Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες είναι η πρόεδρος ιατρικού συλλόγου στη γειτονική χώρα, η οποία δικάζεται για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας, στον απόηχο δηλώσεών της για την επίθεση στο Ιράκ.
Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, 63 ετών, συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο όταν ανέφερε σε συνέντευξή της ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα για τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων από την Τουρκία κατά Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ.
Η ίδια, σήμερα, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ αποτελεί το τελευταίο θύμα της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, για την οποία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιείται από το καθεστώς Ερντογάν για τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης.
Η Φιντζαντζί αντιμετωπίζει έως και επτά χρόνια φυλάκισης εάν κριθεί ένοχη, με το δικαστήριο να αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του στις 29 Δεκέμβρη. Στην ακροαματική διαδικασία ζήτησε και πάλι τη διεξαγωγή «αποτελεσματικής έρευνας» που θα περιλαμβάνει επιτόπιες επιθεωρήσεις και νεκροψίες Κούρδων μαχητών. «Ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχω την ευθύνη να υπερασπίζομαι την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση», είπε στους δικαστές.
Η Φιντζαντζί τόνισε ότι η κράτηση της επέστησε μεγαλύτερη προσοχή στις εκκλήσεις της για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
«Μη νομίζετε ότι το να τελώ υπό κράτηση και να είμαι φυλακισμένη είναι δύσκολο για μένα», είπε. «Είναι στην πραγματικότητα μια χρυσή ευκαιρία για μία υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εγώ».
Τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων έχουν κάνει Κούρδοι αντάρτες με Τούρκους αξιωματούχους να διαψεύδουν κατηγορηματικά, επιμένοντας ότι ο στρατός δεν έχει τέτοιες δυνατότητες.
Η Φιντζαντζί μπήκε στο στόχαστρο και του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος την κατηγόρησε ότι προσβάλλει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την ίδια τη χώρα της, ενώ δεσμεύθηκε να… καθαρίσει τους τουρκικούς ιατρικούς συλλόγους και άλλες οργανώσεις από «τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας».
Οι εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν, μάλιστα, ζητούν την παραδειγματική τιμωρία της με αφαίρεση της τουρκικής υπηκοότητας, αλλά και τη διάλυση του συγκεκριμένου ιατρικού συλλόγου.
Έξω από τα δικαστήρια, πάντως, συγκεντρώθηκαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες για να συμπαρασταθούν στην 63χρονη γιατρό, η οποία έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της καταγράφοντας περιπτώσεις βασανισμών και κακομεταχείρισης και θεωρείται κορυφαία ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.
Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυναν από κοινού έκκληση με πέντε άλλες οργανώσεις για την απελευθέρωση της Φιντζαντζί εν αναμονή της δίκης της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας