Μετά τις παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό με την προσπάθεια περιορισμού των αφίξεων των μεταναστών και τις σχετικές συγκρούσεις με τη Γαλλία, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ασχολείται τώρα με τα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα.
Ολοι γνωρίζουν καλά ότι οι τα περιθώρια για τις διάφορες σχετικές κινήσεις είναι σαφώς περιορισμένα, αλλά η επικεφαλής της ιταλικής υπερσυντηρητικής κυβέρνησης θέλησε να δώσει ένα ξεκάθαρο δείγμα γραφής. Παρουσιάζοντας τον νέο κρατικό προϋπολογισμό τόνισε ότι επιθυμεί να αυξήσει το όριο μέχρι το οποίο μπορούν να γίνονται πληρωμές σε μετρητά στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, ενώ παράλληλα θέλει να επιτρέψει στους εμπόρους να μπορούν να μη δέχονται κάρτες για αγορές μέχρι 60 ευρώ.
Κάτι που επιβεβαίωσε και σε μήνυμά της στο Facebook όπου εγκαινίασε σταθερό ραντεβού με τους υποστηρικτές της, δηλαδή τις «σημειώσεις της Τζόρτζια». Σύμφωνα με τη Μελόνι, «το όριο για τη χρήση μετρητών δεν ισχύει σε όλες τις χώρες». Εφερε μάλιστα το παράδειγμα της Γερμανίας και της Αυστρίας. Δεν θεωρεί, δε, ότι η αύξηση αυτού του ποσού ευνοεί τη φοροδιαφυγή, αλλά πιστεύει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οσο για τη δυνατότητα πληρωμών με κάρτα, η άποψη της προέδρου των Αδελφών της Ιταλίας είναι ότι «δημιουργούν πρόβλημα στους εμπόρους».
Οι «καινοτομίες» αυτές όμως που εννοεί να επιβάλει έχουν και μια σειρά συνεπειών: πρώτα απ’ όλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου, δεν βλέπει με καλό μάτι τα δυο αυτά μέτρα, δεδομένου ότι η χώρα είναι μία από τις «πρωταθλήτριες», σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη φοροδιαφυγή και στη φοροαπαλλαγή.
Την ίδια ώρα και η Τράπεζα της Ιταλίας τόνισε χθες ότι η προσπάθεια αύξησης του ορίου για συναλλαγές «τοις μετρητοίς» δεν βοηθά στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Και δεν πρόκειται απλώς για απλή «αίσθηση». Μία από τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ιταλία να εκταμιεύει τα χρήματα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ακριβώς ότι θα συνεχίσει να καταπολεμά, απτά και αποτελεσματικά, τις «κακές συνήθειες» των φοροφυγάδων.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο βίντεο-μήνυμα των «σημειώσεων της Τζόρτζια» η πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας επέμεινε μεν στα συγκεκριμένα σχέδιά της, αλλά την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι «το όριο των 60 ευρώ για τις πληρωμές με κάρτα είναι ενδεικτικό» και ότι «θα μπορούσε να είναι τελικά χαμηλότερο». Η στρατηγική των Αδελφών της Ιταλίας, της Λέγκα, αλλά και της Φόρτσα Ιτάλια του «καβαλιέρε» είναι να στείλουν το μήνυμα σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες ότι τους βοηθούν να πληρώνουν λιγότερους φόρους και να επιστρέψουν σε έναν βαθμό σε κάποιες συνήθειες του παρελθόντος.
Οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού όμως και οι θέσεις της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι συνέβαλαν καθοριστικά στο να συνηθίσουν οι Ιταλοί πολίτες στην χρήση του «ηλεκτρονικού χρήματος». Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τα ποσοστά και τα κέρδη των τραπεζών από τις συναλλαγές αυτές, αλλά είναι κάπως «περίεργο» να θέλεις να το λύσεις αυξάνοντας τη δυνατότητα πληρωμής με μετρητά.
Αν, τέλος, ρίξει κάποιος ένα γενικότερο βλέμμα στην ιταλική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, διαπιστώνει ότι υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα: το να ευνοούνται έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ η κυβέρνηση Μελόνι στοχεύει στον αυστηρό περιορισμό του κοινωνικού εισοδήματος για άνεργους και χαμηλοεισοδηματίες (το οποίο λαμβάνουν πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες) δεν ευνοεί σίγουρα την κοινωνική ειρήνη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας