Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η καγκελάριος καταδίκασε ως «ανάξιες της χώρας της» τις 200 και πλέον ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο – επιθέσεις που έχουν ήδη ξεπεράσει σε αριθμό το σύνολο των αντίστοιχων περσινών | AP Photo/ Boris Grdanoski

Η Μέρκελ σηκώνει τα μανίκια

Η προσφυγική κρίση «θα απασχολήσει πολύ, πολύ περισσότερο την Ευρώπη από το θέμα της Ελλάδας και της σταθερότητας του ευρώ» διακήρυξε στο ZDF η Ανγκελα Μέρκελ, σε μια βαρυσήμαντη δήλωση η οποία καταδεικνύει την πολιτική βούληση της Γερμανίας να διαχειριστεί και την «τεράστια πρόκληση» που αντιμετωπίζει πια κι η ίδια από τα πρωτόγνωρα στη μεταπολεμική περίοδο κύματα προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι φτάνουν στην επικράτειά της.

«Το ζήτημα του ασύλου θα μπορούσε να είναι το επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα, με το οποίο θα δείξουμε αν είμαστε σε θέση να δρούμε συλλογικά» είπε η καγκελάριος, αποκαλύπτοντας πως το έχει ήδη κουβεντιάσει με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σκοπεύει να το θίξει και στον Φρανσουά Ολάντ.

Η ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη χορήγηση ασύλου, όπως διατυπώθηκε διά στόματος Μέρκελ, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μία πρώτη υπόνοια ότι το Βερολίνο διάκειται θετικά σε μια μεταρρύθμιση των απάνθρωπων και άδικων (τόσο για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες όσο και για τα εξαντλημένα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) «κανονισμών του Δουβλίνου» για αιτήσεις ασύλου αποκλειστικά στις χώρες άφιξης εντός Ε.Ε.

Με δεδομένη ωστόσο την «τοξικότητα» του μεταναστευτικού στην κατά τα άλλα «Ενωμένη» Ευρώπη, οι προθέσεις της ηγεμονικής Γερμανίας μένει να εξακριβωθούν στην πράξη και θα κριθούν κι από τις πιέσεις της προς τα απρόθυμα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της αλλά συνεχίζουν για μικροπολιτικούς λόγους να αντιμετωπίζουν συλλήβδην πρόσφυγες και μετανάστες ως παρίες.

Η καγκελάριος καταδίκασε ως «ανάξιες της χώρας της» τις 200 και πλέον ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο – επιθέσεις που έχουν ήδη ξεπεράσει σε αριθμό το σύνολο των αντίστοιχων περσινών.

Ομως η κυβέρνηση του Βερολίνου γίνεται αποδέκτης και της δυσφορίας αρκετών ομόσπονδων κρατιδίων, καθώς η χώρα έχει δεχτεί φέτος περί τις 300.000 αιτήσεις ασύλου, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 600.000 ώς τα τέλη του χρόνου.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες» τις συνθήκες διαβίωσης αιτούντων άσυλο, που αναγκάζονται να κοιμούνται σε σκηνές ή σε κοντέινερ, εντός ή εκτός γερμανικών κέντρων φιλοξενίας που έχουν ήδη γεμίσει ασφυκτικά, τονίζοντας πως αποτελεί προτεραιότητά της η εξεύρεση στέγης γι’ αυτούς τους ανθρώπους πριν έρθει ο χειμώνας.

Ξεκάθαρη διάκριση

AP Photo/Boris Grdanoski

Παρότι οι Σύροι πρόσφυγες πολέμου παραμένουν με διαφορά οι περισσότεροι, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι επόμενοι σε αριθμούς αφίξεων στη Γερμανία είναι Κοσοβάροι, Αλβανοί και Σέρβοι.

Γι’ αυτό και η καγκελάριος έσπευσε να κάνει ξεκάθαρη τη διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, τα αιτήματα ασύλου των οποίων απορρίπτονται.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο και για την ανάγκη κατάρτισης καταλόγου με «ασφαλείς χώρες προέλευσης» κυρίως στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας να εντάξει σ’ αυτόν το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, μετά την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που μπήκαν πέρσι στη λίστα.

Το Βερολίνο έχει ξεκινήσει μάλιστα και διαφημιστική τηλεοπτική εκστρατεία σε βαλκανικά κράτη για να αποθαρρύνει την οικονομική μετανάστευση στη γερμανική επικράτεια.

Κι αν ακόμα και στην κραταιά και πλούσια Γερμανία οι αιτούντες άσυλο κατοικούν σε κοντέινερ και αντίσκηνα, στην Αυστρία η Διεθνής Αμνηστία κατακεραύνωσε ως ντροπιαστικές και απάνθρωπες τις συνθήκες στο μεγαλύτερο στρατόπεδο διαμονής προσφύγων Traiskirchen, 20 χιλιόμετρα νότια της Βιέννης.

Το κατάμεστο κέντρο σταμάτησε να δέχεται νέες αφίξεις πριν από λίγες μέρες εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής που επικρατούν, καθώς φιλοξενεί ήδη 4.000 πρόσφυγες -ανάμεσά τους πάνω από 1.700 ασυνόδευτα παιδιά- όταν διαθέτει δυνατότητες στέγασης 1.800 ανθρώπων.

Η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος προωθεί τώρα νομοσχέδιο για υποχρεωτική ποσοστιαία μετεγκατάσταση προσφύγων σε απρόθυμους δήμους όλης της χώρας, ενώ αποφάσισε την... «εξαγωγή» περίπου 500 αιτούντων άσυλο από το στρατόπεδο Traiskirchen στη Σλοβακία για λόγους αποσυμφόρησης.

Κι ενώ στον ιταλικό Νότο μεταφέρθηκαν χθες τα πτώματα 49 ανθρώπων, που πέθαναν από ασφυξία μέσα σε αμπάρι δουλεμπορικού σκάφους, καθώς και το άψυχο κορμί ενός μετανάστη που εντοπίστηκε χθες σε άλλο πλοιάριο διακινητών, η προσφυγική -ως επί το πλείστον- ροή στη λεγόμενη «οδό των Δυτικών Βαλκανίων» δεν έχει τελειωμό, προκαλώντας θλιβερά φαινόμενα και ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία σε κατατρεγμένες κι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Στην ΠΓΔΜ άλλος ένας μετανάστης σκοτώθηκε χθες σε σιδηροδρομικές ράγες από διερχόμενο συρμό κι έγινε το 29ο θύμα παρόμοιων δυστυχημάτων τα τελευταία δύο χρόνια στη γείτονα.

Στη Γευγελή, κοντά στα ελληνικά σύνορα, εκτυλίσσονται σπαρακτικές σκηνές με χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας να προσπαθούν να στοιβαχτούν ακόμα κι από τα παράθυρα στα ήδη πακτωμένα τρένα της μεγάλης φυγής προς τη Σερβία.

Κι από ’κει να περάσουν στην Ουγγαρία πριν ολοκληρωθεί το αντιμεταναστευτικό της τείχος, με συνήθη προορισμό την Αυστρία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Επεισόδια με αστυνομικούς

AP Photo/Boris Grdanoski

Η χαοτική κατάσταση στη Γευγελή προκάλεσε χθες ένταση και επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων, ο δήμαρχος ζητά να φτιάξει η χώρα του και η Σερβία δικούς τους αποτρεπτικούς φράχτες στα ουγγρικά πρότυπα ονοματίζοντας την Ελλάδα ως πηγή του «προβλήματος», ο πρόεδρος Ιβάνοφ αναγγέλλει τη συνδρομή του στρατού για να βοηθήσει την αστυνομία να διατηρήσει την τάξη.

Από τον Ιανουάριο πάνω από 90.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από τη Σερβία, ενώ μόνο τον μήνα Ιούλιο η Ουγγαρία δέχτηκε 35.000 αιτήσεις ασύλου.

Κι όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για κακοποίηση από μαφίες και απόπειρες βίαιης επαναπροώθησης στην Ελλάδα από τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Μέρκελ σηκώνει τα μανίκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας