Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Photo 54699668 © Cosmin Iftode | Dreamstime.com

Έκκληση E.E. για ψυχραιμία στο Κόσοβο, ζητά να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στις σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου, μετά τη νύχτα έντασης στο Κόσοβο, εξαιτίας της απόφασης της κοσοβαρικής κυβέρνησης να καταργήσει τις σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πέτερ Στάνο, επισήμανε ότι «οι εμπλεκόμενοι πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και οι μονομερείς ενέργειες να σταματήσουν αμέσως».

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πέτερ Στάνο επισήμανε ότι τα γεγονότα οι μονομερείς ενέργειες «θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια και εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πολιτών πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της νύχτας, στο βόρειο Κόσοβο στήθηκαν οδοφράγματα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της στρατιωτικής δύναμης του NATO (KFOR). Υπήρξαν ακόμη και αναφορές για πυροβολισμούς.

Η κατάσταση στο Κόσοβο έχει καταλαγιάσει από το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η Ε.Ε. «ήταν και παραμένει σε στενή επαφή τόσο με το Κόσοβο όσο και με τη Σερβία και επίσης σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, την EULEX, την KFOR και τους διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Στόχος είναι να κατευναστούν οι εντάσεις».

Ο Πέτερ Στάνο ανέφερε ότι μετά την αποδοχή από το Κόσοβο του αιτήματος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ για αναβολή των σχεδιαζόμενων μέτρων η Ε.Ε. κάλεσε τη Σερβία και το Κόσοβο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη μελλοντική πορεία, να βρουν λύσεις και να αποτρέψουν την επανεμφάνιση τέτοιων εντάσεων.

Μετά την παρέμβαση ΗΠΑ και Ε.Ε., η κυβέρνηση του Κοσόβου ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ικανοποιημένος που επικράτησε η λογική. «Εργαζόμαστε για να ηρεμήσουν τα πράγματα, αυτό είναι το σημαντικότερο για μας και όσο κι αν είναι δύσκολο, δεν παραδινόμαστε και στο τέλος η Σερβία θα νικήσει», ανέφερε.

Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι είχε δώσει διορία ένα μήνα στους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες που θα εκδίδονται από τις αρχές του Κοσόβου. Επίσης, είχε αποφασιστεί να μην γίνονται αποδεκτά από σήμερα τα σερβικά δελτία ταυτότητας στις συνοριακές διαβάσεις και στους κατόχους τους θα παρέχονταν προσωρινό έγγραφο για την είσοδο στο Κόσοβο, με διάρκεια παραμονής 90 ημερών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Έκκληση E.E. για ψυχραιμία στο Κόσοβο, ζητά να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας