Με τις «ευλογίες» των αγορών και τη δεύτερη τελικά εσωκομματική προσπάθεια –απουσία αντιπάλου, μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων του Μπόρις Τζόνσον και της Πένι Μόρντοντ– ο ζάπλουτος πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, κατάφερε χθες αυτό που απέτυχε να κάνει σχεδόν δύο μήνες πριν.
Στα 42 του χρόνια, χωρίς να εκλεγεί από τον λαό αλλά μόνο με τη στήριξη της πλειονότητας των βουλευτών των κυβερνώντων Τόρις, αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας και την τριπλή… επικίνδυνη αποστολή να σταθεροποιήσει την κλυδωνιζόμενη οικονομία μετά και το σύντομο πλην καταστροφικό πέρασμα του «τυφώνα» Λιζ Τρας, να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τη φτωχοποίησή τους από τη δραματική εκτίναξη του κόστους ζωής σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κυβερνητική παράλυση, όσο και να ενώσει το αλληλοσπαρασσόμενο Συντηρητικό Κόμμα εν μέσω δημοσκοπικής του κατάρρευσης εξαιτίας και του απίστευτου πολιτικού τραγέλαφου των τελευταίων μηνών.
Ο ινδουιστής Σούνακ θα γίνει ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός με ινδικές ρίζες και ο νεότερος εδώ και δύο αιώνες περίπου. Είναι «ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Γουεστμίνστερ», επισήμαινε το Reuters, αφού πέραν των παχυλών εισοδημάτων που αποκόμιζε παλιότερα ως χρηματιστής δουλεύοντας και για την Goldman Sachs, η κοινή περιουσία που διαθέτει με τη σύζυγό του και οσονούπω πρώτη κυρία της Βρετανίας, Ακσάτα Μούρτι (κόρη Ινδού δισεκατομμυριούχου), αποτιμάται γύρω στα 730 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με τη Λίστα Πλουσίων των Sunday Times.
«Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην επικεφαλής hedge fund αναμένεται να προχωρήσει σε βαθιές περικοπές δαπανών ώστε να προσπαθήσει να ανοικοδομήσει τη δημοσιονομική φήμη της Βρετανίας, καθώς η χώρα διολισθαίνει σε ύφεση, παρασυρόμενη από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων», συμπλήρωνε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι πρώτες δηλώσεις
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική πρόκληση. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και ενότητα. Και θα βάλω ως ύψιστη προτεραιότητά μου να ενώσω το κόμμα μας και τη χώρα μας» διακήρυξε ο Σούνακ στην πρώτη δημόσια ομιλία του. Νωρίτερα, είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές των Τόρις ότι η παράταξη αντιμετωπίζει «υπαρξιακή κρίση» και την επιλογή «να ενωθεί ή να πεθάνει».
«Η νίκη του –πρακτικά μια στέψη, χωρίς να ριχτεί ούτε μία επίσημη ψήφος ακόμα και από βουλευτές– έχει αναζωπυρώσει τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές, δεδομένου πως είναι ο τρίτος Συντηρητικός πρωθυπουργός από το 2019, όταν επικράτησε ο Μπόρις Τζόνσον», σχολίαζε η Guardian. «Ο Ρίσι Σούνακ δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε και ιδέα για όσα έχει ανάγκη η εργατική τάξη. Χρειαζόμαστε γενικές εκλογές ώστε ο λαός να αποκτήσει λόγο για το μέλλον της Βρετανίας και μια ευκαιρία για νέο ξεκίνημα με τους Εργατικούς», διαμήνυσε ήδη το νούμερο δύο του Εργατικού Κόμματος, Αντζελα Ρέινερ.
Οι Τόρις «εγκατέστησαν έναν ακόμα πρωθυπουργό χωρίς επαφή με την πραγματικότητα, χωρίς σχέδιο για να επιδιορθώσουν τη ζημιά και χωρίς να δίνουν λόγο στον βρετανικό λαό», κατήγγειλε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι. Ο ίδιος ο Σούνακ απέρριψε χθες το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προφανώς από εύλογο φόβο για εκλογική πανωλεθρία.
Ωστόσο, όπως σημείωνε το Reuters, ακόμα και «Συντηρητικοί λένε πως είναι υπερβολικά πλούσιος για να καταλάβει τις καθημερινές οικονομικές πιέσεις που διογκώνονται στη Βρετανία και ανησυχούν για το κατά πόσο θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει μια εκλογική αναμέτρηση για ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία επί 12 χρόνια. “Νομίζω ότι αυτή η απόφαση [σ.σ. η επιλογή του Σούνακ για την πρωθυπουργία] μας καταποντίζει ως κόμμα στις επόμενες εκλογές”, έλεγε ανώνυμα στο Reuters Συντηρητικός βουλευτής»...
Το σίγουρο είναι πάντως ότι πήρε τη ρεβάνς τουλάχιστον από τη βραχύβια προκάτοχό του Τρας, έχοντας απαξιώσει μάλιστα ως «παραμύθια» την πεμπτουσία των οικονομικών της σχεδίων για ανάπτυξη μέσω μείωσης των φόρων. Ο Σούνακ θα γίνει και τυπικά πρωθυπουργός σήμερα, λαμβάνοντας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο. Θα αντιμετωπίσει την πρώτη σοβαρή δοκιμασία στις 31 Οκτωβρίου, όταν αναμένεται να παρουσιαστεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός από τον Τζέρεμι Χαντ – τον υπουργό Οικονομικών που διόρισε χαοτικά η Τρας λίγο πριν παραιτηθεί και τον οποίον ο Σούνακ διατηρεί στο κρίσιμο πόστο, καθώς θεωρείται «εκλεκτός» των αγορών, όπως άλλωστε κι ο ίδιος ο νεόκοπος πρωθυπουργός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας