Περιμένοντας τον... Γκοντό θύμιζε περισσότερο χθες στις Βρυξέλλες η πολύωρη αναμονή έξω από το δικαστικό μέγαρο Βελγίου. Δημοσιογράφοι του διεθνούς Τύπου με κάμερες και μικρόφωνα είχαν στηθεί από νωρίς για ένα πλάνο, ένα καρέ της Εύας Καϊλή.
Ωστόσο η τέως πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν προφυλακισμένη ευρωβουλευτίνα δεν εμφανίστηκε στο Palais de la Justice. Επέλεξε να ζητήσει και να λάβει αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου, όταν θα εξεταστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου αν η προφυλάκισή της θα παραταθεί ή όχι.
Σύμφωνα με την υπεράσπισή της, το αίτημα για αναβολή προέκυψε επειδή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη φυλακή Χάρεν όπου κρατείται βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις και οι αρχές είχαν ενημερώσει ότι δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί στο δικαστικό μέγαρο. Ωστόσο, τελικά ο δικαστής προσέφερε τη δυνατότητα μεταγωγής της, την οποία όμως κοινοποίησε λίγες ώρες πριν από το καθιερωμένο «ραντεβού» χθες το πρωί. Οι συνήγοροί της θέλησαν να κερδίσουν χρόνο για να μελετήσουν καλύτερα τη δικογραφία.
Σε αντίθεση με την Εύα Καϊλή, οι τρεις υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση και με τις ίδιες κατηγορίες (συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά) εμφανίστηκαν χθες ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιταλός υπήκοος και επικεφαλής της ΜΚΟ No peace without justice Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα αποφυλακίζεται αλλά με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι κατηγορούμενοι μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών και στη συνέχεια θα εμφανιστούν ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.
«Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου», ξεκαθάρισε η Εισαγγελία που δεν αφήνει να διαρρεύσει κανένα απολύτως σημείο της δικογραφίας.
Χθες πάντως, η βελγική αστυνομία έδωσε νέες, συμπληρωματικές φωτογραφίες των χρημάτων που κατασχέθηκαν για την υπόθεση. Τα χαρτονομίσματα μέσα στη βαλίτσα αλλά και τα κουτιά αποτελούν μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Πρόκειται για πολλά χαρτονομίσματα των 20, των 50 και των 100 ευρώ.
Οι βελγικές αρχές αναζητούν την προέλευση των χρημάτων, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα «L’Echo», πρόκειται για καινούργια χαρτονομίσματα, πολλά με χαρτοταινία, ενώ ένα ποσό έχει εκδοθεί στο Βέλγιο. Οι αρχές εφαρμόζουν τη λογική «follow the money», δηλαδή ακολουθούν τη διαδρομή του χρήματος.
Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε στους ισχυρισμούς που έκανε η Εύα Καϊλή διά του δικηγόρου της, πετώντας το μπαλάκι στην πρόεδρο του Σώματος.
«Είναι κοινή και καθιερωμένη πρακτική η γραμματεία του Ε.Κ. να παρέχει υποστήριξη σε μια επίσημη επίσκεψη του Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι οι αντιπρόεδροι έχουν ως αρμοδιότητες, εκτός από άλλα καθήκοντα, και γεωγραφικές περιοχές στις οποίες εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο.
Η κατανομή των καθηκόντων των αντιπροέδρων συμφωνήθηκε στην αρχή της θητείας. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ευρωβουλευτίνας, ήταν η Μέση Ανατολή. Η σαφής και μόνιμη εντολή προς όλους τους αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτε άλλο», σημείωσε με ανακοίνωση το γραφείο Τύπου.
«Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους αντιπροέδρους (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτε άλλο», τονίζει εκπρόσωπος της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας