Σε κλιμάκωση των πιέσεων σε διπλό μέτωπο -γεωπολιτικό και στρατιωτικό- προχωρά η Μόσχα, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται από σήμερα στον δωδέκατο μήνα και οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου διχάζονται ως προς την αποστολή -κυρίως από ποιον- βαρέων όπλων…
Ετσι, οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Μπαχμούτ στο ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ, ενόσω το Κίεβο εγκαλεί -σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Πολωνία, αλλά και τους συγκυβερνώντες στο Βερολίνο Πράσινους- τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς για τη διστακτικότητά του να δώσει το «πράσινο φως» στην αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2. Τουλάχιστον προσώρας…
Σε αυτό το φόντο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε χθες, σε υψηλούς τόνους, ότι η σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης δεν μπορεί πλέον να θεωρείται «υβριδική», αλλά «σχεδόν πραγματική».
Το έκανε δε από τα φιλικά για τη Μόσχα -ένεκα των BRICS- εδάφη της Νότιας Αφρικής, εν όψει και των κοινών ναυτικών ασκήσεων των δύο χωρών με την Κίνα, τον Φεβρουάριο, στον Ινδικό Ωκεανό.
Παραμένει άγνωστο εάν αυτή αποτελεί έκφανση αυτού που ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σκιαγράφησε την Κυριακή ως πιθανή «νέα στρατιωτική συμμαχία» αντιαμερικανικού χαρακτήρα, «σε περίπτωση παρατεταμένης σύγκρουσης».
Ρωσία-Εσθονία
Προς το παρόν, η Ρωσία και η Εσθονία ανακοίνωσαν υποβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων, προαναγγέλλοντας εκατέρωθεν απελάσεις πρέσβεων από τον Φεβρουάριο.
Οι δε χώρες της Βαλτικής, μαζί με την υπό ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία, τη Δανία και με μπροστάρη τη Βαρσοβία, κλιμακώνουν τις πιέσεις στη Γερμανία για το θέμα των Leopard.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε μάλιστα ότι η χώρα του προτίθεται να στείλει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης στο Κίεβο, ακόμη και χωρίς την άδεια του Βερολίνου (που προβλέπεται στα συμβόλαια αγοράς). Εκανε μάλιστα λόγο για τη συγκρότηση συμμαχίας «προθύμων».
Παρά το θετικό νεύμα από την Κυριακή της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, εκπρόσωπος της καγκελαρίας σχολίασε χθες ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη σχετικό επίσημο αίτημα από τη Βαρσοβία.
Κατά τα λοιπά, ο Ολαφ Σολτς επικρίνεται εντός και εκτός γερμανικών συνόρων για νέα διατάραξη της συνοχής του ΝΑΤΟ. Αυτά, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε χθες εκ νέου και ανοιχτά τη Σουηδία (και μέσω αυτής τις ΗΠΑ) με βέτο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας