Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε σύντομα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των χωρών που καταχρώνται αντί να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με την «απόλυτη επίθεση» στα δικαιώματα των πολιτών της, όπως το δικαίωμα για συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
«Ο συρρικνούμενος αστικός χώρος δεν υποβιβάζεται σε χώρες μακρινές», δήλωσε η Τίρανα Χασάν, εκτελεστική διευθύντρια του HRW. «Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπετε την πολύ ανησυχητική τάση που βλέπουμε. Πέρυσι ψηφίστηκε σωρεία νομοθεσίας όπου αμφισβητούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ο νόμος για τις διαμαρτυρίες είναι κάτι για το οποίο μας ανησυχεί βαθιά».
Η Χασάν είπε ότι το HRW είχε εντοπίσει μια «ανησυχητική τάση» από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προτείνει νόμους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποδυναμώνουν σημαντικά τις προστασίες. «Όταν μιλάτε για τον αστικό χώρο και για το δικαίωμα των ανθρώπων να συμμετέχουν σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα στην ειρηνική συγκέντρωση και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι βασικοί πυλώνες αυτού. Έχουμε δει μια ξεκάθαρη επίθεση από αυτήν την κυβέρνηση σε αυτό».
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ένα «πολύ σύντομο παράθυρο» για να ανακαλέσει ορισμένες από τις αποφάσεις της, είπε, προτού προσχωρήσει στις «χώρες που αναφέρονται ως καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι ως προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Yasmine Ahmed, διευθύντρια του HRW στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι το 2022 «είδε την πιο σημαντική επίθεση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες».
Στην ενότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο, η παγκόσμια έκθεση του HRW για το 2023, μια λεπτομερής αξιολόγηση του τοπίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, εγείρει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τους νόμους που είτε προτείνονται είτε ήδη ισχύουν.
Είναι το νομοσχέδιο για τη δημόσια τάξη, το οποίο θα περιόριζε το δικαίωμα διαμαρτυρίας και θα αυξήσει τις ποινές, ο εκλογικός νόμος, που απαιτεί ταυτοποίηση εκλογέων· ο νόμος που περιορίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων για δικαστικό έλεγχο των αποφάσεων κοινωνικής ασφάλισης και μετανάστευσης· και ο νόμος περί εθνικότητας και συνόρων, ο οποίος ποινικοποιεί τους αιτούντες άσυλο που ακολουθούν παράτυπες διαδρομές, αυξάνει τις εξουσίες αφαίρεσης της υπηκοότητας από άτομα και επιτρέπει την υπεράκτια επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου.
Αυτή η τελευταία πράξη, και η επακόλουθη πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, έχουν επικριθεί ευρέως, μεταξύ άλλων από τον ΟΗΕ και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.
Ανησυχίες έχουν επίσης εκφραστεί σχετικά με την προτεινόμενη κατάργηση και αντικατάσταση του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Χασάν προέτρεψε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην αιγυπτιακή κυβέρνηση για να απελευθερώσει τον Βρετανό ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας Alaa Abd El-Fattah, η υπόθεση του οποίου «επισημάνθηκε αλλά πολύ γρήγορα ξεχάστηκε» κατά τη διάσκεψη κορυφής Cop27 για το κλίμα στην Αίγυπτο πέρυσι.
«Η Αίγυπτος έχει ξεφύγει εντελώς από τη διεθνή ατζέντα και έχετε έναν Βρετανό υπήκοο, τον Alaa Abd El-Fattah, στη φυλακή επειδή ήταν απλώς ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Χασάν. «Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο σε αυτό, λόγω της ευθύνης και των ιστορικών του διασυνδέσεων με την Αίγυπτο, αλλά και επειδή είναι υπήκοος του Ηνωμένου Βασιλείου».
Πηγή: Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας