Σε μια περίοδο που ΗΠΑ και Γερμανία φέρονται να πιέζουν στο παρασκήνιο το Κίεβο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ώστε να οδηγηθούμε σταδιακά σε ειρηνευτική συμφωνία, η Ουκρανία θέτει τους -αρκετά μαξιμαλιστικούς- όρους της για να καθίσει ξανά στο τραπέζι με τη Μόσχα.
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ντανίλοφ, δήλωσε πως ο κύριος όρος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία θα ήταν η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται επίσης την «εγγύηση» σύγχρονων συστημάτων άμυνας, αεροπλάνων, αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Έγραψε στο Twitter σχετικά: «Ρωσία, διαπραγματεύσεις. Ο κύριος όρος του Προέδρου της Ουκρανίας είναι η αποκατάσταση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας. Εγγύηση -σύγχρονη αεροπορική άμυνα, αεροπλάνα, άρματα μάχης και πύραυλοι μακρού βεληνεκούς. Στρατηγική - προληπτικά βήματα. Οι ρωσικοί πύραυλοι πρέπει να καταστρέφονται πριν από την εκτόξευση στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα».
Νωρίτερα, στο τακτικό νυχτερινό μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως είναι ανοικτός σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά «μόνο σε αυθεντικές» διαπραγματεύσεις, που θα αποκαθιστούν τα σύνορα της Ουκρανίας, θα της αποδίδουν αποζημίωση για τις ρωσικές επιθέσεις και θα τιμωρούν εκείνους που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου.
Είπε ότι η Ρωσία είναι «αποσταθεροποιητική» δύναμη σε ευρύ φάσμα ζητημάτων, εν μέσω πολέμου, πολλαπλών κρίσεων —ενεργειακής, επισιτιστικής— και αυτής που αποκάλεσε καταστροφή των διεθνών σχέσεων. Η ατζέντα όσον αφορά την κλιματική κρίση «πλήττεται αληθινά» και το θέμα αυτό δεν μπορεί να «τεθεί σε αναμονή».
Μάλιστα, συνέδεσε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής «με την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, να αποκατασταθεί η εδαφική μας ακεραιότητα και να αναγκαστεί η Ρωσία (να συμμετάσχει) σε αληθινές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Μάλιστα, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου επανέλαβε πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με κάποιον Ρώσο ηγέτη, αλλά όχι με τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας