Ρατσιστικά ήταν τελικά τα κίνητρα της μαζικής δολοφονίας που εκτυλίχθηκε την προπαραμονή των Χριστουγέννων σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο και παρακείμενο καφέ στο Παρίσι.
Δύο άντρες και μία γυναίκα –η Εμινέ Καρά, γνωστό στέλεχος του Κινήματος των Κουρδισσών στη Γαλλία- έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακολούθησαν διαδηλώσεις αλλά και συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αλλοι τρεις άνδρες τραυματίστηκαν από τα πυρά.
Ο 69χρονος συνταξιούχος μηχανοδηγός -που συνελήφθη την Παρασκευή, αλλά το όνομά του ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί- ομολόγησε πως τρέφει «παθολογικό μίσος για τους ξένους», που επιδεινώθηκε μετά τη διάρρηξη του σπιτιού του το 2016, και ότι πάσχει από κατάθλιψη, αλλά «πριν αυτοκτονήσω ήθελα πάντα να σκοτώσω μετανάστες».
Σε κάθε περίπτωση, ο φονιάς ήταν σεσημασμένος, καθώς το 2016 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετανάστη, ενώ τον Δεκέμβρη του 2021 είχε εξαπολύσει επίθεση με σπαθί (!) σε έναν καταυλισμό μεταναστών στο Παρίσι: όμως αφέθηκε ελεύθερος πριν από λίγες εβδομάδες, εν αναμονή της δίκης του, με τραγικές συνέπειες.
Από την έρευνα δεν προέκυψε σύνδεση με κάποια ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα, ενώ όπως φαίνεται δεν γνώριζε κανένα από τα θύματά του. Ηξερε όμως το πολιτιστικό κέντρο «Ahmet Kaya» της κουρδικής κοινότητας στην οδό Ανγκιέμ, έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στο 10ο διαμέρισμα, ενώ υποστήριξε ότι ήθελε να σκοτώσει Κούρδους επειδή δεν σκότωναν όλους τους μαχητές του «Ισλαμικού κράτους» που πολεμούσαν στη Συρία και το Ιράκ, αλλά αρκετούς τους αιχμαλώτιζαν!
Το νέο μακελειό προκάλεσε οργή στα μέλη της πολυπληθούς (περίπου 150.000) κουρδικής κοινότητας της Γαλλίας, που πραγματοποιούν συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το Σάββατο, Κούρδοι διαδηλωτές αναποδογύρισαν αρκετά αυτοκίνητα και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς στην πλατεία Δημοκρατίας, οι οποίοι απάντησαν με δεκάδες συλλήψεις και βροχή δακρυγόνων, ενώ τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά.
Διαδηλώσεις έγιναν και στη Χάσακα, στη βόρεια Συρία. Η ειρωνεία είναι πως οι Κούρδοι του Παρισιού ετοιμάζονταν να τιμήσουν τη μνήμη τριών ακτιβιστριών που δολοφονήθηκαν πριν από ακριβώς δέκα χρόνια από «αγνώστους» στο Κουρδικό Ινστιτούτο, σε μια σφαγή που αποδόθηκε ευρέως στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν εξιχνιάστηκε ποτέ...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας