Βδομάδες τώρα ο δυνητικός κίνδυνος μπλακ άουτ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στη Γαλλία, καθώς υπουργοί της κυβέρνησης Μακρόν έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα προγραμματισμένων ολιγόωρων διακοπών ρεύματος, οι οποίες θα μπορούσαν να προκληθούν αν υπάρξει χάσμα μεταξύ ενεργειακής προσφοράς και καταναλωτικής ζήτησης λόγω έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου και μειωμένης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Την προηγούμενη βδομάδα μάλιστα η κυβέρνηση ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση να ξεκινήσει την εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κριθούν αναγκαία στοχευμένα μπλακ άουτ. Στα σχέδια αυτά «ενδεχομένως να συγκαταλέγεται το κλείσιμο σχολείων μέχρι το μεσημέρι» μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Μην πανικοβάλλεστε» προέτρεπε καθησυχαστικά τις προάλλες ο Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι θεμιτό για την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για ακραίες καταστάσεις, που θα σήμαιναν διακοπή ηλεκτροδότησης λίγες ώρες κάθε μέρα αν δεν είχαμε αρκετή ενέργεια» διαμήνυε ο Γάλλος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η συνολική κατανάλωση μειωθεί κατά 10% τον φετινό χειμώνα. Ενώ όμως ο Νοέμβριος υπήρξε ασυνήθιστα ήπιος βοηθώντας να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η χρήση ηλεκτρισμού, η θερμοκρασία έπεσε τη Δευτέρα και προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο μηδέν αυτή και την επόμενη βδομάδα τουλάχιστον. «Το [ενεργειακό] δίκτυο της Γαλλίας βρίσκεται υπό πίεση», εξηγούσε το AFP, «καθώς η κρατική εταιρεία ενέργειας EDF αγωνίζεται να επανεκκινήσει δεκάδες πυρηνικούς αντιδραστήρες που έχουν βγει εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης ή εργασιών ασφάλειας, κάτι που έχει αποδειχτεί πιο απαιτητικό από όσο αρχικά υπολογιζόταν».
Αν και οι προειδοποιήσεις ήρθαν από τα πιο επίσημα χείλη -συμπεριλαμβανομένων των δικών του-, ο Μακρόν θεώρησε σκόπιμο χθες να στηλιτεύσει την κινδυνολογία που επηρεάζει αρνητικά την κοινή γνώμη. «Δεν πρέπει να φοβίζουμε τον κόσμο. Πρέπει να το σταματήσουμε όλο αυτό» δήλωσε προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. «Είμαστε μεγάλη δύναμη, έχουμε σπουδαίο ενεργειακό σύστημα και θα τα βγάλουμε πέρα αυτόν τον χειμώνα παρά τον πόλεμο» στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, υποστήριξε. «Η συζήτηση αυτή είναι παράλογη, ο ρόλος των δημόσιων αρχών δεν είναι να θρέφουν τον φόβο».
Κινδυνολογία ξε-κινδυνολογία, οι προειδοποιήσεις πολλαπλασιάζονται. Ενδεικτικά η Γαλλική Ομοσπονδία Τραπεζών (FBF) γνωστοποίησε πως θα υπάρξουν αρρυθμίες σε μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ATM), αν υπάρξουν παρατεταμένα μπλακ άουτ. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει δυνατότητα κλήσεων έκτακτης ανάγκης σε κάποιες περιοχές.
Η δε κρατική Enedis, που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποίησε ότι ίσως να μην είναι δυνατό να εξαιρεθούν οι οικιακοί χρήστες ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες, από προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF, τέλος, ανήγγειλε περαιτέρω καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων (σε σύνολο 56), πολλοί εκ των οποίων είναι παλιοί και εμφανίζουν προβλήματα διάβρωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας