«Το περιστατικό με το καταγγελλόμενο από την Ουκρανία “πυραυλικό πλήγμα” σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», προειδοποίησε χθες μέσω του Twitter ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Προς επίρρωση είχε προηγηθεί μια νύχτα τρόμου προς το ξημέρωμα της 266ης ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Κόντρα στην άμεση διάψευση της Μόσχας και στις καταγγελίες της για επικίνδυνη προβοκάτσια, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έσπευσε -αρχικά με έμμεσο... «σιγόντο» από τη Βαρσοβία- να κατηγορήσει τη Ρωσία για πυραυλική επίθεση στην Πολωνία, αξιώνοντας την επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Χρειάστηκε η «πυροσβεστική» παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν από το μακρινό Μπαλί (στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20) για να αποκλιμακωθεί η κρίση, με την επισήμανση ότι «είναι απίθανο, βάσει της τροχιάς, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία».
Εκτίμηση που επανέλαβε χθες το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, «δείχνοντας» σε αστοχία του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας, μετά την ενεργοποίησή του για την αναχαίτιση του νέου ρωσικού μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Τρίτης.
Όμως, η ηγεσία του Κιέβου επιμένει, «αδειάζοντας» τη χορηγό της Δύση. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», υποστήριξε χθες το απόγευμα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, επικαλούμενος αναφορές του στρατού της χώρας του και επαναφέροντας την αξίωση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Διαμαρτυρήθηκε επίσης για το ότι δεν είχε ακόμη επιτραπεί σε Ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στο σημείο της έκρηξης, στο μεθοριακό χωριό Πρζεβόντοφ της Πολωνίας, όπου σκοτώθηκαν δυο άμαχοι.
Μοιραία, η στάση του Κιέβου και αρχικά της Βαρσοβίας -που έφτασε ένα βήμα πριν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» και την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 για διαβούλευση στο ΝΑΤΟ, μέχρι τελικά ο Πολωνός πρόεδρος υποβαθμίσει την κρίση σε «τραγικό ατύχημα»- πυκνώνουν το μυστήριο, στο φόντο ενός διπλωματικά έντονου παρασκηνίου.
Λίγες ώρες πριν ο «ρωσικής κατασκευής» πύραυλος πλήξει τα πολωνικά εδάφη, είχε μεταβεί στο Κίεβο για διαβουλεύσεις ο Ουίλιαμ Μπερνς, Αμερικανός διπλωμάτης και νυν διευθυντής της CIA. Ήταν άρτι αφιχθείς από τις συνομιλίες του με τον επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, τη Δευτέρα, στην Τουρκία. Παρά τις διαρροές ότι αυτή αφορούσε την αποτροπή χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία, ο δυτικός Τύπος βοά εδώ και ημέρες περί δυτικών πιέσεων στην ουκρανική ηγεσία για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, μετά και την επί της ουσίας παράδοση του ελέγχου της Χερσώνας.
Ερωτηθείς χθες για το τι ακριβώς συνέβη τελικά το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρέπεμψε στη Βαρσοβία, κάνοντας λόγο για «ακόμη ένα παράδειγμα ξέφρενης ρωσοφοβίας». Μνημόνευσε μάλιστα τη «μάλλον συγκρατημένη αντίδραση των Αμερικανών, σε πλήρη αντίθεση με τις απολύτως υστερικές αντιδράσεις της πολωνικής πλευράς και άλλων χωρών».
Χθες, ο Πολωνός πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις. Ο δε Πολωνός πρόεδρος Ντούντα διεμήνυσε στο Κίεβο ότι οι έρευνες στο σημείο της έκρηξης «διεξάγονται από Πολωνούς και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες» και ότι για τη συμμετοχή τρίτων «απαιτείται συμφωνία και των δύο μερών».
Πιο κερδισμένη εν τω μεταξύ από όλο αυτό το χάος δείχνει να βγαίνει η Κίνα. Αν και μαζί με την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική και φυσικά την ίδια τη Ρωσία δεν προσυπέγραψαν στο χθεσινό τελικό ανακοινωθέν των G20 την «έντονη καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία» και το κάλεσμα για «άνευ όρων απόσυρση» των ρωσικών στρατευμάτων, το Πεκίνο είδε να αναγνωρίζεται ως σημαίνων ο διαμεσολαβητικός ρόλος του στην επίλυση της κρίσης. Αναφέρθηκε σε αυτόν ονομαστικά από το Μπαλί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Άπαντες οι συμμετέχοντες άλλωστε αναγνώρισαν ότι ο πόλεμος «υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας