Εγκώμια για τη διεθνή απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμπεριέχει η ετήσια έκθεση της Human Rights Watch (HRW) για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2022, καυτηριάζοντας ωστόσο τις επιλεκτικές ευαισθησίες που επιδεικνύουν τα δημοκρατικά κράτη απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα και σε οξείες κρίσεις που μαστίζουν τον κόσμο μας εδώ και χρόνια.
«Ποτέ στην ιστορία των αντιδράσεων σε συρράξεις δεν έχουμε δει μια συντονισμένη διεθνή απάντηση, όπου διαθέτουμε ολόκληρο το οπλοστάσιο της διεθνούς κοινότητας για να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσουμε τη λογοδοσία», τονίζει χαρακτηριστικά η έγκριτη μη κυβερνητική οργάνωση.
Στη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία «οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν μια σειρά από παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών δυσανάλογων και χωρίς διακρίσεις», αναφέρει μεταξύ πλείστων άλλων στην έκθεση των 712 σελίδων.
«Ρωσικές ή συνδεδεμένες με τη Ρωσία δυνάμεις διέπραξαν πρόδηλα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, σεξουαλικής βίας και αναγκαστικών εξαφανίσεων», καταγγέλλει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι και οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις ευθύνονται για ορισμένες παραβιάσεις, π.χ. όταν «κατά καιρούς χρησιμοποίησαν σχολεία για στρατιωτικούς σκοπούς, οδηγώντας στο να δεχτούν επίθεση από τον αντίπαλο» και όταν «χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς».
«Μια θετική απόρροια των ενεργειών της Ρωσίας ήταν η ενεργοποίηση σύσσωμου του παγκόσμιου συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή», επισημαίνει η HRW, δίνοντας ως παραδείγματα τις έρευνες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία που άνοιξαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Γραφείο του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες καλωσόρισαν εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, μια αξιέπαινη απάντηση που αποκάλυψε επίσης τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των περισσότερων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εν εξελίξει μεταχείριση αναρίθμητων Σύρων, Αφγανών, Παλαιστινίων, Σομαλών και άλλων που ζητούν άσυλο», τονίζεται στην έκθεση.
Η HRW δεν χαρίζεται ούτε στις ΗΠΑ, αφού δεν παραλείπει να αναφερθεί στο πισωγύρισμα για τα δικαιώματα των γυναικών από την περσινή κατάργηση της ομοσπονδιακής προστασίας για την άμβλωση από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ στηλιτεύει και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Είδαμε παγκόσμιους ηγέτες να καπηλεύονται κυνικά τις υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη λογοδοσία για όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αντάλλαγμα φαινομενικά βραχυπρόθεσμες πολιτικές νίκες. Η δέσμευση σε επίπεδο αρχών του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κάνει τη Σαουδική Αραβία “κράτος-παρία” λόγω του ιστορικού της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πετσοκόπηκε, μόλις ανέλαβε την εξουσία και βρέθηκε αντιμέτωπος με υψηλές τιμές φυσικού αερίου, από την αδερφική σχεδόν μπουνίτσα του με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας».
«Επειτα από χρόνια αποσπασματικών και με μισή καρδιά προσπαθειών για λογαριασμό των αμάχων που απειλούνται σε μέρη όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν και το Νότιο Σουδάν, η κινητοποίηση του κόσμου γύρω από την Ουκρανία μάς υπενθυμίζει τις εκπληκτικές δυνατότητες που υπάρχουν όταν οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμια κλίμακα», υπογραμμίζεται στην έκθεση. «Θα μπορούσαμε να αναμένουμε τον ίδιο τύπο απάντησης για σοβαρές παραβιάσεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν και σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η HRW. Στο ίδιο πλαίσιο ζητά «να ενταθεί η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση άλλων κρίσεων», επικρίνοντας το γεγονός ότι ο διετής εμφύλιος πόλεμος στο Τιγκράι της Αιθιοπίας έλαβε «ελάχιστο κομμάτι της παγκόσμιας προσοχής», παρότι προκάλεσε «μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην υφήλιο».
«Αυτό που μας έδειξε το 2022 είναι ότι υπάρχουν ρωγμές στην πανοπλία του αυταρχισμού», υποστηρίζει πάντως με λίγη δόση αισιοδοξίας η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, Τιράνα Χάσαν, αναφερόμενη στις διαδηλώσεις κατά της «μηδενικής Covid» στην Κίνα και κυρίως στις αιματοβαμμένες κινητοποιήσεις στο Ιράν μετά την κρατική δολοφονία της Μαχσά Αμινί. Ωστόσο «δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένταση αυτή τη στιγμή και άνθρωποι είναι στους δρόμους του Ιράν, π.χ., ότι αυτό θα διαρκέσει όλο το 2023», αν δεν υπάρξει συντονισμένη διεθνής απάντηση στο πρότυπο όσων γίνονται για την Ουκρανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας