Ακαρπο αποδείχτηκε το χθεσινό τετ α τετ με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε. που είχαν στις Βρυξέλλες οι εθνικιστές ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου, μία μέρα μετά τις χωριστές συναντήσεις τους με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Δεδομένου πως οι δύο πλευρές διαφωνούν σχεδόν στα πάντα, όπως είχε ήδη υπογραμμίσει ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πολύωρος νέος γύρος δύσκολων συνομιλιών του με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι -παρουσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ- δεν αναμενόταν να καταλήξει, άμεσα τουλάχιστον, σε αποκλιμάκωση της (τεχνητής ουσιαστικά) έντασης που πυροδότησε ξανά πρόσφατη εξαγγελία των αρχών στην Πρίστινα.
«Δυστυχώς δεν φτάσαμε σε συμφωνία σήμερα. Δεν είναι όμως το τέλος της ιστορίας. Κι οι δύο ηγέτες συναίνεσαν πως η διαδικασία χρειάζεται να συνεχιστεί και η συζήτηση θα ξαναρχίσει τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Μπορέλ. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Βλέπουμε την επιστροφή του πολέμου στην ήπειρό μας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντιμετωπίζουμε μια δραματική και πολύ επικίνδυνη στιγμή», θέλησε να θυμίσει ο κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να δει να αναβιώνουν εντάσεις την ερχόμενη περίοδο και οι πλευρές θα είναι πλήρως υπεύθυνες για οποιαδήποτε κλιμάκωση στο έδαφος», προειδοποίησε, αναφερόμενος στις προστριβές που προκάλεσε τέλη Ιουλίου η απόφαση Κούρτι να επαναφέρει το ζήτημα της υποχρεωτικής αντικατάστασης των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών δελτίων ταυτότητας που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι κάτοικοι του βόρειου Κοσόβου για να περνούν από τα συνοριακά περάσματα.
Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός ανέβαλε προσωρινά το μέτρο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου κατόπιν αμερικανικών και ευρωπαϊκών πιέσεων, καθώς η εξαγγελία πυροδότησε -όπως και πέρσι άλλωστε- κύμα οργισμένων αντιδράσεων στη σερβική μειονότητα που κλιμακώθηκε με στήσιμο οδοφραγμάτων και πρόσκαιρο αποκλεισμό των διοικητικών συνόρων με τη Σερβία. «Υπάρχει ακόμα χρόνος ώς την 1η του Σεπτέμβρη, μην το βάζετε κάτω», παρότρυνε αμφότερες τις πλευρές ο Μπορέλ. Οι δύο ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις. Το αδιέξοδο λοιπόν παραμένει προσώρας, με τη ΝΑΤΟϊκή «ειρηνευτική» δύναμη KFOR, που σταθμεύει στο Κόσοβο, να έχει αυξήσει την παρουσία της στον βορρά της περιοχής.
«Θα λάβουμε όποιο μέτρο είναι απαραίτητο ώστε να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλους τους ανθρώπους στο Κόσοβο», είχε τονίσει από την πλευρά του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μετά τις ξεχωριστές επαφές του με τον Βούτσιτς και τον Κούρτι την Τετάρτη. Αργότερα την ίδια μέρα οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν χωριστά στις Βρυξέλλες και με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα από το Βελιγράδι, ενώ την Κυριακή θα έχει έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας