Προς επίτευξη συμφωνίας στις 30 Σεπτεμβρίου, στο 2ο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, οδηγείται η Ε.Ε. για τις 3 προτάσεις της Κομισιόν. Παρά τις διαφωνίες και τις εξαιρέσεις που διεκδικούν, οι 27 θα συμφωνήσουν στη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, στην εισφορά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και στο πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ενέργεια με πιο «φτηνές» πηγές.
Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Ενέργειας στο προηγούμενο συμβούλιο, δεν θα είναι έτοιμη. Τότε, 15 χώρες είχαν ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει ξανά όχι μόνο το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο όπως είχε προτείνει, αλλά το συνολικό πλαφόν σε αυτό που εισάγει η Ε.Ε.
Γι’ αυτό Ελλάδα, Ιταλία και Βέλγιο παίρνουν πρωτοβουλία να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και να συσπειρώσουν όσο περισσότερες χώρες μπορούν, προκειμένου να πιέζουν την Επιτροπή. Προσπάθεια γίνεται να «μπουν» σε αυτήν την πρωτοβουλία και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία.
Πηγές ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι αν οι διαδικασίες προχωρήσουν γρήγορα -όπως το απαιτεί η κατάσταση- δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στις 6-7 Οκτωβρίου στην Αυστρία.
Διπλωμάτες σχολίαζαν ότι οι διαφωνίες που εξέφρασαν τα κράτη-μέλη για τις προτάσεις που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν ήταν περισσότερο σε πρακτικό επίπεδο, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες. Οι ίδιοι επέμειναν ότι υπάρχει σύγκλιση και ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει συμφωνία. «Με αυτά τα μέτρα, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα πέσουν και, με αυτόν τον τρόπο, θα περάσουμε τον χειμώνα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα δεν λύνεται το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του δεν είναι άλλο από παρεμβάσεις στο χρηματιστήριο ενέργειας», μας είπε ένας ειδικός. Οι εκπρόσωποι των χωρών εξηγούν ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα η κατάσταση να βελτιωθεί, όμως η πίεση στον προϋπολογισμό κάθε κράτους-μέλους θα είναι έντονη.
Οσες χώρες είναι υπέρ της επιβολής του γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο βλέπουν με καλό μάτι την αναφορά της προέδρου Φον ντερ Λάιεν για παράλληλο δείκτη στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, πέραν δηλαδή του TTF που λειτουργεί στην Ολλανδία. Προς το παρόν, υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία που δεν θέλουν επ’ ουδενί καμία περαιτέρω παρέμβαση - πέραν των τριών που πρότεινε η Κομισιόν.
Υπάρχουν και χώρες ωστόσο που είναι από μόνες τους… διχασμένες. Οπως η Γερμανία, όπου ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος υπουργός Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστηρίζει το πλαφόν, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι συμμερίζεται ο συνολικός κυβερνητικός συνασπισμός. Στην ίδια λογική περίπου και η Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Μακρόν είναι θετικός, αλλά ο υπουργός Οικονομικών του δεν θέλει παρεμβάσεις στην αγορά.
Οι διεργασίες αναμένεται να εντατικοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα, ενόψει του Συμβουλίου την επόμενη Παρασκευή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας