Τις τραγικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης αναδεικνύει Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σύμφωνα με την οποία από το 2014 στην Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στην Έκθεση Missing Migrants Project της υπηρεσίας του ΟΗΕ, αναφέρεται επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια (2020-2021) έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμη 5.000 άνθρωποι.
Ο ΔΟΜ προειδοποιεί για «αυξανόμενο αριθμό θανάτων που παρατηρούνται σε διαδρομές στη Μεσόγειο, στα χερσαία σύνορα προς την Ευρώπη και εντός της ηπείρου», επισημαίνοντας ότι η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός συνεχίζει να είναι η Κεντρική Μεσόγειος, όπου 2.836 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο του 2021, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία ή τη Μάλτα, περνώντας κυρίως από τη Λιβύη και την Τυνησία.
Η δεύτερη πιο θανατηφόρα διαδρομή είναι η διαδρομή του Ατλαντικού από τη Δυτική Αφρική προς τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, όπου καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.500 θάνατοι από το 2021. Αυξημένος αριθμός θανάτων παρατηρήθηκε επίσης σε άλλες περιοχές που συνορεύουν με την Ευρώπη, καθώς και στην Ελλάδα, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μάγχη.
Οι ερευνητές πάντως αναγνωρίζουν ότι απολογισμός τους μπορεί να είναι υπομετρημένος, δεδομένης της δυσκολίας συλλογής και επιβεβαίωσης πληροφοριών για «αόρατα ναυάγια», δηλαδή για σκάφη που εξαφανίζονται στη θάλασσα χωρίς μάρτυρες.
Οι κίνδυνοι των επαναπροωθήσεων
Στην ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ για την έκθεσε επισημαίνει ότι πολλοί από τους θανάτους «θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με την έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια σε μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο», ενώ το έργο δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους που σχετίζονται με τις λεγόμενες αναγκαστικές απελάσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές. Καταμέτρησε 252 θανάτους με βάση αναφορές επιζώντων.
Επίσης σημειώνεται ότι οι απωθήσεις (Pushbacks) είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ε.Ε., καθώς παραβιάζουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου και την αρχή που απαγορεύει την επιστροφή οποιουδήποτε σε μέρος όπου θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο δίωξης, βασανιστηρίων ή απειλής για τη ζωή.
Η έκθεση αναφέρει ότι 97 από τους θανάτους που σχετίζονται με απωθήσεις καταγράφηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο, 70 στην Ανατολική Μεσόγειο, 58 στα χερσαία σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, 23 στη Δυτική Μεσόγειο και 4 στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.
«Τέτοιες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να επαληθευτούν πλήρως λόγω της έλλειψης διαφάνειας, της έλλειψης πρόσβασης και της εξαιρετικά πολιτικοποιημένης φύσης τέτοιων γεγονότων, και ως εκ τούτου αυτοί οι αριθμοί μπορεί να είναι υποεκτιμημένοι του πραγματικού αριθμού θανάτων», αναφέρει η έκθεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας