Αν στόχος του Εμανουέλ Μακρόν ήταν, όπως έλεγε προ μηνών, να πείσει τους Γάλλους για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, τότε σίγουρα απέτυχε. Η συμμετοχή των Γάλλων εργαζομένων στη χθεσινή γενική απεργία ήταν μεγαλύτερη από αυτήν της 19ης Ιανουαρίου, οι διαδηλώσεις ήταν μαζικότερες και κυρίως περισσότερες.
Χθες υπήρξαν 250 συγκεντρώσεις κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού, δηλαδή έγινε τουλάχιστον μία σε σχεδόν όλες τις πόλεις και τις κωμοπόλεις της Γαλλίας. Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ναι μεν ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από δύο θητείες δεν μπορεί να ζητήσει εκ νέου την ψήφο των Γάλλων, πλην όμως οι βουλευτές του μπορούν, και οι περισσότεροι εξ αυτών πιθανότατα θέλουν να επανεκλεγούν. Με τις δημοσκοπήσεις όμως να δείχνουν πως, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες στη Γαλλία εξαιτίας των απεργιών, το 62% της κοινής γνώμης τις υποστηρίζει, τα πράγματα δεν είναι πλέον εύκολα για το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Οι ελπίδες του να επικυρώσει τον νόμο για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού διά της κοινοβουλευτικής οδού μειώνονται, αφού τόσο βουλευτές από τη λεγόμενη «προεδρική πλειοψηφία» όσο και βουλευτές από τον χώρο των Ρεπουμπλικανών δηλώνουν προς το παρόν απρόθυμοι να τον υπερψηφίσουν ως έχει. Από την άλλη, η πρωθυπουργός του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν, που έχει πάρει επάνω της το κοινοβουλευτικό παιχνίδι, δηλώνει πως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 είναι μη διαπραγματεύσιμη. Τούτων δοθέντων και με τον μέσο Γάλλο να διαπιστώνει πως όχι μόνο ο πληθωρισμός τού ροκανίζει το εισόδημα, αλλά και ότι θέλοντας και μη θα πρέπει να δουλέψει περισσότερα χρόνια, όχι όμως και με το αζημίωτο, η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία τείνει να εξελιχθεί σε Γόρδιο Δεσμό. Υπάρχει φυσικά η ριζική λύση, δηλαδή η διάταξη του γαλλικού Συντάγματος που δίνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το δικαίωμα να νομοθετεί ο ίδιος, όταν η γαλλική Εθνοσυνέλευση αδυνατεί.
Με δύο εκατομμύρια Γάλλους όμως χθες στους δρόμους και με τους φοιτητές και τους μαθητές να ετοιμάζονται και αυτοί να προστεθούν, η επίδειξη πυγμής μάλλον είναι ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο εγχείρημα για τον Μακρόν. Πόσο μάλιστα όταν οι πάντες είναι πλέον πεπεισμένοι πως η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προτείνει κάθε άλλο παρά είναι η τελευταία, όπως άλλωστε συνέβη και με τις προηγούμενες αναμορφώσεις.
Στο μεταξύ βέβαια χρόνος για αλλαγή ρότας από την κυβέρνηση αναμφίβολα υπάρχει. Η αντιπολίτευση της Αριστεράς έχει καταθέσει περί τις 7.000 τροπολογίες στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, που θα εξεταστούν μία μία, ενώ, όπως δήλωσε χθες ο ηγέτης της, Ζαν Λικ Μελανσόν, θα ζητήσει και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Κατά τον Μελανσόν, «είναι βέβαιο πως ο Μακρόν θα ηττηθεί» και ότι το μόνο που κάνει με την αδιαλλαξία του είναι «να χάνουμε χρόνο, ενέργεια και χρήματα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας