί παρατηρητές όμως θεωρούν ότι η δήλωση του Σίλβιο κάθε άλλο παρά αποτέλεσμα του προχωρημένου της ηλικίας του είναι και ότι βασίζεται σε μια καλά μελετημένη στρατηγική: να επιτρέψει στην Ιταλία να κρατήσει ανοιχτή μια πόρτα διαλόγου με τη Μόσχα εν όψει των μεταπολεμικών ισορροπιών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας