Αμετακίνητοι παρέμεναν για δεύτερη μέρα, χθες, από τα οδοφράγματα που έστησαν ξανά στο βόρειο Κόσοβο εκατοντάδες Σέρβοι κάτοικοί του, εν μέσω ατέρμονης έντασης στην εύφλεκτη περιοχή που απειλεί κάθε λίγο και λιγάκι να πυροδοτήσει νέο γενικευμένο ξέσπασμα εθνικιστικής βίας με τους αλβανόφωνους.
Ηδη, το βράδυ του Σαββάτου, άγνωστοι αντάλλαξαν πυρά με μέλη της κοσοβάρικης αστυνομίας και πέταξαν χειροβομβίδα εναντίον τεθωρακισμένου οχήματος της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX, χωρίς να αναφερθούν θύματα.
«Η Ε.Ε. δεν θα ανεχτεί επιθέσεις κατά της EULEX ή τη χρήση βίαιων, εγκληματικών ενεργειών στον Βορρά. Τα οδοφράγματα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από ομάδες Σέρβων του Κοσόβου. Η ηρεμία πρέπει να αποκατασταθεί», τουίταρε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε μεσολαβήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ώστε (υπό την πίεση και του στενότερου συμμάχου των κοσοβάρικων αρχών, των ΗΠΑ) να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων των Σέρβων του Κοσόβου - ζήτημα που έχει γίνει αφορμή για νέο γύρο οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το στήσιμο νέων σερβικών μπλόκων στο βόρειο Κόσοβο -με φορτηγά και άλλα βαριά οχήματα, που έχουν αποκλείσει οδικές αρτηρίες προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία- προκάλεσε αυτή τη φορά η σαββατιάτικη σύλληψη παραιτηθέντος Σέρβου αστυνομικού.
Σύμφωνα με την κοσοβάρικη αστυνομία, ο Ντέγιαν Πάντιτς επιτέθηκε, την περασμένη Τρίτη, σε εκλογικούς αξιωματούχους, αστυνομικούς αλλά και στην έδρα εκλογικής επιτροπής που επρόκειτο να επιβλέψει τις -προγραμματισμένες για την επόμενη Κυριακή και αναβληθείσες πια- τοπικές εκλογές για την ανάδειξη νέων Σέρβων δημάρχων σε δήμους του βόρειου Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα του τοπικού πληθυσμού.
Οι δήμαρχοι, μαζί με Σέρβους βουλευτές, δικαστές και αστυνομικούς, είχαν παραιτηθεί μαζικά τον Νοέμβρη, όχι απλά σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά σε εκδήλωση πολιτικής ανυπακοής έναντι της (αντεστραμμένης θεωρητικά) απόφασης της κοσοβάρικης κυβέρνησης, υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι, να επιβάλει στους Σέρβους του Κοσόβου την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων τους, σε μια απόπειρα να τους εξαναγκάσει να νομιμοποιήσουν, διά της πλαγίας, την εξουσία των κοσοβάρικων αρχών.
Υπενθυμίζουμε ότι η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία που κήρυξε το Κόσοβο το 2008, με την ένθερμη στήριξη της Δύσης, θεωρώντας το ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι της σερβικής επικράτειας. Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, στενούς συμμάχους της Σερβίας, το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος δεν αναγνωρίζουν μεταξύ άλλων πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε.: Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία. Οι Σέρβοι ζουν κυρίως στον Βορρά της περιοχής και αριθμούν σχεδόν 120.000 σε σύνολο περίπου 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, η πλειονότητα των οποίων είναι αλβανόφωνοι.
Μποϊκοτάζ
Καθώς πλησίαζαν οι εκλογές της 18ης Δεκέμβρη και εν μέσω διάφορων άλλων βίαιων περιστατικών την προηγούμενη εβδομάδα, το βασικό σερβικό κόμμα στην περιοχή ανήγγειλε ότι μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία.
Μετά δε και το στήσιμο των οδοφραγμάτων, η Κοσοβάρα πρόεδρος, Βιόσα Οσμάνι, ανακοίνωσε την αναβολή των εκλογών για τις 23 Απρίλη -μια «εποικοδομητική απόφαση» κατά τις πρεσβείες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, καθώς και του τοπικού γραφείου της Ε.Ε., η οποία συμβάλλει «στις προσπάθειες για την προώθηση μιας πιο ασφαλούς κατάστασης στον Βορρά» της περιοχής. «Δεν θα υπάρξει καμία παράδοση», τόνισε ανυποχώρητα χθες, μέσα από τη σελίδα του στο Instagram, ο εθνικιστής πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι το Βελιγράδι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλα τα νομικά μέσα για την ειρήνη».
Με επίκληση, μάλιστα, παλιότερου ψηφίσματος του ΟΗΕ, ζήτησε, το Σάββατο, από τη ΝΑΤΟϊκή «ειρηνευτική» δύναμη KFOR, που παραμένει στο Κόσοβο, να επιτρέψει την ανάπτυξη χιλίων μελών του σερβικού στρατού και της αστυνομίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το αίτημα δεν είχε πρακτικά καμία τύχη.
Ο Κούρτι, από την άλλη, ζήτησε από την KFOR να απομακρύνει τα οδοφράγματα, κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση του Κοσόβου και τον τερματισμό του διαλόγου για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πρίστινα, υπό τη μεσολάβηση της Ε.Ε., καλώντας τους Σέρβους της περιοχής «να αποστασιοποιηθούν από τις εγκληματικές ομάδες και το καθεστώς Βούτσιτς που τις χρηματοδοτεί και ψάχνεται για πόλεμο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας