«Ενημέρωση για την κατάσταση της Covid-19 στην Κίνα» και «συζήτηση για πιθανά μέτρα στην Ε.Ε. που θα ληφθούν με συντονισμένο τρόπο» περιλαμβάνει η ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής του ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων (IPCR) που συγκάλεσε η Σουηδία, έχοντας μόλις αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Είναι σημαντικό να θέσουμε γρήγορα σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, καθώς τα 27 κράτη-μέλη είχαν αποτύχει παραμονές Πρωτοχρονιάς να εναρμονίσουν και να συντονίσουν την απάντησή τους στην έκρηξη κρουσμάτων Covid που πλήττει με σφοδρότητα την Κίνα, μετά την απότομη άρση των ακραίων περιοριστικών μέτρων.
Παρά το ενδεχόμενο πρόκλησης νέου αλαλούμ στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως είχε συμβεί στο ξέσπασμα της πανδημίας τρία χρόνια πριν, μεμονωμένες χώρες της Ε.Ε. που είχαν «καεί» τότε -Ιταλία και Ισπανία, αλλά και Γαλλία- επέβαλαν προληπτικά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όσους φτάνουν από την Κίνα, θέλοντας να προλάβουν τα χειρότερα και συγκεκριμένα τη δυνητική διασπορά νέων παραλλαγών του κορονοϊού. Αλλες χώρες ωστόσο διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση.
Η Γερμανία, λόγου χάρη, υποστηρίζει μεν ότι δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης επιβολής διαγνωστικών ελέγχων στους ταξιδιώτες από την Κίνα, επιζητά δε συντονισμένο σύστημα γονιδιωματικής επιτήρησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Euractiv. Επικαλούμενο το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό της Ε.Ε. και την παρουσία των ίδιων υποπαραλλαγών της «Ομικρον» που κυκλοφορούν στην Κίνα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι τα συστηματικά διαγνωστικά τεστ σε ταξιδιώτες είναι προς το παρόν «αδικαιολόγητα».
Με επιστολή της στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών στις 29 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ζήτησε πάντως να εξεταστεί η άμεση αύξηση της γονιδιωματικής επιτήρησης των κρουσμάτων Covid καθώς κι η ανάλυση λυμάτων και στα αεροδρόμια, ώστε να εντοπιστούν τάχιστα τυχόν νέες παραλλαγές. Η Ε.Ε. θα πρέπει να βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση ελλείψει αξιόπιστων επιδημιολογικών δεδομένων από την Κίνα, τόνισε μεταξύ άλλων η επίτροπος. Ηδη χθες το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα αναλύει λύματα από αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα, στο πλαίσιο νέων προληπτικών μέτρων.
Οι βελγικές υγειονομικές αρχές αντιλαμβάνονται, όπως δήλωσε αξιωματούχος τους στο Reuters, ότι επιβάτες με Covid ενδέχεται να μη χρησιμοποιήσουν τουαλέτα εν πτήσει, γι’ αυτό και το μέτρο δεν αποσκοπεί στην παρακολούθηση κρουσμάτων αλλά στην παρακολούθηση όσων συμβαίνουν στην Κίνα. Το Βέλγιο ζητά επίσης να υποβάλλονται οι ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα σε διαγνωστικά τεστ για Covid αν εμφανίσουν συμπτώματα εφτά ημέρες μετά την άφιξή τους, χωρίς να τα καθιστά όμως υποχρεωτικά.
«Απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιδρούν με τρόπους που πιστεύουν ότι μπορεί να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», επισήμανε τις προάλλες ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δικαιολογώντας ουσιαστικά τις μονομερείς προληπτικές ενέργειες διαφόρων κρατών που έσπευσαν να επιβάλουν διαγνωστικούς ελέγχους στους ταξιδιώτες εκ Κίνας, όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία κ.ά. Ο δρ Τέντρος ενόχλησε μάλιστα το Πεκίνο, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια και κοινοποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων από τις κινεζικές αρχές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας