Δυόμισι μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου και 39 ημέρες αφότου πήρε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Αγκυρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναγκάστηκε να την επιστρέψει αργά χθες το βράδυ, άπραγος, στον θεσμικό εντολέα της: τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που για πολλοστή φορά αναδεικνύεται «πρωταγωνιστής» της επόμενης ημέρας...
Με αταλάντευτη κατεύθυνση τις νέες εκλογές -που θεωρούνται ούτως ή άλλως δεδομένες- οι επιλογές είναι θεωρητικά τρεις. Η πρώτη και κατά τους περισσότερους αναλυτές η πιο απίθανη είναι ο Ερντογάν να δώσει την «καυτή πατάτα» στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του κεμαλικού CHP και δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Τουρκία, που το αργότερο μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε ο Νταβούτογλου εδώ και πάνω από έναν μήνα: να πείσει -αναγκαστικά, λόγω κοινοβουλευτικών συσχετισμών- τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή τουλάχιστον στην παροχή κοινοβουλευτικής στήριξης σε μια κεμαλική κυβέρνηση μειοψηφίας.
Το HDP, που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα και μέρος της τουρκικής Αριστεράς, δήλωσε χθες ανοιχτό σε σχετικές διαβουλεύσεις (λέγεται ότι το CHP θέλει να μεταθέσει τις εκλογές για τον Απρίλιο του 2016). Θα πρέπει ωστόσο «να γυρίσει η Γη ανάποδα», προκειμένου το MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να συνυπάρξει σε αυτό το «σχήμα» με το φιλοκουρδικό κόμμα, που -κατά την πάγια θέση των εθνικιστών- «στηρίζει τρομοκράτες».
Η δεύτερη επιλογή είναι ο Ερντογάν να ξεπεράσει τον «κάβο» της ανάθεσης εντολής στο CHP με μια έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την προκήρυξη των νέων εκλογών, αφήνοντας έτσι το ισλαμοσυντηρητικό AKP και τον Νταβούτογλου στο «τιμόνι».
Ομως και αυτή «σκοντάφτει» πάνω στην προαναγγελθείσα αρνητική ψήφο του MHP σε μία τέτοια πρόταση, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, για ευνόητους λόγους...
Ετσι η τρίτη και μάλλον επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων επιλογή είναι η προκήρυξη νέων εκλογών το φθινόπωρο από τον ίδιο τον Ερντογάν και ο -προβλεπόμενος από το Σύνταγμα- σχηματισμός πολυκομματικής προσωρινής κυβέρνησης, δυνητικά με αναλογική εκπροσώπηση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πιθανόν δε και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.
«Κλοτσάει» το MHP
Ομως το MHP έχει αποκλείσει και σε αυτή την περίπτωση το ενδεχόμενο πολιτικής «συνύπαρξης» με το HDP, τη συμμετοχή του οποίου έθεσαν εν τω μεταξύ χθες ως προϋπόθεση οι κεμαλιστές του CHP για τη δική τους συνδρομή στις εξελίξεις.
Ενώ ως «κερασάκι στην τούρτα», ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε μεν πρόθυμος για συμμετοχή στην προσωρινή κυβέρνηση, πέταξε όμως και την ιδέα-βόμβα για διενέργεια δημοψηφίσματος, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, υπό το ερώτημα-κόλαφο για τον Ερντογάν: «Θέλετε προεδρικό σύστημα στη χώρα;»...
«Ο Ερντογάν ρίχνει στον λάκκο την Τουρκία», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος χθεσινού άρθρου της Hürriyet, περιγράφοντας το πώς οι ηγεμονικές εμμονές του Τούρκου προέδρου έχουν δημιουργήσει σήμερα πολιτικό μπάχαλο στη χώρα, με απρόβλεπτες εξελίξεις.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gezici, που δημοσιοποιήθηκε χθες, καταγράφει πτώση των ποσοστών του AKP στο 39,2%, από 40,8% που απέσπασε στις εκλογές του Ιουνίου. Αντίθετα, τα ποσοστά του CHP ανεβαίνουν στο 26,4% (από 24,95) και του HDP σε 14,1% (από 13,12). Ενώ το MHP δείχνει σταθερό στο 13,2%.
Το «Ι.Κ.» καλεί σε εξέγερση κατά του Ερντογάν
Τον τουρκικό λαό σε «εξέγερση» κατά του «προδότη», «σατανά» προέδρου Ερντογάν κι όλους τους Τούρκους μουσουλμάνους σε συστράτευση στον πόλεμο κατά «σταυροφόρων, άθεων και τυράννων» -με στόχο και την «κατάκτηση» της Κωνσταντινούπολης- κάλεσε το «Ισλαμικό κράτος», σε 7λεπτο προπαγανδιστικό βίντεο που ανάρτησε χθες τα ξημερώματα στο twitter.
«Πρωταγωνιστής» του είναι ένα μέλος της οργάνωσης, που σε άπταιστα τουρκικά καταφέρεται κατά του «άπιστου» Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι «ξεπούλησε τη χώρα του στους σταυροφόρους», παρέχοντας στις ΗΠΑ τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ για αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων του «Ι.Κ.» στο Ιράκ και στη Συρία.
«Δεν συμμορφώθηκε με τον λόγο του Θεού», αναφέρει. «Εγινε φίλος με τους Αμερικανούς, τους Εβραίους, τους σταυροφόρους, τα άθεα μέλη του PKK, με τους κοσμικούς φίλους του Ατατούρκ, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τους αποστάτες κατασκόπους του [σαουδαραβικού] οίκου των Σαούντ». Τώρα, καταλήγει, «έχει γίνει ένας υπηρέτης, με βασική αποστολή να προστατεύσει την καρέκλα του, την οποία ήταν έτοιμος να χάσει».
Εξ ου και καλεί τους Τούρκους να ξεσηκωθούν άμεσα κατά του Ερντογάν και να τον ανατρέψουν στο όνομα του «Ισλαμικού κράτους», αποκηρύσσοντας τη δημοκρατία, το κοσμικό κράτος και τα ανθρώπινα δικαιώματα και δηλώνοντας πίστη στο αυτοανακηρυχθέν «Χαλιφάτο». «Ολοι μαζί και υπό τις εντολές του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ας κατακτήσουμε την Κωνσταντινούπολη, την οποία ο προδότης Ερντογάν εργάζεται νυχθημερόν για να παραδώσει στους σταυροφόρους», καταλήγει...
«Βολές» και από τον Αλ Μάλικι
Φραστικά -κι εν προκειμένω υποτιθέμενα «φίλια»- πυρά δέχτηκε πάντως χθες ο Τούρκος πρόεδρος και από τον σιίτη πρώην πρωθυπουργό του Ιράκ και προσφάτως καθαιρεθέντα αντιπρόεδρο της χώρας, Νούρι αλ Μάλικι.
Στην πρώτη αντίδρασή του στην έκθεση-κόλαφο κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Βαγδάτη, που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή και με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την παραπομπή του (μαζί με άλλους 35) σε δίκη για την πτώση της Μοσούλης στους εξτρεμιστές του «Ι.Κ.», πέρυσι τον Ιούνιο, ο Αλ Μάλικι τη χαρακτήρισε «άνευ αξίας». Και μέσω Facebook (!) κατήγγειλε ότι «αυτό που συνέβη στη Μοσούλη είναι μια συνωμοσία που σχεδιάστηκε στην Αγκυρα, η οποία μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Αρμπίλ», πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.
Οι «εμπρηστικές» αναρτήσεις στο FB έγιναν ενώ ο Αλ Μάλικι βρισκόταν στο Ιράν, όπου χθες είχε συνομιλίες με τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, βρίσκεται στην Τεχεράνη από την περασμένη Παρασκευή και κατά το πρακτορείο Reuters «παραμένει αδιευκρίνιστο πότε κι εάν θα επιστρέψει». Από τα φιλικά προς αυτόν ιρανικά εδάφη, ο Αλ Μάλικι είχε ήδη κατηγορήσει τους Αραβες και τη Δύση ότι «θέλουν να διαιωνίζονται τα προβλήματα στο Ιράκ και προτιμούν να διαιρέσουν τη χώρα, αντί να πολεμήσουν το «Ι.Κ.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας