Παρά τις κόνξες του Κοσόβου στις άκαρπες συνομιλίες της Δευτέρας στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ε.Ε., δύο μέρες μετά -κάτω από την πίεση του… μεγάλου αφεντικού και στενότερου συμμάχου του, των ΗΠΑ- τα βρήκε τελικά με τη Σερβία, αναστέλλοντας την αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας για τα οχήματα μελών της σερβικής μειονότητας.
«Εχουμε συμφωνία», τουίταρε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές Κοσόβου και Σερβίας, με τη συνδρομή της Ε.Ε., συμφώνησαν σε μέτρα για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούν πλήρως στην πρόταση για ομαλοποίηση των σχέσεών τους», πρόσθεσε εμφανώς ικανοποιημένος. Δύο 24ωρα νωρίτερα, ο Μπορέλ δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του ειδικά έναντι του εθνικιστή Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Αλμπιν Κούρτι, στον οποίο απέδωσε ρητά -και ασυνήθιστα- το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αποτυχημένη έκβαση των συνομιλιών της Δευτέρας με τον επίσης εθνικιστή Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας με ονομασίες πόλεων του Κοσόβου», εξήγησε ο κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης, «και το Κόσοβο θα σταματήσει περαιτέρω ενέργειες που σχετίζονται με την επαναταξινόμηση οχημάτων» Σέρβων που ζουν στον Βορρά της περιοχής.
Η κυβέρνηση Κούρτι απειλούσε με άμεση επιβολή προστίμων όσους δεν αντικαθιστούσαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας τους με νέες που θα εκδίδονταν από τις κοσοβάρικες αρχές, σε μια εκβιαστική μεθόδευση ώστε να τους αναγκάσει διά της πλαγίας οδού να νομιμοποιήσουν την απόσχιση της περιοχής από τη Σερβία. Εκτός από την ίδια τη Σερβία και τις συμμάχους της, Ρωσία και Κίνα, δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος πέντε χώρες της Ε.Ε.: Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία.
«Οι δύο πλευρές έκαναν ένα γιγαντιαίο βήμα, με τη συνδρομή της Ε.Ε., προς τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή» ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ε.Ε. για τον διάλογο Σερβίας-Κοσόβου, Μιροσλάβ Λαϊτσάκ, ευχαρίστησε με τη σειρά του τις ΗΠΑ «για την ανεκτίμητη υποστήριξή τους» στην όλη διαδικασία. Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι αν η Πρίστινα και το Βελιγράδι δεν έβρισκαν συμβιβαστική λύση για το θέμα των πινακίδων, η διαμάχη θα μπορούσε να εκτραχυνθεί, πυροδοτώντας νέα ανάφλεξη εθνοτικής βίας στα Βαλκάνια μεταξύ αλβανόφωνων και Σέρβων κατοίκων του Κοσόβου, όπου το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διατηρεί «ειρηνευτική» δύναμη (KFOR) σχεδόν 3.700 μελών, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Κοσοβάρα πρόεδρος, Βιόσα Οσμάνι, ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ «για την ενεργή εμπλοκή τους στην επίτευξη συμφωνίας» - εμπλοκή που χαρακτήρισε «απαραίτητη», έχοντας κατηγορήσει τον Μπορέλ για μεροληψία υπέρ της Σερβίας. Παρά το άλυτο ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου, ικανοποίηση για τη συμφωνία εξέφρασε και ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, καθώς η εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα αποτελεί προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Ξεκαθάρισε πάλι πάντως ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να συμμετέχει στον διάλογο υπό την αιγίδα της Ε.Ε., δεν θα παραβιάσει όμως τις κόκκινες γραμμές του. «Λέμε ανοιχτά ότι δεν θα αποδεχτούμε την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Και τι θα γίνει; Θα μας βομβαρδίσετε; Θα μας επιβάλετε κυρώσεις;» ειρωνεύτηκε ο Βούτσιτς.
Αναφέρθηκε ακόμη σε πρόσφατο, μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο ζητείται να υποχρεωθεί η σερβική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και να συνδεθεί το θέμα αυτό με την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. Ακόμα κι αν αλλάξει στάση απέναντι στη Μόσχα, το Βελιγράδι θα βρεθεί ξανά στο στόχαστρο εξαιτίας του Κοσόβου, υποστήριξε ο Βούτσιτς.
«Δεν με ανησύχησε η έκθεση προθέσεων των ευρωβουλευτών, διότι όπως λένε στη χώρα μου: “Ο χασομέρης ο παπάς βαφτίζει και κατσίκια”», τόνισε ακόμα πιο σαρκαστικά. «Αν σήμερα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, αύριο θα μας χαϊδέψουν στον ώμο και μεθαύριο θα εμφανιστεί ένα νέο ψήφισμα για την ανάγκη αναγνώρισης του Κοσόβου»…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας