Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, αλλά η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση του ενεργού εργατικού δυναμικού, ενώ άλλοι οικονομικοί δείκτες μαρτυρούν ότι η φαινομενική αύξηση των θέσεων εργασίας στη χώρα είναι μία φούσκα σε συστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η οικειοθελής -κυρίως- αποχώρηση των εργαζομένων από την αγορά εργασίας αποτελεί ένα γενικότερο φαινόμενο που συναντάται στη Δύση και έκανε την εμφάνισή του στη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο χαρακτηρίζεται εν συντομία «μεγάλη παραίτηση».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα εντείνει αναμφίβολα τον πονοκέφαλο της Τράπεζας της Αγγλίας λόγω των επίμονων και ιστορικά υψηλών επιπέδων πληθωρισμού.
Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,6% σε βάθος τριμήνου μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί στο 3,8% το επόμενο τρίμηνο.
Ωστόσο, η πτώση δεν αποτελεί σημάδι μίας υγιούς οικονομίας για τη Βρετανία που βυθίζεται υπό το βάρος της επικίνδυνα αυξανόμενης οικονομικής ύφεσης.
Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 40.000, λιγότερο από το ένα τρίτο της αύξησης που προέβλεπε η δημοσκόπηση του Reuters.
«Αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε σημάδια απώλειας της δυναμικής της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Τζακ Κένεντι, οικονομολόγος στη Βρετανία, στο Indeed, παγκόσμιο ιστότοπο για θέματα εργασίας.
Το ποσοστό εργασιακής αδράνειας -προσμετρώντας το μερίδιο του πληθυσμού που δεν εργάζεται και δεν αναζητά εργασία- αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο τρίμηνο στο 21,7%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2017.
Η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία είπε ότι η άνοδος οφείλεται στην ολοένα μεγαλύτερη αύξηση ατόμων που ταξινομούνται ως μακροχρόνια ασθενή καθώς και από φοιτητές πλήρους απασχόλησης που κάνουν εποχική εργασία ή βρίσκονται σε μόνιμη εργασιακή περιπλάνηση.
Ταυτόχρονα, το ποσοστό των μισθών αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, αντανακλώντας την έλλειψη ζήτησης για θέσεις εργασίας, αν και εξακολουθεί να υστερεί πολύ σε σχέση με τον ετήσιο πληθωρισμό έως τον Αύγουστο, ο οποίος να φτάσει στο 10,2, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανησυχεί ότι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών καταναλωτή.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΤΑ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995, τον περασμένο μήνα. Αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου στις 22 Σεπτεμβρίου.
Η αγορά εργασίας της Βρετανίας αψήφησε τις προσδοκίες για αύξηση της ανεργίας στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, κάτι για το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προστασίας θέσεων εργασίας ύψους 70 δισεκατομμυρίων λιρών, αναφέρει το Reuters.
Εκτός από την ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου μειώθηκε κατά το μέγιστο σε δύο χρόνια, κάτω από 34.000, αν και παρέμεινε ιστορικά υψηλός στα 1,266 εκατομμύρια.
Ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος στην ING, υποστήριξε ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια ενδέχεται να οδηγήσουν τις εταιρείες σε νέες απολύσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας