Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς ο εκπρόσωπός της –δεν είναι σαφές ακόμη ποιος επίτροπος θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο– θα κληθεί να πάρει θέση σε ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα των ημερών: το Μουντιάλ, που άρχισε χθες στο Κατάρ εν μέσω χιονοστιβάδας καταγγελιών και αντιδράσεων για την απόφαση της FIFA να αναθέσει τη διοργάνωση σε μια χώρα στην οποία η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη του πλούτου και της επιρροής της, ιδιαίτερα λόγω ενεργειακής κρίσης και τεράστιων αποθεμάτων αερίου.
Η Κομισιόν όπως άλλωστε και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να αρθρώσουν έστω και έναν υπαινιγμό για τις καταγγελίες που εδώ και δέκα χρόνια διατυπώνονται για τις εκατόμβες νεκρών εργαζόμενων στα εργοτάξια των εγκαταστάσεων της πολυτελούς ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, ενώ η ειλικρίνεια των διακηρύξεών τους για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δοκιμάζεται λόγω των ανατριχιαστικών αποκαλύψεων για τις πρακτικές καταστολής και βασανισμού που ασκούν οι αστυνομικές αρχές του πάμπλουτου αραβικού εμιράτου.
Ανθρώπινα δικαιώματα
Σύμφωνα με την ενημέρωση του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου, που είχε την πρωτοβουλία της συζήτησης στην ολομέλεια που ξεκινά σήμερα στο Στρασβούργο, «στοιχεία από διάφορες πρεσβείες στην Ντόχα, τα οποία έχουν διασταυρώσει διάφορες ομάδες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δείχνουν ότι χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε εργοτάξια ή στο πλαίσιο κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στη χώρα κατά την προετοιμασία του τουρνουά.
Το Κατάρ έχει επίσης κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και την καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+». Την περασμένη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποίησαν συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στο Κατάρ με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, Ali Bin Samikh Al Marri, από την οποία δεν έγιναν πολύ σοφότεροι ως προς τις προθέσεις του Εμιράτου να τηρήσει έστω και τα προσχήματα στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Καταγγελίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας των υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έχει τεθεί στη διάθεση των ευρωβουλευτών, το Κατάρ, χάρη στους τεράστιους φυσικούς πόρους του, είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Με έκταση μόλις 11.610 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει το τέταρτο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Οι 350.000 πολίτες του Εμιράτου απολαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, εγγυημένη και καλά αμειβόμενη απασχόληση και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Ωστόσο, η μεγάλη πλειονότητα των σχεδόν 3 εκατομμυρίων κατοίκων του, που δεν είναι πολίτες, ζει σε πολύ χειρότερες συνθήκες. Το 85% του πληθυσμού είναι μετανάστες και το 94% του εργατικού δυναμικού προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από τη Νότια Ασία και την Αφρική. Σε αντίθεση με τους μετανάστες από τις δυτικές χώρες και τις άλλες χώρες του Κόλπου, οι Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες ζουν και εργάζονται σε σκληρές συνθήκες.
Περίπου 1 εκατομμύριο απασχολούνται στις κατασκευές και 100.000 είναι οικιακές βοηθοί. Από το 2010, οπότε η FIFA ανέθεσε στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, η χώρα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο οικοδομικό πρόγραμμα στο οποίο υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 1 εκατομμύριο μετανάστες εργάτες. Στη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν στοιχεία για την κακή μεταχείρισή τους από τις Αρχές του Κατάρ και τους εργοδότες τους. Ως απάντηση στη διεθνή πίεση, το Κατάρ εισήγαγε κάποιες νομικές αλλαγές για τη βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων, ωστόσο, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η χώρα πρέπει να λάβει πολύ ευρύτερα μέτρα για να σταματήσει τις καταχρήσεις.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το σύστημα χορηγιών kafala, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και δίνει θηριώδεις εξουσίες –εν μέρει ζωής και θανάτου– στους εργοδότες εις βάρος των μεταναστών εργαζομένων.
Σύστημα kafala
Παρ’ όλο που το Κατάρ έχει αρχίσει να αποδυναμώνει το σύστημα kafala, σημαντικά στοιχεία του παραμένουν σε ισχύ. Από το 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει τέσσερα ψηφίσματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ, ενώ έχει καλέσει το εμιράτο να τερματίσει την «άθλια μεταχείριση» των μεταναστών εργαζομένων και να αποτρέψει τις προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο να «επισκιαστούν από καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία». Φωνή βοώντος, φυσικά, αφού στις καταγγελίες αυτές προστίθενται οι εξίσου φρικτές για τον διωγμό που υφίστανται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ολομέλεια, Στρασβούργο, 21-24 Νοεμβρίου. Συζητάει μεταξύ άλλων:
● Κράτος δικαίου στην Ουγγαρία: το Ε.Κ. παίρνει θέση για τις ανησυχίες της Επιτροπής, συζήτηση σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ψηφοφορία την Πέμπτη 24.
● Ψηφοφορία για το ψήφισμα που θα κατονομάζει τη Ρωσία ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας, Τετάρτη 23/11.
● Το Ε.Κ. αξιολογεί τις σχέσεις Ε.Ε. - Κίνας με τον Josep Borrell, Τρίτη 22/11.
● Νέες πηγές εσόδων για την Ε.Ε., έκθεση για τη δανειοληπτική στρατηγική για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, συζήτηση την Τρίτη 22/11, ψηφοφορία την Τετάρτη 23/11.
● Προϋπολογισμός 2023: Ουκρανία, ενέργεια και ανάκαμψη, συζήτηση την Τρίτη 22/11, ψηφοφορία την Τετάρτη 23/11.
Συμβούλιο Ε.Ε.
● Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, σήμερα 21/11. Οι υπουργοί των 27 συζητούν μεταξύ άλλων επί της πρότασης της Κομισιόν για τα λιπάσματα και την επισιτιστική ασφάλεια.
● Εκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (Ενέργεια), Πέμπτη, 24/11. Οι υπουργοί θα επιδιώξουν πολιτική συμφωνία για το φυσικό αέριο στη βάση της τελευταίας πρότασης της Κομισιόν, που πάντως εξακολουθεί να διχάζει τα κράτη-μέλη. Κεντρικό στοιχείο το γενικό πλαφόν στην τιμή του αερίου που ζητούν 15 κράτη-μέλη. Η Κομιισόν έχει αντιπροτείνει συμβιβαστικά «όριο ασφαλείας» στις τιμές του δείκτη αερίου TTF.
Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας